REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Duh svobode v Afriki vse močnejši: Senegal poziva h koncu »francoske okupacije«

Duh svobode v Afriki vse močnejši: Senegal poziva h koncu »francoske okupacije«Tretjina regije glavnega mesta Senegala je »zasedena« s tujimi vojaškimi bazami, je dejal premier Ousmane Sonko. Vir: Posnetek zaslona, X

Senegalski premier Ousmane Sonko je predlagal zaprtje francoskih vojaških oporišč v državi, pri čemer je poudaril, da njihova dolgoročna prisotnost ni združljiva z željo te zahodnoafriške države po popolni suverenosti.

»Več kot 60 let po naši neodvisnosti ... se moramo preizprašati, zakaj ima francoska vojska na primer še vedno vojaške baze v naši državi in ​​vpliv te prisotnosti na našo nacionalno suverenost in našo strateško avtonomijo,« je dejal Sonko na skupni konferenci s francoskim levičarskim politikom Jean-Lucom Mélenchonom v Dakarju.

Francija ima trenutno v Senegalu približno 350 vojakov, potem ko je leta 2010 začela zmanjševati svoj 1200-članski kontingent.

Kritiki so obsodili prisotnost vojakov kot nadaljevanje francoske prevlade nad nekdanjo kolonijo, čeprav je Senegal leta 1960 pridobil neodvisnost.

Sonko je dejal, da je več držav obljubilo Senegalu obrambne sporazume, pri čemer je opozoril, da to še vedno »ne opravičuje dejstva, da je tretjina regije Dakar zdaj zasedena s tujimi garnizijami.«

Sosede Senegala vodijo vojaške hunte.

Burkina Faso, Mali in Niger so se po izgonu francoskih enot obrnile na Rusijo za vojaško pomoč.

Tri zahodnoafriške države so nekdanjo kolonialno silo (Francijo) po več kot desetletju operacij obtožile vmešavanja v notranje zadeve in nezmožnosti boja Pariza proti džihadistom na območju Sahela.

Ouagadougou, Bamako in Niamey so prav tako oblikovali zavezništvo sahelskih držav in januarja skupaj napovedali svoj umik iz Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS).

Vojaške oblasti so 15-članski regionalni blok ECOWAS, ki je pod taktirko nekdanjih kolonizatorjev iz zahodnih držav – obtožile, da je brutalno pritiskal nanje, naj obnovijo demokratično vladavino.

Oblasti Burkine Faso, Malija in Nigra so obtožile ECOWAS, da služi tujim oziroma interesom Zahoda in predstavlja grožnjo njihovim državam.

Sonko je v govoru dejal, da bo Senegal poglobil odnose z vojaškimi oblastmi v Maliju, Burkini Faso in Nigru.

»Ne bomo zapustili naših bratov v Sahelu in naredili bomo vse, kar je potrebno, da okrepimo vezi,« je dejal premier Senegala.

Dejal je tudi, da bi Senegal, ki si s sedmimi drugimi državami deli valuto frank CFA, vezano na evro, raje imel prožno valuto, ki bi lahko vzdržala gospodarske šoke in povečala izvozno konkurenčnost.

Senegalski predsednik Basirou Diomaye Faye je med predvolilno kampanjo sicer obljubljal, da bo zapustil »frank CFA«, a je kasneje od te ideje odstopil.

Niger, Burkina Faso in Mali so nakazali zavrnitev »franka CFA« v korist skupne valute, ki jo je Niamey označil za »korak stran od kolonizacije«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek