REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

General Zalužni za hrbtom ZDA in Zelenskega vodi tajna mirovna pogajanja z Rusi

General Zalužni za hrbtom ZDA in Zelenskega vodi tajna mirovna pogajanja z RusiGeneral Valerij Zalužni, mirovni pogajalec, ki malikuje ukrajinskega nacističnega zločinca Stepana Bandero. Vir: Posnetek zaslona, X
Rusija bi obdržala Krim in osvobojena ozemlja Ljudske republike Doneck, Ljudske republike Lugansk, regije Herson in Zaporožje.

Veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva in Pulitzerjev nagrajenec Seymour Hersh ob sklicevanju na anonimne visoke uradnike Združenih držav trdi, da Rusija in Ukrajina vodita tajne mirovne pregovore na ravni visokih vojaških poveljnikov, katerih dialog vse bolj intenzivno poteka, kljub nasprotovanju ukrajinskega voditelja Vladimirja Zelenskega in Bele hiše.

Ameriški novinar je v članku na platformi »Substack« zapisal, da je odprto vprašanje morebitne določitve meje vzdolž sedanje frontne črte in da bi Rusija v zameno za soglasje obdržala Krim in osvobojena ozemlja regij DLR, LLR, Herson in Zaporožje; ob tem pa bi preučila možnost, da bi Kijev lahko vstopil v NATO ob številnih omejevalnih pogojih, saj čezatlantsko zavezništvo ne bi smelo namestiti svojih enot ali ofenzivnega orožja na ukrajinskem ozemlju.

Ameriški uradnik je razkril, da je bil Zelenski naposled seznanjen, da to vprašanje ne rešuje on, ampak vojska, in da se bodo pogajanja nadaljevala z njim ali brez njega, če bo treba pa mu bo plačana tudi pot na Karibe, navaja Hersh.

Ameriški novinar Seymour Hersh ob sklicevanju na anonimne visoke uradnike ZDA trdi, da Rusija in Ukrajina vodita tajne mirovne pregovore na ravni visokih vojaških poveljnikov.

»Resna mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino se torej ogrevajo,« je poudaril Hersh.

Njihova gonilna sila nista bila Washington ali Moskva, niti Joe Biden ali Vladimir Putin, ampak dva visoka generala, ki vodita vojno - načelnik generalštaba ruskih sil Valerij Gerasimov in vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, trdi Hersh.

Spomnil je na zelo odmevni intervju Zalužnega za britanski Economist, v katerem je priznal, da so razmere na fronti zašle v slepo ulico in da ne bo »globokega in lepega preboja« čez utrjene ruske položaje.

Intervju in spremno besedilo, ki ga je napisal sam Zalužni, je poveljnik ukrajinskih sil skrbno zrežiral, da bi ukrajinski vladi in »norcu, ki je zastavil svoje življenje za politično in vojaško zmago«, poslal sporočilo, da Ukrajinci želijo ven iz vojne, je dejal ameriški uradnik, vpleten v zgodnje faze pogovorov Zalužnega in Gerasimova.

»Sporočilo, poslano Zelenskemu, je, da se bomo pogovarjali z Rusi z vami ali brez vas in da bodo to vojaški pogovori. Vaši sosedje so vas siti, zlasti Varšava in Budimpešta, ki želita, da se ukrajinski begunci, ki so se zatekli na Poljskem in Madžarskem, čim prej vrnejo v mirno domovino,« je poudaril uradnik.

V pogajanjih je še veliko odprtih vprašanj, ki jih je treba rešiti, je dejal en vir, ameriški poslovnež z dolgoletnimi izkušnjami pri ukvarjanju z ukrajinskimi diplomatskimi in vojaškimi vprašanji na visoki ravni v vladi, poudarja Hersh.

Med perečimi vprašanji so tista, povezana z vojnimi zločinci, vprašanjem državljanstva, odstranjevanjem neeksplodiranih min in druge oborožitve, čezmejnim gospodarstvom, pa tudi prepiri za zagotovitev »častnega miru«, pravi drug vir.

Bela hiša je po Hershevih besedah ​​»absolutno proti predlaganemu sporazumu.«

Ameriški predsednik in njegova zunanjepolitična ekipa sta bila izključena iz začetnih pogajanj, saj »Bidnova administracija popolnoma nasprotuje predlaganemu sporazumu,« je potrdil ameriški uradnik, ki se je pogovarjal s Hershem.

»Toda to se bo zgodilo. Putin tega ni zavrnil,« je dodal vir.

Druga ovira pri pogajanjih je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, ki trmasto, ne glede na ceno in življenja Ukrajincev vztraja pri vojni do zmage in je pobudnik zakonodajne prepovedi pogajanj z Rusijo.

Toda ameriški uradnik je opozoril, da so Zelenskemu dali jasno vedeti, da rešitev ne bodo poiskali z njim, ker je »na vojaških uradnikih, da rešijo ta problem« in da se bodo pogajanja nadaljevala brez njega.

Seymour Hersh  Vir:Telegram
Seymour Hersh. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Kremelj je pred tem večkrat poudaril, da je pripravljen na pogajanja, ki pa jih je Kijev po taktirko Zelenskega prepovedal na zakonodajni ravni.

Zahod nenehno vabi Rusijo k pogajanjem, na katera Moskva kaže pripravljenost, hkrati pa Washington ignorira nenehno zavračanje dialoga s strani Kijeva.

Razkritja Hersha prihajajo mesec dni po tem, ko so se napetosti med Zalužnim in Zelenskim zaostrile po objavi intervjuja z vojaškim poveljnikom in članka v zahodnih medijih, pri čemer je ukrajinski predsednik najprej neomajno vztrajal, da konflikt z Rusijo »ni v slepi ulici« in poudaril da se ne bo nikoli pogajal z Moskvo.

Spopadi v zakulisju so vključevali odpustitev tesnega zaveznika generala Zalužnega, skrivnostni bombni napad na enega od njegovih pomočnikov in zastrupitev Marije Budanove, žene vodje glavnega obveščevalnega direktorata ukrajinske vojske.

Nato se je v četrtek zdelo, da je Zelenski vendarle spremenil svoje stališče o usodi ukrajinske protiofenzive, češ da ni dosegla želenih rezultatov; napovedal je še, da bo Kijev prešel v novo fazo vojne.

Medtem je bil poveljnik ukrajinskih sil, general Zalužni vidno odsoten na srečanju med Zelenskim in njegovimi generali med obiskom poveljniškega mesta v regiji Harkov.

A eden od pomembnih dejavnikov, ki ga Hersh v svojem poročilu ne upošteva, je ukrajinski neonacistični problem.

Strokovnjak za mednarodne odnose Gilbert Doctorow je ta teden za Sputnik dejal, da ne glede na politična rivalstva ali spopade v Kijevu, gre le za »vihar v kozarcu vode« oziraje na moč neonacističnih uličnih nasilnežev, »sivih kardinalov«, mobiliziranih med državnim udarom leta 2014, ki bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da blokirajo vsak mirovni sporazum.

Po drugi strani je zelo verjetno, da omenjena pogajanja niso odločilna tudi iz zornega kota Rusije.

Rusija bi se lahko pogajala tudi zato, da si kupuje čas, ta pa je vse manj na strani Ukrajine in njenih zahodnih mentorjev.

Po prelomljenih obljubah zahodnih držav namreč ruski pogajalci načeloma ne verjamejo več zagotovilom zahodnih politikov, še manj pa ukrajinskim politikom ali vojakom.

Ruski analitiki že dalj časa napovedujejo, da bo Moskva v nekem trenutku verjetno pristala na pogajanja s kijevskim režimom, toda ob tem ne bo prekinila z boji in bo nadaljevala vojno ter na pogajanja pristala šele tedaj, ko bo dosegla svoje cilje v Ukrajini.

Z drugimi besedami, Rusija bi se lahko pogajala tudi zato, da si kupuje čas, ta pa je vse manj na strani Ukrajine in njenih zahodnih mentorjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek