REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grožnje v Srbijo prišle z devetnajst elektronskih naslovov, eden je bil tudi slovenski

Grožnje v Srbijo prišle z devetnajst elektronskih naslovov, eden je bil tudi slovenskiLažne dojave, tudi iz Slovenije... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pripadniki ministrstva za notranje zadeve Srbije so ugotovili lokacije skupno 19 poštnih naslovov elektronskih pošt - 18 storitev Gmail in enega elektronskega naslova storitve ProtonMail - s katerih so prispela grozilna sporočila o bombah, domnevno postavljenih na različnih lokacijah v Srbiji, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve Srbije.

Kot piše v izjavi, je bilo ugotovljeno, da je osem tovrstnih groženj prišlo s Poljske, štiri iz Gambije, po dve iz Irana in Nigerije ter po ena iz Ukrajine, Slovenije in Rusije.

Pripadniki srbske policije so identificirali tudi osebo, ki je včeraj po telefonu pošiljala grožnje enake vsebine, je zapisano v sporočilu.

Z namenom identifikacije pošiljateljev teh groženj in pregona storjenih kaznivih dejanj, glede na to, da gre za tuje državljane, ki ne živijo v Srbiji, je bila izvedena mednarodna izmenjava podatkov med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije preko Europola in Interpola, ki je v teku, so sporočili z ministrstva.

Policija Srbija
Srbska policija. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Od 11. marca letos do danes je 48-krat preko elektronske pošte ali telefonskih klicev v različne ustanove v Srbiji prispelo na stotine grozilnih sporočil o domnevnih eksplozivnih napravah, postavljenih na javnih mestih ali ustanovah,« je sporočila srbska policija.

Grozilna sporočila so bila poslana iz Gmaila, ProtonMaila, EUnet pošte, Yanderja, pa tudi prek anonimnih telefonskih klicev.

Tudi nekateri državljani Srbije so v preteklih dneh pošiljali grozilna sporočila.

Policija opozarja, da lažne prijava o podstavljenih bombah niso šale, ampak huda kazniva dejanja.

Zaradi lažnih prijav o podtaknjenih bombah v javnih objektih so pripadniki ministrstva za notranje zadeve v štirih dneh preganjali osem oseb, državljanov Srbije - dve osebi so prijeli, v rednem postopku pa so vložili kazensko ovadbo proti še šestim mladoletnikom.

Policija opozarja, da lažne prijava o podstavljenih bombah niso šale, ampak huda kazniva dejanja.

Samo v zadnjih treh dneh so pripadniki policijske brigade, torej specialistične ekipe za protidiverzantsko varovanje, s posebej usposobljenimi policisti in policijskimi psi opravili protidiverzantske preglede več sto javnih objektov, šol, bolnišnic in trgovskih centrov v Srbiji.

Ob pregledih pa so ugotovili, da so bile vse prijave lažne, je zapisano v sporočilu MNZ.

Delite članek