REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Incest v družini nekdanjega šefa diplomacije - sina Bernarda Kouchnerja zlorabil očim?

Incest v družini nekdanjega šefa diplomacije - sina Bernarda Kouchnerja zlorabil očim?Incest: oče žrtve, nekdanji zdravstveni minister in šef francoske diplomacije Bernard Kouchner. Vir: Twitter

Eden najvidnejših francoskih intelektualcev in medijskih osebnosti Olivier Duhamel se sooča s kazensko preiskavo, potem ko je bil obtožen spolne zlorabe svojega pastorka, sina nekdanjega zdravstvenega ministra in šefa francoske diplomacije Bernarda Kouchnerja.

Hude obtožbe na račun svojega očima je očem javnosti razkrila v knjigi njegova pastorka Camille Kouchner, poroča BBC.

Kouchnerjeva trdi, da je bil njen brat dvojček zlorabljen kot najstnik, pred tremi desetletji.

70-letni Duhamel, politolog in znani ustavni strokovnjak, prav tako nekdanji evroposlanec trditev v knjigi, ki ga bremenijo, ni želel komentirati neposredno, je pa v torek odstopil s vseh svojih akademskih in drugih položajev, češ da želi zaščititi institucije, v katerih je delal.

Do dogodka, ki naj bi razkril temačne družinske skrivnosti, je bil Duhamel tudi vodja Nacionalne fundacije za politične vede (Fondation Nationale des Sciences Politiques), organa, ki nadzira delovanje prestižne univerze za mednarodne in politične študije Science Po, ki je znana kot francoski Harvard.

Je tudi avtor brane in priljubljene knjige Levica in peta republika in je bil predsednik tudi Le Siècle, vplivnega moškega kluba, med katerimi člani so pomembne politične, medijske in kulturne osebnosti. Njegov oče je Jacques Duhamel, ki je bil minister v času Georgesa Pompidouja, piše Guardian.

Olivier Duhamel velja za priljubljenega medijskega komentatorja, vodil je tudi oddajo na Radiu Europe 1, hkrati pa je bil kot analitik dejaven na LCI TV.

Izbrisal si je tudi račun na Twitterju; razen besed, da pri celem škandalu gre za osebni napad nanj, konkretne obtožbe ni komentiral.

Pariški tožilci so že sporočili, da so proti Duhamelu sprožili preiskavo »v zvezi s sumom posilstva in spolne zlorabe mladoletne osebe s strani odgovorne osebe«, navaja BBC.

45-letna Camille Kouchner in njen brat dvojček sta otroka Bernarda Kouchnerja - nekdanjega francoskega zunanjega ministra in soustanovitelja medicinske dobrodelne organizacije Zdravniki brez meja (MSF) - in znane pisateljice in politologinje Evelyne Pisier.

Knjiga Camille Kouchner La Familia Grande (Velika družina) bo uradno zagledala luč sveta v četrtek, a so jo po delih objavljali v reviji L'Obs in časniku Le Monde.

Kouchnerjeva trdi, da se je zloraba začela konec osemdesetih let, ko sta bila z bratom stara 14 let.

Časnik Le Monde poroča, da je njen brat dvojček besedilo prebral in da je vesel, da je njegova sestra spregovorila v njegovem imenu.

»Potrjujem, da je resnično tisto, kar je moja sestra napisala o dejanjih Olivierja Duhamela do mene,« je skopo izjavil.

V izjavi, ki jo je objavil njegov odvetnik je 81-letni Bernard Kouchner izpostavil, da je bila naposled »uspešno razkrita temačna skrivnost, ki nas že predolgo pritiska.«

»Pozdravljam pogum svoje hčere Camille,« je poudaril Kouchner, ki se je v času, ko je bil njegov sin zlorabljen, mudil na visokih državniških in drugih funkcijah po svetu … Bil je – med ostalim - tudi vodja civilne misije OZN na Kosovu in Metohiji med leti 1999 in 2001.

Camille Kouchner je reviji L'Obs zaupala, da so se mnogi iz intelektualnega okolja njene matere in očima v Parizu v času zlorab še kako dobro zavedali, kaj se dogaja z njenim bratom.

Enako trdi za člane družine in tesne prijatelje, toda nihče ni ukrenil ničesar, da zlorabe prepreči.

»Seveda sem imela pomisleke, da bi bila moja knjiga lahko videti nespodobna zaradi slave in vpliva moje družine. Nato pa sem sama pri sebi sklenila, da je treba storiti prav to,« je poudarila.

Camille je v knjigi svojega brata poimenovala Victor. Njegovo pravo ime je tako ostalo prikrito.

Trdi, da je zloraba trajala najmanj dve leti in da je mati za njo vedela, a se je kljub temu odločila, da bo zaščitila moža, tako kot so to storili tudi družinski prijatelji, saj so se želeli izogniti škandalu.

Ne skriva, da jo je tudi njen brat moledoval, da ne spregovori: »Če poveš, bom umrl. Preveč me je sram. Pomagaj mi, da mu rečem ne, prosim.«

Camille zato ne skriva občutkov jeze in kesanja, ki so jo preganjali vsa pretekla desetletja.

»Stara sem bila 14 in pustila sem, da se zgodi. Stara sem bila 14, vedela sem in rekla nič,« razgalja svojo slabo vest Camille, sicer pravnica in odvetnica.

»V knjigi prav tako navajam, koliko ljudi je vedelo. Odločila sem se, da to napišem, ker ne morem več molčati. Ta knjiga se je rodila iz nuje, da pričam o incestu, da povem, da se je dogajal dlje časa in da je zelo težko prekiniti molk. Nisem je pisala v imenu svojega brata, temveč v imenu sester, nečakinj, vseh drugih, ki se jih je incest dotaknil. Omerta (zaveza k molku) je v družini obtežila vse.«

Njena mati Evelyne Pisier je umrla leta 2017.

Z Bernardom Kouchnerjem je imela tri otroke, Julien, Camille in njenega brata dvojčka.

Razšla sta se leta 1980.

Pisierjeva pa je po tem imela štiriletno burno razmerje s kubanskim voditeljem Fidelom Castrom, preden se je poročila z Duhamelom.

Bernard Kouchner je pohvalil pogum svoje hčerke, ker je tako temačno skrivnost, ki je družino obremenjevala zelo dolgo, končno razkrila.

Naposled se je sredi drame in razprtij vplivnih pariških družin Duhamel in Kouchner oglasil tudi Alexandre Kouchner, polbrat Camille in domnevne žrtve.

»Rad imam svoje brate in sestro. Občudujem njihov pogum in podpiram njihovo odločitev, da prekinejo molk. Vedno moramo prisluhniti, slišati in zaščititi tiste, ki so trpeli in trpijo. Za vse ostalo predlagam, da preberete knjigo je sklenil Alexandre.

Delite članek