REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi Černobil? Azerbajdžan grozi, da bo z raketami napadel jedrsko elektrarno v Armeniji

Novi Černobil? Azerbajdžan grozi, da bo z raketami napadel jedrsko elektrarno v ArmenijiVojna na pragu Evrope? Vir: Twitter
Obe državi sta razglasili splošno mobilizacijo.

Po zadnjih spopadih med Azerbajdžanom in silami Gorskega Karabaha, večinoma z Armenci poseljeno pokrajino Azerbajdžana, ki pa se je de facto odcepila že leta 1991, se odnosi med Armenijo in Azerbajdžanom hitro zaostrujejo.

Obe državi sta razglasili splošno mobilizacijo.

Smo priča novi vojni na pragu Evrope?

Medtem pa je Azerbajdžan zagrozil, da bo v primeru eskalacije napadel tudi armensko jedrsko elektrarno, kar bi lahko povzročilo ne le grozljivo razdejanje in človeške žrtve, ampak tudi onesnaženje katastrofalnih razsežnosti.

Do spopadov je sicer prišlo okoli 350 kilometrov izven enklave, v kateri živijo pretežno Armenci.

Azerbajdžanska vojska
Azerbajdžanska vojska. Vir: Twitter

Že v preteklosti je v spopadih na tem območju umrlo več kot 30.000 ljudi. Nekaj sto pa zadnjič v večjem spopadu tudi julija leta 2016, v tako imenovani »štiridnevni vojni.«

V Armeniji naj se zavedajo, da imajo naše oborožene sile napredne sisteme izstrelkov, ki so sposobni natančnih napadov na jedrsko elektrarno Metsamor, kar bi se lahko končalo kot katastrofa za Armenijo.

Tudi tokrat predvsem Rusija in Turčija posredujeta med sprtima stranema in zahtevata prekinitev spopadov.

Zadnja grožnja pomeni precejšnje povečanje napetosti.

Napad na civilni jedrski objekt bi sicer predstavljal nedvomno kršitev vojnega in mednarodnega prava z nepredvidljivimi in hudimi posledicami, ki bi jih čutili tudi izven te regije.

Azerbajdžanski minister za obrambo je namreč dejal, da »naj se v Armeniji zavedajo, da imajo naše oborožene sile napredne sisteme izstrelkov, ki so sposobni natančnih napadov na jedrsko elektrarno Metsamor, kar bi se lahko končalo kot katastrofa za Armenijo.«

Pod pritiskom naj bi bil tudi azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, saj protestniki zahtevajo, da se na zadnje zaostritve odločneje odzove vojska.

Podobno je v Armeniji, kjer njihove oborožene sile trdijo, da so sestrelile dva azerbajdžanska helikopterja, tri drone in uničile tri tanke.

Na pomen tega konflikta so pričele opozarjati tudi nekatere znane osebnosti, na primer Kim Kardashian West, ki je armenskega porekla.

Gorski Karabah
Sporno ozemlje: Gorski Karabah. Vir: DW, Twitter

Svojim 65 milijonom sledilcev na Twitterju je zaupala, da ob vsem, kar se dogaja »podpira svoje Armence«, opozorila pa je tudi, da je Azerbajdžan napadel civilne objekte in da grozi z napadom na jedrsko elektrarno v Armeniji.

»Mednarodna skupnost se mora odzvati in intervenirati sedaj, da bi z nujnimi diplomatskimi in političnimi sredstvi preprečili nepotrebno eskalacijo in izgubo življenja,« je pozvala.

V nedeljo so v Gorskem Karabahu izbruhnili siloviti spopadi, ki so zahtevali najmanj 23 žrtev, med katerimi so tudi civilisti.

V spopadih z azerbajdžanskimi silami je bilo ubitih 16, ranjenih pa več kot 100 vojakov, so sporočile oblasti Gorskega Karabaha.

Za izbruh spopadov v sporni pokrajini, nekdanji članici Sovjetske zveze obtožujeta druga drugo, v spor pa bi se utegnili vplesti tudi Moskva in Ankara.

Generalni sekretar Združenih narodov (OZN) Antonio Guterres je v nedeljo dejal, da je »globoko zaskrbljen zaradi ponovnega izbruha spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu.«

V nedeljo je azerbajdžanski predsednik Alijev izrazil prepričanje, da bo znova prevzel nadzor nad pokrajino.

V nedeljo je azerbajdžanski predsednik Alijev izrazil prepričanje, da bo znova prevzel nadzor nad pokrajino.

Tako Armenija kot Azerbajdžan sta razglasila vojno stanje.

»Pripravite se, da zavarujemo svojo sveto domovino,« je v odgovor dejal armenski predsednik vlade Nikol Pašinjan, potem ko je Azerbajdžan obtožil »načrtovanega napada.«

Ob tem je opozoril, da je pokrajina tik pred izbruhom večje vojne, in mednarodno skupnost pozval, naj se združi ter prepreči kakršno koli nadaljnje spodkopavanje stabilnosti v tem delu sveta.

Delite članek