REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gospa Svoboda je znova cela: Spiegel »Kipu svobode« po štirih letih znova vrnil glavo

Gospa Svoboda je znova cela: Spiegel »Kipu svobode« po štirih letih znova vrnil glavoNaslovnica: 46. številka Spiegla s čestitko Bidnu, dne 7. novembra leta 2020. Vir: Twitter
Naslovnica je bila ena od dveh, pripravljenih za soboto, ko se je pričakovala razglasitev rezultatov. Na drugi je bil Trump, zabarikadiran v Beli hiši v ovalni pisarni, z napisom »skvoter«, torej oseba, ki nezakonito živi v hiši drugega.

Na novico o izvolitvi novega predsednika ZDA Joeja Bidna so se odzvali tudi pri nemškem Spieglu.

Dogodek so pospremili z novo naslovnico, s katero so »izničili« eno od prejšnjih, kajti ob prevzemu funkcije predsednika s strani Donalda Trumpa januarja leta 2017 je Spiegel novega voditelja Združenih držav Amerike predstavil na precej nenavaden način, ki je sprožil val odzivov po vsem svetu.

Ugledna nemška revija je namreč posvetila naslovno stran svoje tedanje številke tedaj izvoljenemu ameriškemu predsedniku, na kateri je bila prikazana grafična podoba Donalda Trumpa, kako v eni roki drži nož, v drugi pa odsekano glavo Kipa svobode v New Yorku.

Naslovnica je sprožila veliko pozornost na družbenih omrežjih in v medijih po svetu.

Na strani se je namreč v višini Trumpovih kolen nahajal napis v angleškem jeziku »America First« (Amerika na prvem mestu), kar je bil volilni slogan Trumpove predvolilne kampanje pred štirimi leti, ki ga je pripeljala v Belo hišo.

Že po prvih nekaj dnevih po prevzemu predsedniške funkcije je namreč Trump sprejel niz ukrepov, ki so naleteli na ostre odzive tako v ZDA kot tudi v svetu.

Že takrat so se pojavile kritike, da se je začelo obdobje »kršitev človekovih pravic in humanitarnega prava«, še posebej s strani države, ki je ena od glavnih povzročiteljic begunske krize in ki je sprejela prepoved vstopa beguncev sedmih muslimanskih držav v ZDA.

Ta in številne druge škodljive Trumpove omejitve ter odločitve – na primer izstop ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Pariškega podnebnega dogovora – bodo odpravljene že takoj 20. januarja leta 2021, z izvršnimi ukazi Joeja Bidna.

Zato je nemški Spiegel ob novici o Bidnovi izvolitvi sedaj objavil podobno naslovnico, toda s silhueto Joeja Bidna, ki vrača glavo nazaj na ramena Kipa svobode in z napisom »Napravite Ameriko znova veliko«, kar je bil sicer glavni moto Trumpove kampanje.

»Moja nova naslovnica za Der Spiegel, Gospa Svoboda je znova v enem kosu. Hvala, ker spremljate moje delo v zadnjih štirih letih,« je zapisal avtor, ameriško-kubanski umetnik Edel Rodriguez ob svojem tvitu.

Naslovnica je bila ena od dveh, pripravljenih za soboto, ko se je pričakovala razglasitev rezultatov.

Na drugi je bil Trump, zabarikadiran v Beli hiši v Ovalni pisarni, z napisom »skvoter«, torej oseba, ki nezakonito živi v hiši drugega.

Delite članek