REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Evropa bo ostala sama!«: Zakaj mora Evropska unija doseči konec vojne v Ukrajini še pred koncem leta 2024

»Evropa bo ostala sama!«: Zakaj mora Evropska unija doseči konec vojne v Ukrajini še pred koncem leta 2024Vroče: Donald Trump in John Bolton. Vir: Twitter, zajem zaslona

Vse verjetnejša vrnitev Donalda Trumpa za krmilo ZDA bi lahko Evropo spravila v katastrofalen položaj.

Po besedah poljskega politologa ​​dr. Jurija Felštinskega, avtorja prihajajoče knjige 'Razstreljevanje Ukrajine: vrnitev ruskega terorja in grožnja tretje svetovne vojne', bi se lahko svetovna politična pokrajina kmalu spremenila, če bi bil Donald Trump leta 2024 ponovno izvoljen za predsednika ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februarja začel s preventivno vojno v Ukrajini oziroma s »posebno vojaško operacijo.«

Čas je na njegovi strani, zato se operacije odvijajo počasi, a z veliko manj ruskimi žrtvami kot v prvi fazi vojne.

Države NATO pakta in Evropske unije so se odzvale s sankcijami proti Rusiji in nudenjem pomoči režimu v Kijevu.

Trenutno delujejo skladno z ZDA, vendar bi se nova geopolitična razmerja lahko že kmalu izkazala za katastrofalna za ves svet, še posebej pa za Evropo.

Po besedah poljskega politologa ​​dr. Jurija Felštinskega (Jurij Felsztyński), avtorja prihajajoče knjige 'Razstreljevanje Ukrajine: vrnitev ruskega terorja in grožnja tretje svetovne vojne', bi se lahko svetovna politična pokrajina kmalu spremenila, če bi bil Donald Trump leta 2024 ponovno izvoljen za predsednika ZDA.

Felštinski napoveduje mračno prihodnost EU...
Felštinski napoveduje mračno prihodnost EU... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Felštinski svari, da bo nekdanji ameriški voditelj umaknil ZDA iz zveze NATO, Evropo pa pustil popolnoma samo proti Rusiji.

Ob napovedi, da bi lahko ukrajinsko-ruska vojna trajala še eno leto, je Felštinski za britanske medije ocenil tako: »Če bi Trump postal predsednik, bi umaknil Združene države iz Nata in pustil Evropo samo proti Ruski federaciji. In to bo popolnoma nova politična igra za vse. In ker obstaja tveganje, da Trump ponovno postane predsednik, je bolje, da končamo ta konflikt pred temi predsedniškimi volitvami v ZDA, ker je to tveganje zelo veliko.«

Trump, ki namerava znova kandidirati na predsedniških volitvah leta 2024, je v Teksasu že dobil podporo madžarskega premierja Viktorja Orbána.

V četrtek je na letni konferenci ameriških konzervativcev (CPAC) v Teksasu Orbán namreč dejal, da morajo ameriški in madžarski konservativci združiti moči na volitvah leta 2024, da bi liberalcem, ki ogrožajo zahodno civilizacijo, »vzeli nazaj« institucije v Washingtonu in Bruslju.

Orbán, madžarski nacionalist, ki je nagovarjal konservativno srečanje v Dallasu, je poudaril, da ZDA potrebujejo močnega voditelja za pogajanja o mirovnem sporazumu, da bi Rusija končala vojno v Ukrajini, sosedi Madžarske.

Trumpa je pred letošnjimi vmesnimi volitvami v ZDA podprlo več kot 100 konservativnih kandidatov.

»Samo močan voditelj se lahko pogaja o miru,« je dejal Orbán v pogovoru za konservativno politično akcijsko konferenco (CPAC), vidno ameriško politično organizacijo.

»Potrebujemo močno Ameriko z močnim voditeljem,« je sklenil madžarski premier.

Orbán ni posebej omenil nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je javno namignil, da se bo leta 2024 znova potegoval za predsedniški položaj.

Trumpa je pred letošnjimi vmesnimi volitvami v ZDA podprlo več kot 100 konservativnih kandidatov.

Še več - v svoji knjigi spominov je Trumpov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton opozarjal, da bi v primeru drugega mandata Trump vsekakor umaknil ZDA iz zveze NATO.

Sedaj, ko je NATO postal glavna ovira za boljše odnose ZDA in Rusije in s tem škoduje potezam Washingtona pri izolaciji Kitajske pa je to še verjetneje, čeprav ni zagotovila, da bo Moskva to ponudbo sprejela in že zgolj zaradi izstopa ZDA iz zveze NATO - poslabšala odnose s Pekingom

Medtem pa pametna slovenska vlada še kar naprej pošilja orožje iz Slovenije na bojišča Ukrajine.

Po oklepnih vozilih za pehoto bodo morda odšli še tanki…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek