REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dejanje obupa: ZDA odpravile prepoved dobave orožja zločinski ukrajinski neonacistični brigadi »Azov«

Dejanje obupa: ZDA odpravile prepoved dobave orožja zločinski ukrajinski neonacistični brigadi »Azov«State Department ni našel »nobenih dokazov«, da razvpiti bataljon krši človekove pravice, zato bo imel dostop do enake vojaške pomoči ZDA kot vse druge enote oboroženih sil Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, X

State Department je dovolil dobavo ameriškega orožja ukrajinski brigadi Azov, katere pripadniki odkrito zagovarjajo ultranacionalistična in neonacistična stališča.

»Po temeljitem pregledu je ukrajinska 12. brigada specialnih sil 'Azov' prestala preverjanje, ki ga je izvedlo ameriško zunanje ministrstvo,« je zapisano v izjavi, ki jo je povzel The Washington Post (WP), pri čemer se administracija Joeja Bidna sklicuje na zakon, ki prepoveduje vojaško pomoč enotam, vpletenim v kršitve humanitarnega prava.

Ameriški kongres je Azovu leta 2018 prepovedal uporabo ameriškega orožja, potem ko so ZDA ugotovile, da imajo nekateri ustanovitelji bataljona »rasistične, ksenofobne in ultranacionalistične poglede«.

Uradniki Združenih narodov za človekove pravice so skupino obtožili kršenja humanitarnega prava.

Na podlagi rezultatov novega pregleda State Department ni našel »nobenih dokazov« o takšnih kršitvah – saj naj bi bil bataljon iz leta 2014 »strukturno drugačen« od sedanje brigade z istim imenom, zato pretekle omejitve ne veljajo več in bo enota imela dostop do iste vojaške pomoči ZDA kot tudi vse druge enote oboroženih sil Ukrajine.

Ukrajinski uradniki so odpravo prepovedi obravnavali kot »glavno prednostno nalogo« med svojimi prizadevanji za lobiranje, je dodal WP.

»Azov« je bil ustanovljen kot prostovoljni bataljon leta 2014 in je sodeloval v vojni v Ljudski republiki Doneck in Lugansk ter po državnem udaru v Kijevu ob podpori Zahoda.

Glavni borci enote so bili aktivni in nekdanji pripadniki ultranacionalističnih in neonacističnih skupin ter skrajno desničarski nogometni huligani.

In kakšni so Azovci danes? Ali res ni dokazov o njihovih zločinih?

Na Telegram kanalu SouthFront opozarjajo: »Če na tem kanalu iščete besedo 'Azov', je več kot 1000 objav, ki dokazujejo, da gre za nevarne neonaciste, ki izvajajo strašne vojne zločine od leta 2014 ... Ponavljam, več kot tisoč objav z dokazi:

- Grafični dokazi in pričevanja njihovih nacističnih idealov.

- Na stotine pričevanj civilnih žrtev ukrajinskih nacistov.

- Na desetine člankov, reportaž in dokumentarcev iz zahodnih medijev, ki podrobno opisujejo neonacistične povezave Azova po vsem svetu in njihovo vpletenost v teroristične skupine v tujini.«

Ampak za Zahod so nenadoma brezgrešni.

Gre za dejanje iz obupa, je odpravo prepovedi oskrbe z orožjem za Azov v ZDA za RT ocenil upokojeni generalpodpolkovnik indijske vojske Sanjay Kulkarni:

Kako so pripadniki Azova razstrelili gledališče v Mariupolu, da bi dejanje pripisali ruski vojski, pa pripovedujejo prebivalci mesta samega, v videu spodaj:

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek