REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Delajo, kar se jim zahoče!« Lavrov obisk Pelosijeve na Tajvanu primerjal s pristopom ZDA do Ukrajine

»Delajo, kar se jim zahoče!« Lavrov obisk Pelosijeve na Tajvanu primerjal s pristopom ZDA do UkrajineKritike na račun Bele hiše, ki tudi z nespametno potezo Pelosijeve izziva tretjo svetovno vojno: »Zakaj je zdaj bila potrebna ta divja akcija?« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu je pokazatelj nespoštovanja mednarodnih norm s strani ZDA, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

»Z obiskom Nancy Pelosi na Tajvanu poskuša Washington vsemu svetu dokazati svojo nedotakljivost, češ da (Američani - prim. avt.) vedno lahko ubežijo kazni za svoja dejanja,« je poudaril.

»Delajo, kar hočejo!«, je opozoril zunanji minister Ruske federacije.

Obisk Nancy Pelosi na Tajvanu odraža enak pristop, kot ga Washington kaže glede razmer v Ukrajini, je ocenil Lavrov.

V azijski turneji Pelosijeve je videti hegemonistično miselnost ZDA, in nič drugega, je dodal ruski zunanji minister, prepričan, da je poteza predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa pravzaprav - nadležna.

Kot je poudaril, ne vidi nobenega drugega razloga za tako izzivalno dejanje ZDA, ki dobro vedo, kaj to pomeni za Kitajsko.

Pelosijeva je v Tajpej prispela v torek zvečer, v sredo zjutraj pa je imela srečanje z vodjo tajvanske administracije Tsai Ing-wen.

Tsai Ing-wen preizkuša protitankovsko orožje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriška administracija Joeja Bidna, ki jo je kitajski voditelj Xi Jinping posvaril, da »tisti, ki se igrajo z ognjem, tvegajo, da se bodo na koncu opekli«, je medtem Pekingu zagotovila svojo zavezanost politiki »ene Kitajske«.

Tako se je Bela hiša neprepričljivo poskusila distancirati od obiska, češ da Pelosijeva ni upoštevala niti nasvet Pentagona, da se izogne obisku Tajpeja, ker sama sprejema svoje odločitve.

Kitajski državni mediji poročajo o vojaških vajah, »kakršnih še ni bilo« in to na šestih lokacijah okoli Tajvana, ki jih je azijska velesila napovedala po obisku Pelosijeve.

»Pelosijeva je odšla, napetosti v Južno kitajskem morju glede Tajvana pa so ostale in se stopnjujejo.«

Tako največje vojaške vaje pod taktirko Pekinga v vodah Tajvana komentirajo zahodni mediji.

Obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je pokazal, da Združene države Amerike prezirajo druge države, Washington pa je s tem dogodkom žrtvoval ostanke lastnega ugleda, je dodala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova.

»Zakaj je zdaj bila potrebna ta divja akcija? Politična situacija to zahteva,« se je Zaharova posmehnila Bidnovi administraciji, ki se sooča z negotovimi izidi bližajočih se vmesnih volitev v ZDA in rastočo inflacijo.

Spomnimo, Kitajska ima Tajvan za svojo provinco.

Vedno nasprotuje kakršnim koli stikom med predstavniki Tajpeja in aktualnimi političnimi veljaki, zlasti visokimi uradniki, ali pa z vojsko držav, s katerimi je Peking vzpostavil diplomatske odnose.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek