REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diplomacija ima še dva meseca časa, potem bi o začetku vojne v Ukrajini lahko odločilo - blato

Diplomacija ima še dva meseca časa, potem bi o začetku vojne v Ukrajini lahko odločilo - blatoUkrajinski predsednik na meji. Vir: Twitter

Ameriški in mediji v zahodni Evropi neprestano ponavljajo eno samo sporočilo –, da se Rusija pripravlja na napad na Ukrajino.

Razumne zahteve Rusije po nenameščanju zahodnega orožja v bližini ruskih meja in zahteva po nevčlanjevanju Ukrajine v NATO so v članicah zveze NATO takoj naletele na ostro zavračanje.

Pri tem opozarjajo na okoli 100.000 ruskih vojakov, ki naj bi bili že zbrani na ruski strani meje.

Kar pozabljajo, je to, na kar je te dni opozoril ruski predsednik Vladimir Putin – da je zveza NATO tolikokrat prekršila svoje obljube, da želi sedaj Rusija garancije in veljavno mednarodno pogodbo.

In to ne samo, da Ukrajina ne bo vstopila v zvezo NATO, pač pa da tudi, da Kijev ne bo nameščal svojega orožja v bližino meja Rusije.

To je rezultat dejstva, da se dogovor iz Minska, ki bi de facto samostojnim ruskim republikam na vzhodu Ukrajine dal »veto« tudi na vstop države v vojaške organizacije - ne uresničuje.

Namesto tega je Ukrajina v svoje zakonske in programske dokumente kot cilje postavila reintegracijo vseh »začasno okupiranih ozemelj«, brez razlike (torej tudi ruskega Krima) in brez garancij ter manjšinske zaščite za rusko manjšino, ki ji večina v Ukrajini celo odreka status manjšine.

T-72 z reaktivnim oklepom
Ruski T-90 med premikom: tanki imajo radi suhe ali trdne površine, v blatu pa so njihovi premiki otežkočeni. Vir: Twitter

Razumne zahteve Rusije po nenameščanju zahodnega orožja v bližini meja Rusije in zahteva po nevčlanjevanju Ukrajine v NATO so v članicah zveze NATO takoj naletele na ostro zavračanje.

In ker Ukrajina še naprej kopiči svojo vojsko in tudi iz članic NATO pridobljeno orožje (zaradi katerega je v državi že na tisoče »inštruktorjev« iz zahodne vojaške zveze) je zato povsem mogoče, da bo o odločitvi o vojaški ali diplomatski rešitvi tega spora ob odsotnosti diplomatskih pobud – odločalo blato.

Blato in tanki se namreč ne razumejo najbolje, zato pametni poveljniki v tem delu sveta tanke uporabljajo praviloma tedaj, ko je zemljišče za njihovo uporabo primerno.

Ko pride zmrzal, se lahko premikate v katero koli smer.

V kolikor bo Ukrajina s svojimi postopki ogrožala življenja ruskih državljanov in ruske manjšine v Ukrajini bi bilo število ruskih vojakov za operacije v Ukrajini seveda najprej potrebno povečati še vsaj za enkrat ali dvakrat, da bi bilo razmerje med ukrajinskimi in ruskimi vojaki 1:3.

To bi se lahko zgodilo nekje do konca januarja.

Strokovnjaki pa že sedaj pojasnjujejo, kaj bi se še lahko zgodilo v naslednjih dveh mesecih.

»V tej sezoni imate tisto, čemur pravimo rasputitsa, to je blato,« je za fundacijo Jamestown poudaril Pavel Felgenhauer, moskovski vojaški analitik.

Za vsak napad na vzhodno Ukrajino bi se namreč po njegovi oceni ruski generali želeli hitro premakniti, da bi obkrožili glavne ukrajinske sile okoli regij Donetsk in Lugansk, preden bodo ukrajinski vojaki imeli čas, da se vkopljejo.

Ruski tanki s "pokrivali"  Vir: Twitter
Ruski tanki s pokrivali. Vir: Twitter

»Za to morajo imeti možnost premakniti tanke in druga vozila s cest, kar bi bilo v regiji 'črnozjoma' ali črne zemlje nemogoče. Ko pride zmrzal, pa se lahko premikate v katero koli smer,« je opozoril Felgenhauer.

Tudi po ocenah ameriških virov si vsaka »napadalna sila« običajno prizadeva za zbiranje dva do trikratnega števila svojih vojakov, v primerjavi s silo, ki jo pričakuje na strani branilcev.

Ukrajinski vojaški zemljevidi kažejo, da je na ruski strani meje trenutno 43 bojnih skupin, ki jih sestavlja 94.000 vojakov, v primerjavi s 53 bojnimi skupinami konec aprila.

Vse sile, mobilizirane v začetku tega leta, niso bile poslane na ukrajinsko mejo, kar se bo po besedah ​​Felgenhauerja verjetno ponovilo.

Minsk 2 je nastal kot posledica ukrajinskega poraza na bojišču. Z ruskega vidika se Ukrajina odmika od tega, kar so podpisali, diplomacija ne uspeva in zato je vojska spet na mizi.

 

Po vsej državi je bilo veliko prerazporeditev, v katerih je ruska vojska sodelovala z več kot 300.000 vojaki, 35.000 kosi težke opreme, 900 letali in 180 vojaškimi ladjami.

Premiki so šli »vse do Kamčatke, ker morajo biti pripravljeni, če se bo to razširilo v bolj globalno vojno.«

Polotok Kamčatka leži severno od Japonske in zahodno od Aljaske, tja pa so pravkar namestili pritiladijske sisteme Bastion.

V ozadju pa je še vedno – diplomatski spor.

In zato ima diplomacija še mesec ali dva časa, da reši zadevo.

Ruski vojak
Ruski vojak. Vir: MO RF, Twitter

Glede na poslabšanje odnosov med Rusijo in NATO paktom »obstaja samo temeljno nestrinjanje glede sporazuma Minsk 2,« opozarja Andrew Monaghan, nekdanji britanski svetovalec pri zvezi NATO za Rusijo in višji sodelavec na Royal United Services Institute, London.

»Minsk 2 je nastal kot posledica ukrajinskega poraza na bojišču. Z ruskega vidika se Ukrajina odmika od tega, kar so podpisali, diplomacija ne uspeva in zato je vojska spet na mizi.«

Ukrajina vidi sporazum Minsk-2 kot poskus federalizacije države preko katere bi Moskva obdržala veto na gospodarske in varnostne odločitve Kijeva.

Ukrajina vidi sporazum Minsk-2 kot poskus federalizacije države peko katere bi Moskva obdržala veto na gospodarske in varnostne odločitve Kijeva.

Ukrajina se opira na svojo vojsko, ki se je od leta 2014 pa do danes precej modernizirala.

Država s 44 milijoni prebivalcev ima vojsko z 255.000 vojaki.

Toda letalstvo, protiletalski sistemi in drugi deli ukrajinske vojske so zelo zastareli.

Težava za Ukrajino je, pravi Felgenhauer, v tem, da je v zadnjih letih tudi Rusija močno okrepila svoje vojaške sile.

Ki jih za sedaj zadržuje predvsem blato…

Delite članek