REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Harrisova in Pelosijeva zapisani v zgodovino ZDA: »Noben ameriški predsednik ni izrekel teh besed!«

Harrisova in Pelosijeva zapisani v zgodovino ZDA: »Noben ameriški predsednik ni izrekel teh besed!«Sporočilo: Ameriški predsednik Joe Biden v spremstvu žensk - podpredsednice ZDA Kamale Harris in predsednice Predstavniškega doma Nancy Pelosi. Vir: Twitter

Ameriška podpredsednica Kamala Harris in predsedujoča Kongresu Nancy Pelosi sta se zapisali v ameriško zgodovino kot prvi ženski, ki sta med nagovorom predsednika Joeja Bidena govorili v Predstavniškem domu ZDA.

Biden je ob svojem govoru obe ženski pozval, naj prideta za govornico, in ju v ta namen nagovoril z besedami »gospa predsednica« in »gospa podpredsednica«, poroča AP.

»Noben predsednik ni nikoli izrekel teh besed, a bil je že čas,« je dejal Biden.

Nancy Pelosi je izpostavila, da je to zelo razburljiv čas.

»Sijajno je biti del zgodovine, a res je bil že čas,« je dodala Pelosijeva nekaj ur pred Bidnovim nagovorom v intervjuju za MSNBC.

Zagovornice žensk v politiki so pripomnile, ko so videle Harrisovo in Pelosijevo, kako skupaj sedita za Bidnom, da je to »izjemno lep trenutek.«

Nakar so dodale, da je cilj, ki ga je treba šele doseči, izvolitev ženske, ki bo sedela v Ovalni pisarni, hkrati ob izenačitvi vseh pravic, ki jih zagotavlja ameriška ustava.

Biden je potrdil odločnost, da tudi osebno pomaga uresničiti enakopravnost moških in žensk z obljubo, da bo sam na prihodnjih volitvah volil žensko, ki bo predsedniška kandidatka in dodal, da je za svojo najpomembnejšo sodelavko izbral prav Harrisovo, ki je bila prej senatorka iz Kalifornije.

»To je odličen začetek, toda še naprej se moramo prizadevati za izenačitev pravic in enakost,« je nato opozoril Christian Nunes, predsednik Nacionalne ženske organizacije.

81-letna Pelosijeva se je zapisala v zgodovino že tedaj, ko je postala prva predsednica Predstavniškega doma v času administracije Georgea W. Busha.

56-letna Harrisova pa se je v zgodovino zapisala novembra lani, ko je postala prva ženska ter prva Afroameričanka in ženska indijskih korenin, ki je postala podpredsednica Združenih držav Amerike.

V pisarni Kamale Harris dogodkov v zvezi nagovora predsednika Bidna o njeni zgodovinski vlogi niso komentirali, češ da jim je »ljubši trenutek, ko govori sam zase«.

Poleg tega sta Harrisova in Pelosijeva, kar se hierarhije tiče, prva in druga namestnica ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Tako je danes minilo prvih 100 dni Bidnovega predsedovanja oziroma od trenutka, ko je vajeti ZDA prevzel po mnenju predsednika slovenske vlade Janeza Janšenajšibkejši predsednik v ameriški zgodovini.

Toda glede na pohvale, ki kažejo, da Bidnu uspeva vrniti Američanom upanje, Washington pa kot kredibilnega sogovornika na mednarodni politični parket, ni dvoma, da se je slovenski premier pri svojih mednarodno-političnih napovedih tudi v tem primeru - krepko uštel.

Delite članek