REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Erdogan zagrozil z novo invazijo v Sirijo

Erdogan zagrozil z novo invazijo v SirijoTurška vojska na je končala vojaške operacije v Siriji, foto: AFP

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo med televizijskim nagovorom zagrozil, da bodo turške oborožene sile napadle kurdske sile v severnosirskem mestu Afrin.

Med včerajšnjim nagovorom je tako turški predsednik dejal: »Nadaljevali bomo naše operacije, začenši z Operacijo Ščit Evfrata, da bomo v naslednjih dneh očistili naše južne meje od terorja v Afrinu.« Primarno je tako mislil na napade na kursko-vodene Ljudske zaščitniške enote (YPG) kot tudi na sile Islamske države, ki se nahajajo okoli tega sirskega mesta.

Turške sile so namreč avgusta 2016 sprožile vojaške akcije, v sodelovanju z nekaterimi sirskimi uporniškimi gibanji (večinoma turkmenske sestave), s katero so vstopile v severno Sirijo in napadle tam nahajajoče se sile Islamske države kot tudi druge uporniške skupine iz Sirskih demokratičnih sil. 

Turške sile so namreč avgusta 2016 sprožile vojaške akcije, v sodelovanju z nekaterimi sirskimi uporniškimi gibanji (večinoma turkmenske narodnosti), s katero so vstopile v severno Sirijo in napadle tam nahajajoče se sile Islamske države kot tudi druge uporniške skupine iz Sirskih demokratičnih sil. Turška intervencija se je končala marca 2017, potem ko so preprečili nadaljevanje oboroženih konfliktov na turško-sirski meji.

Kurdske sile v Afrinu so že napovedale, da bodo branile svoje ozemlje v primeru turškega napada. Kurdi so mesto Afrin zavzeli leta 2012, ko so se sirske sile, zveste režimu Bašarju al Asadu. Pri tem so tudi že poročali, da so se v nedeljo kurdske in turške sile že spopadle pri meji, pri čemer je padel en kurdski borec in več civilistov je bilo ranjenih.

Erdogan je hkrati opozoril zahodne zaveznice, da naj nehajo podpirati kurdske sile, katere Turčija smatra za teroristično organizacijo.

Prav tako včeraj so ZDA objavile, da bodo v Siriji oblikovali obmejno varnostno silo v moči 30.000 pripadnikov, vključno s Kurdi, katera bo nastanjena na severu Sirije, poroča nemški DW.