REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Danes evakuacija prvih 50 ranjenih upornikov iz Jemna

Danes evakuacija prvih 50 ranjenih upornikov iz Jemna

Združenim narodom je uspelo doseči dogovor med udeleženci državljanske vojne v Jemnu, kar je pozitivno znamenje pred predvidevanimi mirovnimi pogovori. Tako bo danes jemensko prestolnico zapustilo petdeset ranjenih hutijskih upornikov, je danes sporočila Savdska Arabija, ki vodi vojaško koalicijo.

Vir: de.wikipedia.org

Letalo OZN bo tako ranjence, tri jemenske zdravnike in zdravnika OZN prepeljalo iz Sanae v omanski Muscat v sklopu »humanitarne dejavnosti«. 

Letalo OZN bo tako ranjence, tri jemenske zdravnike in zdravnika OZN prepeljalo iz Sanae v omanski Muscat v sklopu 'humanitarne dejavnosti'.

Mednarodni pritisk na vpletene strani je vse hujši, da se skoraj štiriletna vojna v Jemnu čim prej konča. V tej najrevnejši arabski državi je do sedaj umrlo že več kot deset tisoč ljudi.

Okoli 14 milijonov ljudi ogroža tudi lakota.

Ta teden naj bi se na Švedskem pričeli mirovni pogovori med mednarodno koalicijo, ki podpira uradno vlado Jemna in hutijskimi uporniki, ki imajo podporo Irana. A prejšnji teden je generalni sekretar OZN Antonio Guterres dejal, da so bila zabeležene ovire, toda upa, da bo do pogajanj prišlo še letos. Jemenska vlada je namreč potrdila svoj prihod, medtem ko hutijska delegacija želi zagotovilo, da se bo lahko vrnila nazaj v Jemen.

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres |  Vir: Pixsell

Že v septembru bi moralo priti do pogajanj, a so prav tako propadla, ko Hutijci niso želeli zapustiti Jemen češ, da OZN jim ni mogla zagotoviti neovirane vrnitve domov. Takratni propad je sprožil novo ofenzivo mednarodne koalicije proti pristaniškemu mestu Hodeida, ki je v posesti upornikov. To mesto ob Rdečem morju predstavlja vstopno točko za večino mednarodne humanitarne pomoči, kar je posledično zaostrilo humanitarno stanje v celotni državi.

Strah hutijskih upornikov je upravičen, saj je po prvih pogajanjih leta 2016 v Kuvajtu njihova delegacija tri mesece zadržana v Omanu. Sprva politični, interni konflikt v Jemnu je pod vplivom arabske pomladi postal mednarodni konflikt, ko so jemenske politične stranke pridobile podpornike iz tujine.

Leta 2015 je neposredno v državljansko vojno vstopila še Savdska Arabija, s čimer se je zaostrila vojna in je prišlo do najhujše humanitarne krize na svetu, še poroča nemški DW.

Komentarji