REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dodik pisal Schmidtu: Namesto da grozite, pokažite potrdilo o imenovanju s strani Varnostnega sveta OZN!

Dodik pisal Schmidtu: Namesto da grozite, pokažite potrdilo o imenovanju s strani Varnostnega sveta OZN!Milorad Dodik. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je poslal odprto pismo Christianu Schmidtu, državljanu Nemčije, ki se predstavlja kot »visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH« in ga pozval, naj namesto groženj zagotovi potrditev svoje izvolitve s strani podpisnikov Aneksa 10 ter ustrezni sklep o imenovanju s strani Varnostnega sveta OZN.

Dodal je, da Srbska spoštuje Daytonski sporazum in ustavo BiH, mednarodne pogodbe, pravila in postopke, a ker Schmidt ni bil imenovan po tem postopku - ni visoki predstavnik.

»Visoki predstavnik« s svojim lažnim predstavljanjem kompromitira mednarodno skupnost v BiH in blati nemški narod, je dejal predsednik Republike Srbske.

Schmidt svoja sporočila medtem objavlja le v angleškem in bošnjaškem jeziku in trdi, da je žrtev pritiskov ter da nima svobode gibanja v BiH.

Na portalih Republike Srbske ga odkrito zasemehujejo in pozivajo vse, da Schmidta zaradi lažnega predstavljanja in očitno nasledne srbofobije čim prej namestijo v ustrezno psihiatrično ustanovo. 

Visoki predstavnik ima sicer posebna pooblastila in lahko - na podlagi prav tako sporne razširitve pooblastil - razrešuje tudi praktično vse voljene politike v državi.

Schmidt je nedavno navkljub grožnji Dodika, da ga bo policija z ozemlja Srbske izgnala, napovedal svoj prihod v to entiteto (eno od dveh v BiH), vendar je nato od svoje namere nenadoma odstopil.

V bošnjaških medijih ga zato žalijo kot strahopetca in trdijo, da je sam ubil funkcijo visokega predstavnika.

»Na žalost je 'visoki predstavnik' umrl kot modri strahopetec, dezerter, poražen že pred samo bitko, strahovit človek, ki je v begu pred dvobojem, ki ga je napovedal, padel naravnost v past, ki si jo je prej skopal. 'Visoki predstavnik' je umrl pred očmi celotne bosanske javnosti. Umrl je od sramu, po Dodikovih grožnjah z aretacijo pa je to tudi uradno potrdil z izjavo OHR. Schmidt je namreč pokazal kritično dozo strahopetnosti in s tem zavestno dal Dodiku velik politični zagon, potem ko v Banjaluki ni imel načrtovanih sestankov s predstavniki opozicije in se je, kot je pojasnil, 'odločil, da ne bo sodeloval v zrežirani gledališki predstavi',« je ocenil časnik STAV.

Z Schmidtom so vse bolj nezadovoljni tako Srbi kot tudi Hrvati in Bošnjaki...

Nato pa je sledil še odziv predsednika Republike Srbske.

»Gospod Schmidt, Republika Srbska in jaz kot predsednik republike spoštujemo mednarodno skupnost. Pogosto se nismo strinjali z njenim odnosom do nas, vendar smo tudi v nesoglasju izkazali spoštovanje. Spoštujemo Daytonski sporazum, katerega avtorji so Združene države Amerike s svojimi partnerji, spoštujemo Ustavo Bosne in Hercegovine, katere avtorji so Združene države Amerike s svojimi partnerji, spoštujemo mednarodne sporazume, pravila, postopke. Eden od postopkov, ki jih določa Aneks 10 Daytonskega mirovnega sporazuma opredeljuje tudi način volitev visokega predstavnika v Bosni in Hercegovini,« je v pismu zapisal Dodik.

Kršili ste  pravila. Niste bili imenovani po tej proceduri. Niste visoki predstavnik. Ne predstavljate mednarodne skupnosti v BiH, ne predstavljate tujih podpisnic aneksa 10, ne predstavljate nikogar,

Izpostavil je, da je bil Schmidt tisti, ki krši vse našteto in da niti ni bil imenovan po omenjenem postopku.

»Kršili ste pravila. Niste bili imenovani po tej proceduri. Niste visoki predstavnik. Ne predstavljate mednarodne skupnosti v BiH, ne predstavljate tujih podpisnic aneksa 10, ne predstavljate nikogar,« je Dodik izpostavil in naštel prejšnje visoke predstavnike, ki so bili izvoljeni in imenovani po pravilni proceduri - Inzka, Lajčaka, Petriča in Bilta.

Ponovil je, da Schmidt z lažnim predstavljanjem nemškega naroda kompromitira mednarodno skupnost v BiH.

»Hkrati ponižujete Srbe in Bošnjake in Hrvate in vse druge, ki živijo v BiH, jemljete pravico predstavnikom, ki so si jih izbrali, da kot edini pooblaščeni sprejemajo zakone. Bosno in Hercegovino spreminjate v kolonijo, namesto parlamentarne skupščine sprejemate zakone, potem pa uvedete zakon, ki ščiti in sankcionira tiste, ki nasprotujejo vašim nezakonitostim. Nepooblaščeno ste prišli v Bosno in Hercegovino in mi grozite. Danes mi grozite, jutri boste tepli državljane na ulicah Sarajeva, ker vam ni všeč, kako gledajo na vas,« je zapisal Dodik.

Predsednik Republike Srbske je še dejal, da spoštuje Bavarsko, od koder prihaja Schmidt in ima marsikaj, kar Republika Srbska danes brani.

»Ne poskušajte v BiH narediti tega, česar najprej ne bi dovolili na Bavarskem. Poleg tega, da nimate legitimnosti in pravice za to, to ni človeško!«, je dejal Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dodik je pismo končal s priporočilom Schmidtu, naj namesto groženj posreduje potrditev izvolitve s strani podpisnikov Aneksa 10 in ustrezno resolucijo o njegovem imenovanju s strani Varnostnega sveta ZN.

Za vsak slučaj ga je spomnil, da je Varnostni svet ZN na Vzhodni reki v New Yorku.

Sodišče Bosne in Hercegovine (BiH) je medtem sicer potrdilo obtožnico proti predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku, ki je skupaj z vršilcem dolžnosti direktorja Uradnega lista Republike Srbske Milošem Lukićem obtožen kaznivega dejanja neizvajanja odločitev visokega predstavnika v BiH.

Obtožnica je bila vložena po tem, ko je parlament v Banjaluki junija sprejel dva sporna zakona, ki ju je Dodik podpisal po rednem zakonodajnem postopku in sta bila objavljena v Uradnem listu RS.

Pismo je končal s priporočilom, naj namesto groženj posreduje potrditev izvolitve s strani podpisnikov Aneksa 10 in ustrezno resolucijo o imenovanju Varnostnega sveta ZN.

Tožilstvo BiH je obtožnico proti Dodiku in Lukiću vložilo 11. avgusta in jo poslalo v potrditev sodišču BiH, to pa jo je 18. avgusta vrnilo tožilstvu v urejanje in dopolnitev.

Sodišče je nato 24. avgusta od državnega tožilstva prejelo spremenjeno obtožnico, ki jo je zdaj potrdilo. Če ju bodo spoznali za kriva, jima grozi do pet let zapora.

Sporna zakona določata, da se odločitve visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta ne bodo več objavljale v Uradnem listu RS in se tako v Republiki Srbski ne bodo več spoštovale. Schmidt je nato s svojima sklepoma oba zakona razveljavil.

Vodstvo RS na čelu z Dodikom pa Schmidtu oporeka legitimnost, saj sta v Varnostnem svetu ZN njegovemu uradnemu imenovanju za visokega predstavnika nasprotovali Kitajska in Rusija.

Dejstvo, da VS ZN ni sprejel rusko-kitajske resolucije o imenovanju visokega predstavnika za BiH zaobdobje enega leta pomeni, da predstavnik Nemčije Christian Schmidt ni bil imenovan na to mesto, ki ostaja prazno, je povedal že prvi namestnik stalnega predstavnika Rusije pri OZN Dmitrij Poljanski.

Zanimivo je, da kljub jasnemu besedilu Aneksa 10 Daytonskega sporazuma zahodni mediji o tem, da je Schmidt 'izbran' nezakonito pogosto lažejo. To na primer počne celo »iskalec resnice« iz BiH Istinjomer.

»Varnostni svet ni sprejel resolucije o visokem predstavniku za Bosno in Hercegovino in Varnostni svet ni potrdil kandidature gospoda Schmidta. Opozorili smo, da so vsi poskusi naših kolegov, da bi se izognili vpletenosti Varnostnega sveta v ta proces, ne le nezakoniti, ampak tudi nevarni. Zato po odstopu Valentina Inzka ta položaj ostaja izpraznjen,« je že na eni od preteklih sej VS pojasnil Poljanski. Natančneje - to je storil julija leta 2021.

Zanimivo je, da kljub jasnemu besedilu Aneksa 10 Daytonskega sporazuma zahodni mediji o tem, da je Schmidt izbran nezakonito pogosto lažejo.

To na primer počne celo »iskalec resnice« iz BiH Istinjomer.

V aneksu namreč jasno piše, da so ta aneks sprejele Hrvaška, BiH, ZRJ (Srbija in Črna gora) ter Federacija BiH in Republika Srbska kot pogodbene stranke ter da bo visoki predstavnik imenovan s strani VS OZN.

Njegovo delo je usmerjanje naporov podpisnic ter koordinacija njihovih aktivnosti.

Anex 10
Aneks 10. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Brez soglasja vseh pogodbenih strank, tudi Republike Srbske in potrditve VS OZN visoki predstavnik ne more biti zakonito imenovan. Tekst Aneksa 10 (zgoraj) jasno predvideva, da mora biti predstavnik imenovan v skladu z ustreznimi resolucijami VS OZN.

Da so to proceduro pozneje v nekaterih primerih kršili pa seveda ni dokaz, da je spremenjena.

Kršitev zakona nikoli ne pomeni, da zakon ne velja več, niti v notranjem pravu, še manj v mednarodnem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek