REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evangeličanska cerkev v Nemčiji ovadena zaradi uporabe »nacističnih« zvonov

Evangeličanska cerkev v Nemčiji ovadena zaradi uporabe »nacističnih« zvonov

Neznanec je vložil kazensko ovadbo na državnem tožilstvu v Turingiji proti evangeličanski cerkvi, ker v petih cerkvah uporabljajo zvonove iz časa tretjega rajha.

Glavni državni tožilec Hannes Grünseisen je povedal, da trenutno preučujejo, če bodo preiskovali navedbe iz ovadbe, ki je bila vložena 2. februarja.

Šest zvonov v petih cerkvah ima namreč napise, posvečene Adolfu Hitlerju oz. nacističnemu režimu, pri čemer so tudi okrašeni s svastikami. 

Šest zvonov v petih cerkvah ima namreč napise, posvečene Adolfu Hitlerju oz. nacističnemu režimu, pri čemer so tudi okrašeni s svastikami.

Vložitelj ovadba je zapisal, da je predhodno večkrat prosil cerkvene veljake, da prenehajo uporabljati sporne zvonove, a so ga vedno ignorirali. Med drugim so jih uporabljali tudi med nedavnim mednarodnim spominskim dnevom za holokavst.

Tiskovni predstavnik evangeličanske cerkve Freidemann Kahl se je odzval in povedal, da so regionalni cerkveni veljaki že pisali posameznim cerkvam glede zvonov, nakar bodo aprila organizirali še srečanje o tej problematiki.

Freidemann Kahl je pri tem opozoril, da odstranitev nacističnih simbolov in zapisov ni problematična, problematično je dejstvo, da so cerkve kulturni spomeniki in je potrebno za vse posege pridobiti dovoljenja. Kahl je še izpostavil, da »dotični zvonovi niso javno dostopni« in da so prepričani, da »bomo našli pravo rešitev.«

Uporaba nacističnih simbolov je namreč v Nemčiji z zakonom prepovedana. O problematiki »nacističnih« zvonov je že v januarju letos opozorila državna judovska organizacija, pri čemer so dejali, da je njihova uporaba »boleča« za lokalne Jude in meji na »zgodovinsko pozabo«.

Finančna ministrica in podpredsednica vlade v Turingiji, Heike Tauber, je izrazila pripravljenost, da bi zvezna država financirala njihovo odstranitev in zamenjavo: »Nacistični zvonovi spadajo v temno stran naše zgodovine. Nimam problemov glede skrivanja njihove lokacije ali njihovo spremembo.«

Mestni svet je namreč odločil, da zvon s svastiko in napisom »Vse za domovino – Adolf Hitler« deluje kot »spomenik za nasilje in krivico«.

Neimenovani vlagatelj je istočasno vložil tudi kazensko prijavo proti mestu Herxheim am Berg, ki je pred časom dovolilo lokalni cerkvi, da nadaljuje z uporabo takega zvona.  Mestni svet je namreč odločil, da zvon s svastiko in napisom »Vse za domovino – Adolf Hitler« deluje kot »spomenik za nasilje in krivico«.

Trenutno naj bi po nemških cerkvah bilo še najmanj 23 spornih zvonov, ki so jih izdelali in namestili v času tretjega rajha, še poroča DW.

Komentarji