REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hamas trdi, da Izrael proti njihovim potapljačem uporablja »ubijalske delfine«

Hamas trdi, da Izrael proti njihovim potapljačem uporablja »ubijalske delfine«Nasmeh. Vir: Pexels

Palestinski Hamas, ki vlada v Gazi, trdi, da je mornariške komandose te islamske ekstremistične organizacije napadel delfin, »operativec izraelskih oboroženih sil v bojni opremi«, poročajo izraelski mediji.

Delfini ubijalci obstajajo, glede na to, kar je sporočil Hamas.

Izraelske sile so uporabile delfine za napad na Hamasove potapljače, je poročal tudi Al-Quds, vendar vzrok za napade ni znan.

Pomorske operativce Hamasa naj bi v morju preganjal delfin, opremljen z napravo, ki jih lahko ubije, je povedal Abu Hamza, tiskovni predstavnik mornariških komandosov vojaškega krila Hamasa, brigade Al-Kasam.

»Delfini ubijalci obstajajo, glede na to, kar je sporočil Hamas,« je na Twitterju zapisal Joe Truzman, analitik pri Ameriški fundaciji za obrambo demokracij.

Pripadnik enote Hamasovih potapljačev naj bi celo uspel ujeti morilskega delfina, oprema, ki jo je domnevni »delfinski morilec« nosil, pa je bila prikazana v publikaciji te organizacije.

Kako deluje in kakšna je naprava, ni navedeno, Al-Quds pa trdi, da se je še en podoben incident zgodil avgusta 2015, ko je bil ta morski sesalec »opremljen s kamero in daljinsko vodenim orožjem, ki lahko izstreli izstrelke, podobne harpuni.«

Ukrajinski vojaški delfini
Ukrajinski vojaški delfini. Ujeti na Krimu, danes morda že - delajo za Rusijo...  Vir Twitter.

Isti časopis trdi, da je Hamasu tega delfina uspelo ujeti, vendar ne navaja, kaj se mu je zgodilo in ali je še vedno v ujetništvu.

Po poročanju BBC naj bi izraelske sile delfina »proti njegovi volji« spremenile v morilca.

Hamas je bil zaradi zadnje trditve na družbenih omrežjih zasmehovan, nekateri uporabniki Twitterja pa so se spraševali, »ali ima delfin lasersko orožje.«

Toda Izrael so že prej obtoževali uporabe oboroženih živali v vojaške namene.

Isti časopis trdi, da je Hamasu tega delfina uspelo ujeti, vendar ne navaja, kaj se mu je zgodilo in ali je še vedno v ujetništvu.

Leta 2010 je guverner južnega Sinaja Mohamed Abdel Fadil Shousha trdil, da so bili smrtonosni napadi morskih psov v letovišču Sharm Al Sheikh del operacije Mosada, katere cilj je škodovati egiptovskemu turizmu.

Leto pozneje so savdske oblasti zadržale jastreba mrhovinarja v »priporu« zaradi suma vohunjenja za Izrael, ker niso razumele delovanja nadzorne naprave, ki jo je nosil.

Turške oblasti pa so leta 2013 pridržale »sumljivo izraelsko ptico«, a so jo izpustile, potem ko so ugotovile, da nima opreme za vohunjenje.

Delite članek