REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

General Richard Barrons: Britanski vojski bi streliva zmanjkalo »v enem samem popoldnevu!«

General Richard Barrons: Britanski vojski bi streliva zmanjkalo »v enem samem popoldnevu!«Tank Challenger. Vir: Yandex, posnetek zaslona

Združeno kraljestvo bi lahko izčrpalo svoje zaloge streliva v samo nekaj urah, če bi bilo vključeno v obsežne spopade, je v četrtek opozoril nekdanji britanski poveljnik.

Upokojeni general Richard Barrons je opozoril, da so britanske oborožene sile »na psu zaradi varčevanja«.

Zaradi tega in drugih vprašanj je vojska Združenega kraljestva neprimerna, da bi jo obravnavali kot članico Nata na »najvišji ravni«, je dejal.

Upokojeni britanski general Richard Barrons, ki je prej vodil poveljstvo združenih sil Združenega kraljestva, je alarmiral sodržavljane v članku, ki ga je objavil The Sun in v katerem je dejal, da je britanska vojska »izčrpana zaradi varčevanja.«

Barrons je zatrdil, da so britanske oborožene sile »manjše in manj pripravljene na boj kot kadar koli, odkar pomnimo.«

Opozoril je tudi, da je vojska Združenega kraljestva na poti, da zdrsne pod 76.000 vojakov.

Zaradi tega in drugih vprašanj je vojska Združenega kraljestva neprimerna, da bi jo obravnavali kot članico Nata na »najvišji ravni«, je dejal.

Vendar tudi ti pripadniki pogosto niso deležni ustreznega usposabljanja, je opozoril Barrons.

Britanski tanki, oklepna vozila in topništvo so večinoma še iz prejšnjega stoletja, medtem ko »leta zmanjševanja proizvodnje streliva pomenijo, da bi za nekatere vrste ključnega streliva le-tega vojski zmanjkalo v enem samem intenzivnem popoldnevu,« je dejal general.

Barrons je dodal, da sta Kraljeva mornarica in letalstvo »v boljši formi« in se ponašata z »izjemno sodobno opremo«, vendar je opozoril, da bi se lahko brez izkušenega osebja, streliva in rezervnih delov tudi to izkazalo le za »bleščečo izložbo«, ki morda ne bo uspešna na dejanskem bojišču.

Nekdanji britanski poveljnik je dejal, da bi se moralo Združeno kraljestvo osredotočiti na Evropo in trdi, da lahko »nagib proti Aziji počaka.«

London je pozval, naj vlaga v sodobne zmogljivosti, vključno z brezpilotnimi letali, raketami ter zmogljivostmi za kibernetsko in elektronsko vojno.

Velika Britanija bi morala tudi podvojiti svoje rezerve na 60.000 vojakov, je dejal.

Kar zadeva Rusijo, je Barrons ocenil, da bo morala britanska vojska, če želi obvladati »hitre napade« letos porabiti za opremo »3 milijarde funtov (3,34 milijarde evrov) in enako vsoto še vsako leto v naslednjih desetih letih.«

Britanski obrambni minister Ben Wallace je v ponedeljek v spodnjem domu britanskega parlamenta priznal, da je vojska »izpraznjena in premalo financirana.«

Njegovi komentarji so sledili poročilu TV hiše Sky News, ki trdi, da je najvišji ameriški general povedal Wallaceu, da so britanske sile »komaj druge stopnje« v smislu bojnih zmogljivosti, zato jih ZDA več ne smatrajo za prvovrstno bojno silo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek