REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška vlada žuga Italiji, molči pa pred žalitvami in ozemeljskimi pretenzijami iz Madžarske

Hrvaška vlada žuga Italiji, molči pa pred žalitvami in ozemeljskimi pretenzijami iz MadžarskeAndrej Plenković in Viktor Orban

Hrvaška vlada je ob različnih izjavah in zemljevidih iz Italije, kjer so bile izražene ozemeljske pretenzije do naše južne sosede (in tudi Slovenije) večkrat ostro protestirala.

Spomnimo se samo na izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija in na zemljevide, kjer so slovenska in hrvaška ozemlja Istre in Dalmacije pripojena Italiji.

Toda, kot poroča Euroactiv, kar ni  dopuščeno Italijanom, je dopuščeno – Madžarom.

Nekako tako je namreč mogoče opisati ravnanje zmeraj »pogumne« hrvaške vlade, ki zna pogosto kakšno strupeno besedno puščico izstreliti tudi proti Sloveniji.

Ko gre za Madžarsko in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana pa hrvaški politiki, kar je nenavadno – molčijo.

Potem ko je Hrvaška uradno protestirala zoper italijanske provokacije se namreč glede spornega zemljevida, ki ga je objavila celo madžarska vlada – ni oglasila.

Viktor Orban in Andrej Plenković Vir:Urad PV Madžarske
Viktor Orban in Andrej Plenković.  Vir: Urad PV Madžarske

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve pa je le malo pred tem je »najostreje obsodilo« objavo mestnega svetnika v Trstu Lorenza Giorgija na njegovem Facebook profilu, kjer je prikazal zemljevid Italije s pripojenim hrvaškim delom Istre, Primorjem in dalmatinsko obalo Republike Hrvaške.

»Vsak poskus zgodovinskega revizionizma in izražanje ozemeljskih pretenzij, ne glede na to, s katere ravni prihajajo, najostreje obsojamo, enako pa pričakujemo tudi od vseh političnih opcij neke države članice Evropske unije,« je napisala hrvaška ministrica Marija Pejčinović-Burić, ki se je nedavno prek Twitterja pohvalila, da se odlično razume tudi s predsednikom EK Junckerjem, ki povsem podpira Hrvaško ...

Toda ko so 5. junija letos na Madžarskem obeležili dan nacionalne enotnosti, so na uradni strani urada predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana objavili sliko »Velike Madžarske« z naslovom »Odvzeli ste nam dve tretjini ozemlja«.

Poleg »roke iz Slovenije«, ena od rok, ki na sliki grabi del (nekoč) madžarskega ozemlja, je tudi - iz Hrvaške.

Ob tem je pripisano besedilo oziroma številke, ki nazorno kažejo sporočilo Orbanove vlade svojim sosedom: 63.497 kvadratnih kilometrov ozemlja in 593.000 Madžarov.

Sporočilo je torej jasno - od Baranje in Međimurja do Reke in Dalmacije – vse to je ozemlje, ki je nekoč pripadalo Madžarski in ki ji je bilo »ukradeno« pred 99 leti.

Šlo je seveda za Trianonski sporazum, po katerem so Ogrskemu kraljestvu 4. junija leta 1920 odvzeli večino ozemelj oziroma celo 72 odstotkov ozemlja, tako da se je okoli 3,3 milijona Madžarov znašlo izven meja Madžarske.

Nacionalistična Orbanova vlada to objokuje še danes.

Na Hrvaškem pa se na to – ni upal odzvati nihče, ugotavlja Euroactiv.

Delite članek