REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francoski zgodovinar Emmanuel Todd: »Najboljša stvar, ki se lahko zgodi Evropi je, da ZDA - izginejo!«

Francoski zgodovinar Emmanuel Todd: »Najboljša stvar, ki se lahko zgodi Evropi je, da ZDA - izginejo!«Todd upa na propad ZDA - v dobro Evrope... Vir: Posnetek zaslona, X

Ugledni francoski zgodovinar Emmanuel Todd je v pogovoru na enem od televizijskih kanalov presenetil voditeljico z analizo mednarodnih odnosov, ki je očitno ni pričakovala.

Dejal je namreč naslednje: »Zdi se, da je eden od ameriških obsesivnih in strateških ciljev preprečiti nemško-rusko sodelovanje že na samem začetku. Točno to straši ameriške geopolitike.«

»Toda njihova prizadevanja ne bodo uspela, ker se bo vojna sčasoma končala,« je dejal zgodovinar.

Todd je opozoril na nevarnost rusofobije, ki je zajela Zahod, ki »mora prenehati z lažmi o Putinu

»Če vas prav razumem, bo na koncu zmagala Rusija?,« ga je vprašala novinarka.

»Ne bo zmagala Rusija, izgubil pa bo Zahod in zmagala bo realnost. Resničnost je taka, da nismo v dobi pred začetkom vojne leta 1914.

Na predvečer vojne leta 1914 smo živeli v svetu narodov, ki so se demografsko širili. Gospodarska, industrijska in vojaška moč so rasle povsod. In vsi so se ustrašili, da sosed raste hitreje. Francozi so se bali Nemcev, Britanci so se bali Nemcev, Nemci so se bali Rusov. Demografski viri so bili neomejeni. In to je omogočilo vzdržati dve svetovni vojni.

Zdaj pa je za razviti svet značilen demografski primanjkljaj. Naslednje, kar se bo zgodilo, bo to, da bodo morale ZDA umakniti svoj imperij iz Evrope, Azije in vseh teh regij, kjer vzdržuje konflikte. In v nasprotju s tem, kar vsi mislijo, da se nam bo zgodilo, ko nas ZDA ne bodo več branile...« poudarja francoski zgodovinar.

»Nič se ne bo spremenilo (ko ZDA ne bodo več branile Evropo), kajne?,« je Todda vprašala novinarka.

»Sploh ne, končno bomo živeli v miru. Živeli bomo v miru! Najboljše, kar se lahko zgodi Evropi, je da ZDA izginejoje sklenil francoski zgodovinar.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek