REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan: Za posredovanje v Siriji imamo podporo Rusije

Erdogan: Za posredovanje v Siriji imamo podporo RusijeErdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogam je danes zatrdil, da Turčija ne bo omahovala niti za korak v boju proti Kurdom na območju mesta Afrin na severu Sirije. Dodal je tudi, da ima Turčija podporo Rusije.

"Odločeni smo. Afrin bomo spravili v red. Ne bomo naredili niti koraka nazaj. O tem smo govorili tudi z našimi ruskimi prijatelji. Imamo dogovor," je po poročanju dejal Erdogan.

Turčija je minuli konec tedna na območju sirskega mesta Afrin začela kopensko operacijo proti milici sirskih Kurdov YPG, ki jo imajo za teroristično organizacijo. V Ankari so napovedali, da bodo vzpostavili 30-kilometrsko varnostno območje in od tam pregnali kurdske borce.

Podpora Rusije pri tej operaciji bi bila ključna. A zaenkrat v Moskvi takega dogovora s Turčijo niso potrdili.

Podpora Rusije pri tej operaciji bi bila ključna. A zaenkrat v Moskvi takega dogovora s Turčijo niso potrdili.

Zunanji minister Sergej Lavrov je danes sicer kritiziral ZDA, ker podpirajo sirske Kurde in jih vzpodbujajo pri njihovih težnjah po samostojnosti, po drugi strani pa je povabil sirske Kurde na mirovno konferenco o Siriji, ki naj bi prihodnji teden potekala v ruskem črnomorskem letovišču Soči.

Rusija in Turčija sicer podpirata nasprotni si strani v sirskem konfliktu. Medtem ko je Rusija na strani režima Bašarja al Asada, Turčija podpira protivladne upornike. Po drugi strani se bori tudi proti sirskim Kurdom, ki se prav tako borijo proti Asadu, bili pa so ključni borci v boju proti džihadistični skupini Islamska država (IS).

Asad je v nedeljo turško operacijo označil za brutalno agresijo in dejal, da Ankara s tem podpira skrajne skupine. Podobno so se danes odzvali tudi sirski Kurdi. V izjavi za javnost so Sirske demokratične sile, katerih del je tudi YPG, ocenile, da je turška operacija "jasna podpora teroristični organizaciji IS".

Cesta Krških žrtev 139
8270 Krško
Tel: 
E-naslov: 
Belokranjska 12
2000 Maribor
E-naslov: