REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deklico, ki je bila od maja v zaporu zaradi neopravljene spletne domače naloge, so višji sodniki izpustili k materi

Deklico, ki je bila od maja v zaporu zaradi neopravljene spletne domače naloge, so višji sodniki izpustili k materiNeizdelana šolska naloga - razlog za zapor? Vir: Twitter

Marsikje po svetu učenci nimajo takšnih pogojev za življenje in delo, kot to velja vsaj za večino evropskih držav.

Presenetljivi pa so primeri, ki kažejo na precej drugačno postopanje z otroci v šolah, kjer imajo do učencev in dijakov, še posebej pa temnopoltih -  precej strog režim.

Temnopolta petnajstletnica v ZDA je bila tako na primer v zaporu za mladoletnike že od 14. maja, ko ni naredila »online« oziroma spletnih domačih nalog, ki so bile del njenega izobraževanja na daljavo, poroča Vice.

Zaprta je bila v domu za mladoletne prestopnike Children’s Village (Otroška vas), v resnici gre za zasebni zapor za otroke v okrožju Oakland County v Michiganu.

Grace, kot naj bi bilo dekletu ime je nato v okviru šolanja na daljavo dobila domače naloge, ki pa jih ni naredila. Najstnica ima sicer diagnocticirano bolezen ADHD.

Tja so jo napotili zaradi kraje telefona od sošolke, pa tudi zato, ker je lanskega novembra ugriznila mater v roko.

Grace, kot naj bi bilo dekletu ime je nato v okviru šolanja na daljavo dobila domače naloge, ki pa jih ni naredila.

Najstnica ima sicer diagnocticirano bolezen ADHD.

Znano je tudi, da v ZDA na ta način sodniki pogosto postopajo s temnopoltimi, veliko redkeje pa svetlopoltimi otroci.

Tudi soproga predsednika ZDA Melania Trump ima rada otroke, vzpodbuja jih v okviru akcije Bodi najboljši. Bo podprla tudi tiste, ki niso najboljši, vendar so kruto in nepravično kaznovani in brez osebne svobode? Vir: Twitter

Sodniki apelacijskega sodišča v Michiganu pa so v tem primeru sedaj odločili, da morajo najstnico takoj izpustiti in jo vrniti materi.

Pred tem je večkrat potožila, da pogreša mater, njen primer pa je po raziskavi postopkov s strani neprofitnega spletnega medija Pro Publica sprožil veliko zanimanje javnosti in tudi proteste med pedagogi.

Ogorčeni zaradi ravnanja oblasti so nekateri podporniki Grace sprožili tudi spletno kampanjo in zahtevali osvoboditev mladega dekleta.

Ogorčeni zaradi ravnanja oblasti so nekateri podporniki Grace sprožili tudi spletno kampanjo in zahtevali osvoboditev mladega dekleta.

Postala je najbolj znan primer pretirano nasilnega ravnanja in kaznovanja temnopoltih otrok v ZDA.

Peticija pot hashtagom #FreeGrace na spletni strani Change.org je prejela preko 314.000 podpisov podpore.

Kljub temu pa je na prvi stopnji sodišče za družinske zadeve v Oaklandu zavrnilo zahteve po njeni izpustitvi.

Sodnica Mary Ellen Brennan jo je označila za »grožnjo skupnosti«, ko je bila prvič obsojena sredi maja.

Deklici je tedaj, ko ji je ta dejala, da »pogreša mamo«, sodnica odgovorila, da to ve in da jo tudi »mati strašno pogreša«, ampak da je v tem trenutku »prava stvar, da vaju ločim.«

V Michiganskem akcijskem fondu za svobodo (Michigan Liberation Action Fund), eni od mnogih organizacij, ki so podprle osvoboditev Grace, so medtem že zapisali, da »Grace odhaja domov« in da bo »temnopolta petnajstletnica, ki je bila zaprta, ker ni naredila spletnih nalog, izpuščena«, da pa se je potrebno zavedati, da je podobnih deklic »tukaj še mnogo« in da je ta primer samo eden od mnogih, ki kaže, da njihovo okrožje potrebuje tudi - novega tožilca.

Delite članek