REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški policisti prebežnike z zvezanimi rokami metali v reko, odzval se je odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja

Hrvaški policisti prebežnike z zvezanimi rokami metali v reko, odzval se je odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenjaPrebežnike na Hrvaškem sprejmejo s pendreki. Vir: Twitter

Odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT) je v svojem zadnjem poročilu obtožil Hrvaško hude zlorabe prebežnikov s strani policije.

Odbor je poročilo objavil po obisku na Hrvaškem, predvsem ob meji z BiH, med 10. in 14. avgustom lani.

Namen obiska je bil preučiti ravnanje s prebežniki, ki jim je hrvaška policija odvzela svobodo.

Glede na intervjuje s prebežniki naj bi bila hrvaška policija do njih nasilna, jim odvzemala svobodo in jih nasilno vračala v Bosno in Hercegovino.

V reki Korani se je utopila prebežnica iz Afganistana. Toda ista usoda bi zaradi ravnanja hrvaških policistov lahko doletela še mnoge...

Delegacija CPT je podrobneje preučila postopke ravnanja s prebežniki v kontekstu njihovega izgona iz Hrvaške ter učinkovitost mehanizmov nadzora v primerih domnevne zlorabe policijskih pooblastil.

Obiskali so tudi sprejemni center Ježevo.

Pri tem so opravili tudi več intervjujev s prebežniki, ki so po navedbah v poročilu podali verodostojne obtožbe glede fizične zlorabe s strani hrvaške policije.

Med drugim naj bi policisti prebežnike tepli, jih brcali, udarjali s palico in drugimi predmeti.

Zlorabe naj bi se dogajale med preganjanjem prebežnikov, ko so jim že odvzeli svobodo in ko so jih vračali nazaj v BiH.

Prebežniki so med pogovori kazali tudi svoje nedavne poškodbe, ki so jih pri odboru označili za verodostojne.

Prebežniki naj bi bili tarča tudi drugih oblik zlorab, saj so med drugim morali bosi hoditi skozi gozd do meje, nekatere pa naj bi še z zvezanimi rokami vrgli v reko Korano, na meji med BiH in Hrvaško.

Prav tu se je včeraj utopila prebežnica iz Afganistana.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je danes sporočilo, da je bilo poročilo CPT objavljeno brez njihove privolitve in da »temelji na nepreverljivih informacijah iz BiH.«

Prebežniki v Kladuši
Prebežniki v Kladuši. Vir: Twitter

CPT je po prepričanju hrvaške strani »prekoračil svoje pristojnosti.«

Nevladna organizacija Amnesty International (AI) je ocenila, da ugotovitve CPT potrjujejo raziskavo AI in drugih skupin glede zlorabe prebežnikov na meji s Hrvaško.

»V zadnjih nekaj letih je več tisoč ljudi spregovorilo o tem, kako jih je zlorabila hrvaška policija, ko so skušali priti v državo, in jim preprečila, da bi zaprosili za azil. To dolgo pričakovano poročilo potrjuje njihove zgodbe in številna poročila o razširjenosti nasilnega vračanja in zlorab, kar hrvaška vlada ne more več zanikati,« je povedal direktor za raziskovanje pri evropski AI Massimo Moratti.

Prebežnik  - Hrvaška
Prebežniki na Hrvaškem so tarča hudih zlorab hrvaških oblasti. Vir: Twitter

Poročilo tudi razkriva, da so imeli predstavniki Sveta Evrope težave pri sodelovanju s hrvaškimi pristojnimi organi, kjer so jim posredovali nepopolne informacije, policisti pa so jih ovirali pri dostopu do dokumentacije, potrebne delegaciji za izpolnjevanje mandata odbora in poročilo.

Vse to tudi od Slovenije terja, da preneha sodelovati pri vračanju prebežnikov na Hrvaško, saj se tam očitno izvaja mučenje.

Toda slovenska vlada pod taktirko premierja Janeza Janše prebežnike vrača še naprej na Hrvaško, kljub zavedanju, da jim tudi tam lahko strežejo po življenju.

Delite članek