REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Češki predsednik: Ukrajina ima časa samo še za en poskus, da doseže preobrat na bojišču

Češki predsednik: Ukrajina ima časa samo še za en poskus, da doseže preobrat na bojiščuPetr Pavel, nekdanji poveljnik češke vojske, ki je bil v preteklosti tudi na visokih funkcijah v zvezi NATO. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Medtem ko bolj podkovani analitiki ocenjujejo, kako dolgo lahko ukrajinska vojska še vzdrži pred popolnim kolapsom – ocene se razlikujejo v mesecih – zelo podobne ocene podaja tudi češki predsednik, nekdanji poveljnik češke vojske, ki je bil v preteklosti tudi na visokih funkcijah v zvezi NATO.

Po njegovi oceni naj bi se ukrajinski protinapad zgodil v naslednjem mesecu.

Ukrajina ima po njegovi oceni samo še en poskus, da doseže preobrat na bojišču in si zagotovi podporo Zahoda.

V primeru neuspeha Kijev ne bo mogel več prejemati sredstev za novo protiofenzivo, pravi češki predsednik Petr Pavel.

»Številne države, številni politiki letos pričakujejo določen napredek. Verjamem, da bo imela Ukrajina samo en poskus za začetek velike protiofenzive. Če se torej odločijo za veliko protiofenzivo in ta ne uspe, bo izjemno težko dobiti sredstva za naslednjo,« je nekdanji častnik Nata povedal za časnik Rzeczpospolita.

Po njegovi oceni naj bi se ukrajinski protinapad zgodil v naslednjem mesecu.

Po naslednji zimi pa bo »ohranjanje trenutne ravni pomoči izjemno težko,« je ocenil predsednik Češke.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek