REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diplomatski protest uspel: Pošta Severne Makedonije umaknila znamko z zemljevidom NDH, izdane na Dan Evrope

Diplomatski protest uspel: Pošta Severne Makedonije umaknila znamko z zemljevidom NDH, izdane na Dan EvropeSporno: NDH kot navdih v Severni Makedoniji

Medtem ko slovensko zunanje ministrstvo ob objavljanju »zgodovinskih zemljevidov« sosednje Madžarske pod vodstvom Andžeta Logarja pohlevno molči, nam druge države iz regije, kjer lastno suverenost bistveno cenijo bolj, kažejo precej drugačne standarde delovanja.

Pošta Severne Makedonije je tako včeraj sporočila, da bo takoj umaknila priložnostno poštno znamko z »napačnim zemljevidom Republike Hrvaške« in se opravičila zaradi te »nenamerne napake.«

Še pred umikom sporne serije znamk se je oglasila Srbija, ki je prav zaradi tiska te znamke makedonskemu veleposlaniku v Beogradu izročila diplomatsko noto.

Makedonski mediji so namreč kot »škandalozno« razkrili informacijo, da je ob tiskanju priložnostne znamke, s katero se je Severna Makedonija želela zahvaliti Hrvaški za podporo pri evrointegracijah prikazala cerkev Sv. Marka in stilizirano hrvaško zastavo, prikazano v obsegu nekdanje ustaške NDH, torej z deli sosednjih držav BiH, Srbije in Črne gore.

Mimogrede, NDH si je prisvojila tudi manjši del Slovenije

Znamka EU in NDH

Nato se je Pošta Severne Makedonije opravičila »zaradi nenamerne napake in tehnične napake pri objavi priložnostne znamke iz serije 'Severna Makedonija v EU', katere cilj je obeležitev predsedovanja Hrvaške Evropski Uniji.«

Pošta Severne Makedonije je posebno obžalovanje izrazila tudi zato, ker se je izdaja teh znamk zgodila na 9. maj – Dan Evrope.

»Na to poštno znamko je bil narisan napačen zemljevid Republike Hrvaške in drugih dežel regije in zato je potrebno celotno naklado 6000 znamk umakniti iz uporabe,« je zapisala makedonska pošta.

Ta informacija je verjetno zanimiva tudi za zbiralce, saj takšne znamke pogosto dosežejo celo višjo vrednost.

Pošta Severne Makedonije je posebno obžalovanje izrazila tudi zato, ker se je izdaja teh znamk zgodila na 9. maj – Dan Evrope.

Hrvaški motiv je bil ob tem izbran v zahvalo zato, ker je Hrvaška vztrajno podpirala vstop Severne Makedonije v EU.

Toda še pred tem se je oglasila Srbija, ki je prav zaradi tiska te znamke makedonskemu veleposlaniku v Beogradu izročila diplomatsko noto.

V Sloveniji so se v vladi, spomnimo, ob nedavni objavi zemljevida Velike Madžarske na Facebook profilu madžarskega predsenika vlade Viktorja Orbána odzvali povsem drugeče.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so odgovorili, da tudi v prostorih slovenske vlade visijo zgodovinski zemljevidi, med drugim Kozlerjev zemljevid Slovenskih dežel, ki prikazuje »Veliko Slovenijo.«

Iz slovenskega ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da tako kot v preteklosti, javno ne komentirajo objav zgodovinskih zemljevidov v tujini v različnih kontekstih, kot so med drugim raziskovalni, šolski in razstavni, če ti niso povezani z jasno namero ali omembo revizionizma.

»Ministrstvo pozorno spremlja kontekst oz. način, kako se tovrstni zgodovinski zemljevidi uporabljajo in interpretirajo,« so dodali.

Skratka, če bi se kaj podobnega zgodilo v Sloveniji, bi bilo MZZ tiho, vse dokler ne bi bila objavljena jasna namera po revizionizmu.

Nenamerna napaka pa to seveda ni.

Ampak tako je seveda samo v Sloveniji. Druge države se, kot vidimo, odzivajo. In uspejo.

Delite članek