REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finska vstopa v NATO: Čigave maske padajo?

Finska vstopa v NATO: Čigave maske padajo?Putin je opozoril Finsko in Švedsko... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V New York Review of Books berem o Finski in zvezi NATO, v članku pod naslovom »Finska se obrača proti Zahodu«.

Statistika: Raziskave javnega mnenja v zadnjem desetletju so pokazale, da je »več kot četrtina Fincev podpirala vstop v NATO« in da je pred ukrajinsko invazijo podpora vstopu padala in leta 2018 dosegla 17 odstotkov. (»Več kot četrtina« zveni bolje kot denimo »komaj dobra četrtina«.)

Marca 2022 je podpora vstopu narasla na 48 odstotkov (po raziskavi vodilnega časopisa Helsingin Sanomat).

Predsednik Finske Sauli Niinisto je piscu članka povedal, da je decembra 2021 Rusija Finsko in Švedsko opozorila, naj ne vstopita v NATO.

Zdi se, da je tudi častitljiva New York Review of Books protirusko propagando trobilo. Poroča samo z ene strani v konfliktu. Zgodovinski kontekst je praviloma odsoten. Tudi za NYRB se je, tako kot za predsednika Niinista, ta vojna začela 24. februarja 2022. Neizzvano, seveda.

Niinisto pravi, da je dobro vedel, kakšen bo odziv Fincev na ta ruski poziv.

Dan po invaziji je na skupni tiskovki s predsednico vlade Marinovo predsednik Finske izdal priporočilo, da naj država vstopi v NATO.

Po ruski invaziji so »maske padle« je povedal.

Vsa »pozitivna čustva do Rusov, ki so jih gojili doslej, so v trenutku izginila. Enako je bilo z zadržanostjo prebivalstva do vstopa v NATO. Po masakrih v Buči so padli zastori z mnogih oči.«

Maja 2022 je parlament s 188 proti 12 glasovom potrdil predlog predsednika države in predsednice vlade, da naj Finska vstopi v NATO.

Kakšne stike ima Niinisto s Putinom danes?

»Nikakršne«, je odgovoril. »Po glasovanju v parlamentu sem mu hotel osebno sporočiti rezultat. Njegov odziv je bil: 'Ne čutim, da bi vstop Finske v NATO ogrožal Rusijo.' Potem je Putin zelo mirno nadaljeval: 'Menim, da delate napako.'«

Niinisto je po obisku Ukrajine januarja letos tvitnil: »Obiskal sem Brodianako in Bučo. Tukajšnja zverinstva ne smejo ostati nekaznovana.«

Pisec članka citira nekega finskega novinarja, ki takole komentira predsednikovo reakcijo: »Lahko ugotovimo, da smo storili isto napako kot vsa ostala Evropa. Motili smo se, ko smo verjeli, da bo medsebojna odvisnost Rusije in Evrope, Rusijo zavezalo. Nismo videli igre, ki jo je na dolgi rok igral Putin s svojimi imperialističnimi ambicijami.«

Iz članka ni jasno, kakšna je podpora Fincev za vstop v NATO danes. Če je bila tik pred invazijo 17 odstotkov, tik po 48 odstotkov, je verjetno spet padla.

Ali so res padle 'ruske maske'? Meni se zdijo prej finske, saj so politiki na Finskem ob prvi priložnosti zavrgli prijateljsko povojno ureditev odnosov med državama.

V tem protiruskem članku je čisto mogoče, da ne navaja svežih podatkov, zato, ker je podpora padla in morda še pada.

Kljub temu, da so mediji in politika standardno protirusko nastrojeni.

Če upoštevamo Zimsko vojno in sodelovanje Finske v nemškem obleganju Leningrada, je bila povojna ureditev, ki je omogočala Finski popolno svobodo, z izjemo protiruskega delovanja, ugodna za državo.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ne razumem, zakaj bi bilo opozorilo, da naj raje ne vstopajo v NATO, nekaj tako motečega.

Putinova reakcija je očitno tudi zadržana in realna. Ali so res padle ruske maske? Meni se zdijo prej finske, saj so politiki na Finskem ob prvi priložnosti zavrgli prijateljsko povojno ureditev odnosov med državama.

Trditev, da naj bi ruska intervencija v Ukrajini pomenila, da je Putin prej prikrival svoje imperialne namene, je del zahodne propagande in iz Putinovih izjav ne izhaja.

Da je finski predsednik, ki se je sicer hvalil z osebnim prijateljstvom s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom, takoj pristal na podobo Putina, ki jo že 15 let utrjujejo zahodni mediji, pomeni prej, da je kvečjemu padla njegova maska in razkrila tradicionalno rusofobijo.

Zdi se, da je tudi častitljiva New York Review of Books protirusko propagando trobilo.

Poroča samo z ene strani v konfliktu. Zgodovinski kontekst je praviloma odsoten.

Ameriški lakaj: Tako se je tisk na Finskem odzval na izjave predsednika države. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tudi za NYRB se je, tako kot za predsednika Niinista, ta vojna začela 24. februarja 2022.

Neizzvano, seveda.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek