REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Erdogan: Turčija de facto začela kopensko operacijo v severni Siriji

Erdogan: Turčija de facto začela kopensko operacijo v severni SirijiErdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v televizijskem prenosu dejal, da je turška vojska de facto že začela kopensko vojaško operacijo proti sirskemu mestu Afrin, ki je pod nadzorom Kurdov. Več ni pojasnil, je pa dodal, da bo tej operaciji sledila druga na mesto Manbij na vzhodu Sirije, ki je prav tako pod nadzorom Kurdov.

"Operacija Afrin se je de facto začela na kopnem," navaja Erdogana francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je že večkrat posvarila, da je tik na tem, da sproži operacijo proti mestom v Siriji, ki jih nadzira YPG, vključno s ključnim središčem Afrin.

Turčija je danes osmi dan nadaljevala obstreljevanje mesta Afrin na severozahodu Sirije. Ob tem so napovedali, da se bo vojska danes odzvala na "sovražni ogenj" kurdske milice YPG, ki v Turčiji velja za teroristično skupino.

Milica YPG je že dolgo trn v peti odnosov med Turčijo in ZDA, ki jo dojemajo kot ključnega zaveznika v boju proti IS. Borci YPG so sicer igrali ključno vlogo v Sirskih demokratičnih silah, ki so oktobra lani džihadiste Islamske države pregnale iz Rake, njene prestolnice v Siriji. Turčija pa obtožuje YPG, da je veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Turčija je že večkrat posvarila, da je tik na tem, da sproži operacijo proti mestom v Siriji, ki jih nadzira YPG, vključno s ključnim središčem Afrin. "Operacijo bomo realizirali," je v petek dejal turški obrambni minister Nurettin Canikli.

Medtem ko svojo prisotnost na turško-sirsko meji krepi turška vojska, so jo okrepili tudi Kurdi. Na območju Afrina je tako bilo v petek že okoli 10.000 borcev, je sporočil tiskovni predstavnik YPG Rojhat Efrin. Dodal je še, da so v petek Turki obstreljevali predvsem civilne predele na podeželju območja Afrin.

Posredovanje v Afrinu naj bi bilo nemogoče brez odobritve Rusije, ki je na območju vojaško prisotna. Prvi mož turške vojske Hulusi Akar in vodja obveščevalcev Hakan Fidan sta sicer ta teden obiskala Moskvo, kjer sta z ruskimi kolegi razpravljala o varnostnih vprašanjih in Siriji.

Sirija je že posvarila Turčijo pred morebitnim napadom. "Svarimo turško vodstvo, da bomo morebiten začetek sovražnosti v Afrinu obravnavali kot agresijo turške vojske na suverenost ozemlja Sirije," je v Damasku ta teden povedal namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal al Mokdad. Pripravljeni naj bi bili "uničiti katerikoli turški cilj na nebu nad Sirijo".