REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francoski rumeni jopiči žalili francoskega filozofa in akademika judovskega rodu

Francoski rumeni jopiči žalili francoskega filozofa in akademika judovskega roduVir: Pixsell

Sobotni protesti francoskih rumenih jopičev so razkrili še en madež v francoski družbi in sicer naraščajoči antisemitizem.

Rumeni jopiči, ki so se pred tremi meseci začeli kot protesti proti višjim cenam goriva, so se z vključitvijo raznih skrajnih desnih, levih in islamističnih protestnikov sprevrgli v splošne in nasilne proteste proti vladi.

Več rumenih jopičev je francoskega filozofa Alaina Finkielkrauta, ki je opazoval mimohod protestnikov, označilo za »umazanega sionista«, kar so še podkrepili z vzkliki »Francija je naša.«

V soboto je več rumenih jopičev francoskega filozofa Alaina Finkielkrauta, ki je opazoval mimohod protestnikov, označilo za »umazanega sionista«, kar so še podkrepili z vzkliki »Francija je naša.«

69-letni filozof, ki je tudi član Francoske akademije, je bil tako nadlegovan s strani rumenih jopičev, ki so večinoma bili zamaskirani. Finkielkraut je potomec poljskih Judov, ki so se v Franciji naselili pred drugo svetovno vojno. Njegov oče je preživel deportacijo iz Francije v Auschwitz.

Alain Finkilekraut
Alain Finkilekraut | vir: Pixsell

Rumeni jopiči, ki že 14 tednov zapored demonstrirajo ob sobotah, so se izkazali problematični z odprtostjo gibanja, ki nima voditelja, nobene organizacije, zaradi česar protesti privabijo različne »interesne« skupine.

Sedaj rumeni jopiči protestirajo zaradi ekonomskega stanja, kot tudi proti vladi predsednika Emmanuela Macrona, ustaljenim medijem ter elitam.

Antisemitski incident ob protestu rumenih jopičev je le najnovejši v seriji vse bolj pogostejših verbalnih kot fizičnih napadov na Jude v Franciji. V lanskem letu so tako zabeležili 74-odstoten porast antisemitskih incidentov.

Že med prejšnjimi protesti rumenih jopičev so se pojavili antisemitski napisi, kot npr. »Makron, k*rba Judov«, pri čemer so zabeležili tudi vandalizem.

Že med prejšnjimi protesti rumenih jopičev so se pojavili antisemitski napisi, kot npr. »Makron, k*rba Judov«, pri čemer so zabeležili tudi vandalizem. Komentatorji sobotnega incidenta so tudi opozorili, da je iz posnetka opazno, da preostali rumeni jopiči niso preprečili incidenta, kar kaže, da so s takim početjem strinjajo oz. ga celo podpirajo.

V ponedeljek je francoski filozof Bernard-Henri Lévy opozoril: »Na žalost ne moremo reči, da je antisemitizem na obrobju gibanja. Je srce gibanja. To ne pomeni, da je gibanje izrazito antisemitsko, ampak to pomeni, da občasno pride do potrebe, da pridejo naprej in rečejo: 'Ne v našem imenu', ne pa kot sedaj, ko govorijo: 'Da, OK, ampak …' Ne sme biti ampak.«

Tudi francoski predsednik vlade Edouard Philippe je v torek v intervjuju poudaril mnenje, da rumeni jopiči niso antisemiti: »Menim, da – kar je najbolj zaskrbljujoče – da so z nastopom krize rumenega jopiča, odpadle določene varovalke. Ljudje temu pravijo svoboda govora, a v resnici je to bolj globoko. Omejitve, ki ustvarjajo pogoje miroljubnega življenja v državi, so pod vprašajem. In med temi elementi je tudi antisemitizem.«

Edouard Philippe
Edouard Philippe | vir: Pixsell

Sylvain Bouloque, zgodovinar in preučevalec skrajne levice, je izpostavil, da so se k rumenim jopičem priključili pripadniki skrajne desnice, skrajne levice, kot tudi islamisti ter salafisti. Posledično se antisemitske opazke zabeležena na vsakem protestu rumenih jopičev, saj samo gibanje ne nadzoruje ali kontrolira delovanja svojih privržencev.

S tem se je strinjal tudi preučevalec skrajne desnice Jean-Yves Camus, ki je mnenja, da se je gibanje, ki je »brez voditeljev, redarske službe« znašlo v vse bolj naraščajoči situaciji, ko »radikalni elementi preglasijo deklaracije medijsko izpostavljenih« znotraj rumenih jopičev.

Opazovalci so tudi opozorili, da število ljudi, ki se udeležujejo protestov, pada, tako da se slednjih udeležujejo le najbolj zagreti in radikalizirani ljudje, ki so posledično tudi bolj vidni ob medijskemu poročanju, še poroča France24.

Tudi zato so v torek zvečer širom Francije potekale demonstracije proti naraščajočemu antisemitizmu v Franciji. V 70 protestih so tako vodstva osemnajstih francoskih političnih strank pozvale k udeležbi.

»Reagirali bomo, sprejeli bomo zakone, kaznovali bomo,« je Macron zagotovil judovskim voditeljem ob obisku onečaščenega pokopališča.

Predsednik vlade Philippe se je v Parizu udeležil shoda z večino članov svoje vlade, pri čemer sta se jim pridružila še dva nekdanja francoska predsednika: socialist Francois Hollande in konservativni Nicolas Sarkozy.

Macron si je v torek ogledal razdejanje na judovskem pokopališču v mestu Quantzenheim (Alzacija), kjer so neznanci predhodno noči vandalizirali 96 nagrobnikov. »Reagirali bomo, sprejeli bomo zakone, kaznovali bomo,« je Macron zagotovil judovskim voditeljem ob obisku onečaščenega pokopališča.

Glede na en napis na nagrobniku, vandalizem povezujejo s člani separatistične skupine »Alzaški črni volkovi«, ki je bila dejavna v 70. letih prejšnjega stoletja in je bila povezana z neonacisti, je poročala France24.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek