REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Generalni sekretar OZN: Prihaja nova, strašna vojna!

Generalni sekretar OZN: Prihaja nova, strašna vojna!Antonio Guterres - generalni sekretar OZN. Vir: Posnetek zaslona, X

Svet je na robu katastrofe, je v petek dejal generalni sekretar OZN Antonio Guterres in opozoril na tveganje morebitnega uničujočega spopada med Izraelom in Hezbolahom.

Vodja šiitske milice Hassan Nasrallah je v sredo opozoril, da je Hezbolah pripravljen na obsežen spopad z Izraelom oziroma »Zahodnim Jeruzalemom« (Vzhodni namreč pripada Palestini) in bi lahko napadel severna ozemlja judovske države v primeru nadaljnjega zaostrovanja.

ZDA dajejo Izraelu celo zagotovila, da jim bodo v primeru vojne - pomagale, namesto da bi jih od vojne odvrnile.

Izjava je prišla po tem, ko je bil prejšnji teden v izraelskem napadu na južni Libanon ubit eden od višjih poveljnikov skupine, Hajj Sami Taleb Abdullah.

Ameriški analitiki opozarjajo, da se v regiji že nahajajo ameriški strateški bombniki B-52 ter dve udarni skupini letalonosilk, s čemer bi ZDA lahko pomagale Izraelu pri ofenzivi na južni Libanon.

V opozorilu Izraelu Hezbolah pošilja svoje posnetke izraelskih tarč iz svojih dronov.

Sporočilo je jasno - vse to smo neopazno slikali, torej lahko jutri tudi enako neopazno napademo...

Okoli 100.000 Izraelcev, ki so se morali umakniti iz severnega dela Izraela od vojske (IDF) že od oktobra lani zahteva, da »očisti« južni del Libanona, ker se sicer zaradi stalnih napadov ne morejo vrniti domov.

Toda voditelj Hezbolaha opozarja Izrael, da bodo v primeru napada na Libanon imeli 2 milijona izraelskih beguncev in ne samo 100.000 beguncev.

Kako severni del Izraela že gori pa kažejo zgornji prizori.

Hkrati pa Hezbolah napade izvaja zaradi izraelske vojaške intervencije in genocida v Gazi, ki ga Izrael ne želi prekiniti kljub resolucijam VS OZN in (mlačnim) pozivom ameriške admnistracije.

Vir: Posnetek zaslona

Hezbolah ima ob tem preko 100.000 raket in izstrelkov ter podporo Irana.

Teheran uživa podporo Rusije in Kitajske, ob razširitvi spopadov pa ni izključeno, da se v vojno ne bi vmešala tudi Turčija.

Ni tudi izključeno, da se v vojno vmešata še Sirija in Egipt.

»Ena nepremišljena poteza - ena napačna ocena! - bi lahko sprožila katastrofo, ki bi daleč presegla meje in odkrito povedano, presegla domišljijo,« je generalni sekretar ZN dejal novinarjem na tiskovni konferenci in dodal, da si »svet ne more privoščiti, da Libanon postane še ena Gaza.«

Obe strani je pozval, naj se »nujno ponovno zavežeta« miru.

Izraelska vojska je načrt napada že odobrila, Hezbolah pa pošilja sporočilo sovražnikom v Izraelu:

»Svet mora glasno in jasno povedati: takojšnja deeskalacija ni le mogoča - je bistvena,« je dejal Guterres.

»Vojaške rešitve ni,« je dejal in dodal, da je veliko ljudi že izgubilo življenje ali so bili pregnani s svojih domov tako v Libanonu kot v Izraelu.

Mirovne enote ZN na terenu že »delajo na zmanjšanju napetosti in pomagajo preprečiti napačne ocene v izjemno zahtevnem okolju,« je dodal Guterres, ne da bi navedel kakršne koli posebne podrobnosti.

Prenosna raketa Hezbollaha  Vir:X
Prenosna raketa Hezbolaha. Vir: X, posnetek zaslona

V začetku tega tedna je zunanji minister judovske države Israel Katz opozoril, da je Zahodni Jeruzalem »zelo blizu« odločitve, ki bi »spremenila pravila igre« proti šiitskim milicam.

Ameriški uradniki trdijo, da Netanjahu ovira prizadevanja za zmanjšanje napetosti med Hezbolahom in Izraelom, ki je v ozadju vseh napetosti.

Prizor iz južnega Libanona (spodaj) kaže, kako so borci Hezbolaha uspešno sestrelili izraelsko brezpilotno letalo Hermes 900.

Kaj vse so uničili v Izraelu v 200 dnevih bojev so pokazali že aprila...

ZDA naj bi postale »vse bolj zaskrbljene« nad možnostjo, da se bo vojna med Izraelom in Hamasom spremenila v večji konflikt na Bližnjem vzhodu, v katerega bodo vpleteni Hezbolah in potencialno ameriške enote.

Več anonimnih uradnikov Bele hiše je ta teden v pogovoru za Axios obtožilo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da ovira prizadevanja za deeskalacijo s svojimi trditvami, da Washington »zadržuje orožje Izraelu«.

ZDA pa ob tem dajejo Izraelu še zagotovila (zgoraj), da bodo Netanjahuju v primeru vojne - pomagale, namesto da bi ga od vojne odvrnile.

Devetmesečna ofenziva judovske države na Gazo zaradi napadov Hamasa 7. oktobra, ki vključuje tudi močno bombardiranje in kopensko invazijo na Gazo, je po podatkih lokalnih oblasti terjala življenja 37.500 Palestincev, med njimi večinoma žensk in otrok.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek