REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Darilo Putinu: izstrelitev najhitrejše rakete za 68. rojstni dan

Darilo Putinu: izstrelitev najhitrejše rakete za 68. rojstni danPutin in raketa Zircon. Vir: Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je 6. oktobra praznoval svoj 68. rojstni dan.

Analitiki sedaj ugotavljajo, da je prav na ta dan dobil nenavadno »darilo« - izstrelitev hipersonične rakete »Zircon«, ki leti s hitrostjo Mach 8 oziroma okoli 8-krat hitreje od zvoka in je zato za sovražne protiraketne sisteme neuničljiva.

Rusko ministrstvo za obrambo je istočasno sporočilo, da je šlo za prvo izstrelitev rakete Zircon proti pomorski tarči.

Raketo so izstrelili iz fregate Admiral Gorškov, poroča The Drive.

Po poročanju vojaškega kanala TV Zvezda je raketa dosegla hitrost okoli 8 Machov, nato pa zadela tarčo, ki se je nahajala 280 milj (okoli 450 kilometrov) daleč v Barentsovem morju.

Zircon, izstrelitev

Vse pilote v območju so v času med 5. in 9. oktobrom obvestili o izvajanju testov.

Putina naj bi o izstrelitvi obvestili dan pozneje.

Ruski obrambni minister Valerij Gerashimov je dejal, da je raketa dosegla maksimalno višino 28 kilometrov ter zadela svojo tarčo v štirih minutah in pol.

Prav s temi, zalo hitrimi raketami naj bi sedaj opremili še večino ruskih podmornic in vojaških ladij.

Po nekaterih poročilih naj bi raketa posedovala tudi tehnologije »plazma nevidnosti«, kjer naj bi bila raketa nevidna za sovražne radarje zaradi ioniziranih delčkov v okolici rakete, ki vpijajo radarske valove.

Video posnetek je pokazal izstrelitev rakete iz enega od šestnajstih kontejnerjev vojaške ladje z izpodrivom 5400 ton, ki se je nahajala pred severozahodnimi obalami Rusije.

Raketa je hitro izginila v oblakih.

Strokovnjaki ocenjujejo, da raketo do potrebne hitrosti za delovanje »scramjet motorja« požene motor na trdo gorivo, v tej fazi pa raketa uporablja hipersonične udarne »valove« za ohranjanje smeri in stabilnosti, podobno kot ameriška eksperimentalna raketa X-51 Waverider.

Po nekaterih poročilih naj bi raketa posedovala tudi tehnologije »plazma nevidnosti«, kjer naj bi bila raketa nevidna za sovražne radarje zaradi ioniziranih delčkov v okolici rakete, ki vpijajo radarske valove.

Raketa Zircon

Ker vse kaže, da je bil test uspešen bi to lahko bil dokaz, da bo raketa odslej hitreje prešla v fazo operativne uporabe.

Za Putina je uspešna izstrelitev vsekakor lepo darilo za rojstni dan, za nasprotnike Rusije, ki takšnih raket še nimajo, pa bistveno manj.

Delite članek