REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija sredi obreda prekinila velikonočno mašo

Policija sredi obreda prekinila velikonočno mašoCerkev v Belhamu. Vir: Katoliška misija Balham, Twitter

Britanska policija precej resno jemlje ukrepe zoper širjenje koronavirusa in prepoved vseh javnih zbiranj.

V petek je tako preprosto – prekinila velikonočno mašo.

Posnetek je že zaokrožil po spletu, na njem pa se vidi, kako policista prekineta obred, kako eden od obeh stopi za prižnico in nato sporoči ljudem, da je zbiranje »prekršilo ukrepe« britanske vlade za boj proti koronavirusu.

Šlo je za katoliško cerkev Kralja Kristusa ob cesti Balham v južnem Londonu, duhovniki pa so trdili, da so upoštevali vse vladne ukrepe.

Policista sta kljub temu opozorila zbrane, da nekateri udeleženci obreda niso nosili mask in se niso socialno distancirali v cerkvi.

Cerkev v Belhamu   Vir: Google
Cerkev v Belhamu. Vir: Google

Predstavnik poljske katoliške Misije Balham, ki upravlja s cerkvijo pa je dodal, da so verniki »ubogali« navodila policije »brez nasprotovanja.«

Obžalujemo, da so bile pravice vernikov kršene na tako pomemben dan za vsakega vernika in da je bil naš obred oskrunjen.

»Kljub temu smo prepričani, da je policija brutalno prekršila svoja pooblastila, ko je svoje ukaze izdala brez utemeljenih razlogov«, je dejal tiskovni predstavnik cerkve.

»Obžalujemo, da so bile pravice vernikov kršene na tako pomemben dan za vsakega vernika in da je bil naš obred oskrunjen,« so dejali v sporočilu.

Policija pa je odgovorila, da jih »skrbi prenos virusa ob večjih zbiranjih znotraj prostorov, kjer se ljudje brez mask niso distancirali« in da sta zato policista odločila, da »ni varno«, če bi se obred nadaljeval.

Britanska policija se očitno ne ustavi niti pred vrati božjih hramov.

V Sloveniji smo bili v Mariboru priče podobnih kršitev, kjer je policija prekrškarje ob zadnjem zbiranju v centru Maribora sicer posnela - toda čez prag domačih cerkva si policisti še danes ne upajo.

Pa je bilo že od lani na Brezjah in še marsikaj veliko podobnih priložnosti, ko bi lahko policisti ugotovili, da ta zbiranja niso varna.

Cerkvi v Sloveniji je bilo celo dovoljeno, da se obnaša kot država v državi, sama določa, kateri ukrepi zanjo veljajo in kateri ne in podobno.

Toda tu in tam se vendarle nekaj spreminja, kot kaže primer iz Mekinj, kjer so tudi v Sloveniji policisti, kot so nas opozorili bralci, tokrat vendarle - posredovali.

Delite članek