REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Iran zavrača zahtevo Donalda Trumpa po novih pogajanji o jedrskem sporazumu

Iran zavrača zahtevo Donalda Trumpa po novih pogajanji o jedrskem sporazumu

Teheran odločno zavrača zahtevo ameriškega predsednika Donalda Trumpa po spreminjanju jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami. "Jedrski sporazum je mednarodno priznan in sklenjen pakt in o njem se ni mogoče znova pogajati," je v današnjem sporočilu za javnost poudarilo iransko zunanje ministrstvo.

Teheran po navedbah ministrstva ne bo pristal niti na morebitne spremembe niti na nove obveznosti, razen tistih iz sporazuma z Dunaja leta 2015.

Trump je v petek po navedbah Bele hiše še zadnjič potrdil veljavnost leta 2015 sprejetega jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami s tem, da ni ponovno uvedel sankcij, ki so bile po sporazumu odpravljene. Uvedel pa je z jedrskim sporazumom nepovezane sankcije proti 14 posameznikom in ustanovam Irana.

Jedrski sporazum je mednarodno priznan in sklenjen pakt in o njem se ni mogoče znova pogajati, opozarja Iran

Iz Bele hiše se je neuradno izvedelo, da Trump iranskega sporazuma več ne bo potrjeval, dokler ga kongres in evropski zavezniki ne izboljšajo. Kongres in zavezniki imajo sedaj nekaj mesecev časa, da kaj ukrenejo, čeprav zanimanja za spreminjanje sporazuma izven ZDA pri drugih podpisnicah - Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji - ter EU ni.

Teheran je že večkrat poudaril, da je jedrski dogovor vezan le na iranski jedrski program in da nima nobene zveze z drugimi iranskimi politikami, kot je na primer politika do Bližnjega vzhoda, do katere so zahodne države kritične. Obenem v Iranu pravijo, da če ZDA ne bodo spoštovale sporazuma, ga tudi sami ne bodo.

V današnjem sporočilu za javnost se je iransko zunanje ministrstvo dotaknilo tudi kritik Trumpa zaradi izjav o afriških državah. Nekdo, ki z "grdimi opazkami dokazuje svojo rasistično miselnost", ne bi smel govoriti o človekovih pravicah v drugih državah, je sporočilo Washingtonu.

Iran centrifuge
Iran je odstranil 90 odstotkov svojih centrifug za predelavo urana, ostale pa so pod strogim mednarodnim nadzorom, ki ga Iran spoštuje

Tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v petek zvečer poudaril, da jedrski sporazum ni stvar pogajanja, Trumpove pozive pa je označil za "dolgočasne". "To je samo obupan poskus spodkopavanja trdnega mednarodnega sporazuma," je zapisal na Twitterju.

Med spremembami jedrskega sporazuma, ki jih zahteva Trump, je med drugim ostrejši oziroma hitrejši režim inšpekcij Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki sicer redno poroča, da Iran spoštuje sporazum. Trump želi prav tako iz sporazuma odstraniti roke trajanja sankcij, ki se lahko avtomatično uvedejo nazaj, če Iran ne bo spoštoval sporazuma.

Trump prav tako zahteva, da se podaljša rok tako imenovanega preboja z dveh mesecev na eno leto. To je čas, ki je potreben, da Iran izdela dovolj materiala za jedrsko bombo.