REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU prepovedala tranzit blaga »iz Rusije v Rusijo«, želela je izzvati Moskvo in razširiti vojno, sedaj pa išče pot nazaj

EU prepovedala tranzit blaga »iz Rusije v Rusijo«, želela je izzvati Moskvo in razširiti vojno, sedaj pa išče pot nazajVroče: Suwalki koridor. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Po navedbah nekaterih evropskih poslancev so se v Evropski uniji začele razprave o evropski blokadi prevoza ruskega blaga iz Rusije v rusko esklavo Kaliningrad.

Litva je namreč ob sklicevanju na sankcije prepovedala prevoz številnih vrst blaga po železnici med Rusijo in njeno eksklavo, delom ozemlja, ki nima ozemeljske povezave z matico.

Po mnenju predstavnikov EU je šlo za zakonito potezo, po oceni Rusije pa za flagrantno kršenje vseh mednarodnih sporazumov.

V resnici je EU s tem korakom onemogočila tranzit blaga med dvema deloma suverenega ozemlja Rusije, kar pomeni, da se je vmešala v ruske notranje zadeve.

V zgodovini so bile podobne blokade velikokrat povod za vojne. Beloruski predsednik Lukašenko je v pogovoru z ruskim predsednikom Putinom blokado Kaliningrada opisal kot vojno napoved Rusiji.

Rusija je napovedala »konkreten« odgovor.

V zgodovini so bile podobne blokade velikokrat povod za vojne.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom blokado Kaliningrada opisal kot vojno napoved Rusiji.

Blokada tega Suwalki koridorja je tudi v strateških dokumentih zveze NATO opredeljena kot eden od najbolj konkretnih povodov za začetek vojne med Rusijo in Belorusijo ter zvezo NATO.

Vendar vsi scenariji kažejo, da bi Rusija, če bi to želela, lahko zasedla omenjeno ozemlje v najdlje 60 urah, ne da bi zveza NATO lahko to preprečila.

Koridor sicer poteka od beloruskega in ne ruskega ozemlja do Litve.

Suwalki koridor
Suwalki koridor. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Povsem jasno je, da sta EU in njena članica Litva v tem primeru prekršili celo vrsto mednarodnih sporazumov.

Toda zdi se, da je sedaj nekatere politike v EU vendarle srečala pamet.

Evropska komisija je namreč po kritikah spornih ukrepov pripravila nov dokument, ki Ruski federaciji omogoča prevoz sankcioniranega blaga v Kaliningrad preko ozemlja Evropske unije.

To je sporočil poslanec v Evropskem parlamentu Petras Austrevicius.

Blokada tega Suwalki koridorja je tudi v strateških dokumentih zveze NATO opredeljena kot eden od najbolj konkretnih povodov za začetek vojne med Rusijo in Belorusijo ter zvezo NATO.
Blokada Suwalki koridorja je tudi v strateških dokumentih zveze NATO opredeljena kot eden od najbolj konkretnih povodov za začetek vojne med Rusijo in Belorusijo ter zvezo NATO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
V Bruslju je trenutno zelo vroče glede tranzita v Kaliningrad in zdi se, da je Rusija zmagala.

»V Bruslju je trenutno zelo vroče glede tranzita v Kaliningrad in zdi se, da je Rusija zmagala«, poroča časnik RIA Novosti in se sklicuje na besede poslanca.

Litva je med pogajanji vztrajala, da se je treba držati prejšnjega stališča, da gre za zakonite ukrepe, s katerimi je prepovedan transport okoli polovice blaga, ki je do sedaj potovalo v Kaliningrad in iz njega.

Vendar je ena od držav, ki je članica Evropske unije, zahtevala ponovno preučitev uredbe o uvedbi sankcij.

Po poročanju agencije Austrevicius ni povedal, za katero državo gre.

Po besedah ​​poslancev v Evropskem parlamentu je Evropska unija začela razpravo o tem vprašanju. Na srečanju pa je bil predstavljen nov dokument, ki omogoča prevoz po ozemlju Evropske unije iz »Rusije v Rusijo.«

Medtem so se ne spletu pojavila opozorila hekerjev, ki grozijo, da bodo v primeru nadaljevanja napadov blokirali poslovanje 500 litvanskih podjetij.

Pred tem je guverner Kaliningradske regije Anton Alikhanov dejal, da so se pojavile informacije, da je EU pripravljena upoštevati svoje obveznosti, da zagotovi tranzit blaga v regijo in ga ne blokira zaradi sankcij.

Kot so povedali voditelji regije, lokalne oblasti menijo, da je rešitev situacije z diplomacijo prednostna rešitev problema, ki se je pojavil v regiji.

Vendar pa že dejstvo, da je EU sploh poskusila prepovedati prevoz blaga znotraj Rusije – najbolje govori o tem, kako zelo se EU po nalogu ZDA trudi, da bi »nediplomatsko« zaostrila razmere na Stari celini.

In po možnosti razširila ukrajinsko vojno v Evropi.

Delite članek