REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo pomlad prinesla vojno? Ukrajinska vojska v pripravljenosti, na meji s separatisti že poljski in litvanski plačanci

Bo pomlad prinesla vojno? Ukrajinska vojska v pripravljenosti, na meji s separatisti že poljski in litvanski plačanciUkrajinska vojska. Vir: Twitter
Premirje se je dejansko končalo konec januarja.

Na vzhodu Ukrajine je znova napeto in po nekaterih napovedih se na zamrznjeni frontni črti znova pripravlja vojna.

Ukrajinska vojska je po poročilih ukrajinske spletne strani »strana.ua«, ki navaja svoje vire v ukrajinski vojski, že v polni borbeni pripravljenosti.

»Premirje se je dejansko končalo konec januarja. Kdo je prvi začel ne želi povedati nihče. Aktivnosti z druge strani potekajo vsako noč. Z naše strani enako,« je dejal vojaški vir za portal.

Po navedbah tega vira se je ukrajinska vojska vrnila na položaje iz leta 2018 oziroma pred umikom, razdalja med stranmi v spopadu pa je komaj 400-700 metrov.

»V rovih se vsakodnevno izvajajo inšpekcije iz poveljstva. Ob tem ne preverjajo spoštovanje pogojev premirja tako kot prej, pač pa oskrbljenost s strelivom, pripravljenost in uporabnost opreme ter oborožitve,« je povedal ukrajinski vir.

Dodal je, da iz poveljstva ne želijo pustiti vojake na dopust in da to, po njegovi oceni, govori o tem, da se pripravlja ofenziva ali grožnja z napadom.

Ukrajina Lugansk
Lugansk. Vir: Twitter

Drug vir iz obrambnega ministrstva Ukrajine je medtem navedel, da je generalštab ukrajinske vojske »razvil nekaj različic za povrnitev nenadzorovanih ozemelj.«

Gre seveda za področje Doneške in Luganske republike na vzhodu Ukrajine, kjer večinoma živi rusko prebivalstvo.

Po strmoglavljenju predsednika Ukrajine in prevratu v državi leta 2014, ki so ga vzpodbujale tudi evropske države in ZDA je na vzhodu države prišlo do upora in vojne.

Po referendumu na Krimu se je ta polotok pripojil Rusiji, na vzhodu države pa so ruske sile tudi s pomočjo iz sosednje Rusije uspele odbiti vse napade ukrajinskih sil in zagotoviti de facto neodvisnost dveh enostransko odcepljenih republik, ki pa niso mednarodne priznane.

Kijev pripravlja provokacije za spomlad.

Mir je bi zagotovljen z mednarodnim mirovnim načrtom, izvajanje katerega pa je zastalo.

Informacije o tem, da se ukrajinske oborožene sile po vzoru na napad Azerbejdžana na Gorski Karabah pripravljajo na podobno ofenzivo sicer v javnost curljajo že dlje časa.

V Ukrajini naj bi namreč ocenjevali, da sedaj – tudi zaradi izvolitve Joeja Bidna za predsednika ZDA – obstajajo »vsi pogoji« za ponovno »reintegracijo« in »osvoboditev« njihovih »okupiranih ozemelj,« kot to vidi ukrajinski parlament, ki je osebno izjavo o tem sprejel leta 2018.

Policija Luganske Ljudske Republike (LNR) je medtem sporočila, da je zaznala tudi prihod tujih inštruktorjev v Donbas z namenom podučevanja ostrostrelcev oboroženih sil Ukrajine, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo LNR Ivan Filiponjenko.

Ocenil je, da »Kijev pripravlja provokacije za spomlad.«

Vir: Twitter

»Po naših podatkih je v območje odgovornosti 80. brigade v področju naselja Gejevka (pod nadzorom Kijeva) prišla skupina tujih vojakov. Glavna naloga tujcev je šolanje ostrostrelcev iz sestave desantnih enot oboroženih sil Ukrajine s ciljem izzivanja provokacij, ki jih je ukrajinsko poveljstvo načrtovalo za to pomlad,« je novinarjem dejal Filiponjenko.

Po podatkih policije te entitete so tujci večinoma iz Poljske in Litve, leta 2014 in 2015 pa so že aktivno sodelovali v vojaških operacijah v Donbasu na strani ukrajinskih oboroženih sil.

Plačanci odhajajo danes v tako imenovano litvansko-poljsko-ukrajinsko brigado pod poveljstvom polkovnika Dmitrija Bratiška.

»Plačanci odhajajo danes v tako imenovano litvansko-poljsko-ukrajinsko brigado pod poveljstvom polkovnika Dmitrija Bratiška, redni prihodi v Donbas pa predstavljajo glavno smer delovanja te internacionalne brigade,« je dejal tiskovni predstavnik LNR.

Ob tem naj bi dobili še okoli 30 ostrostrelskih pušk, ki jih sicer uporabljajo enote zveze NATO in strelivo zanj.

Vse kaže, da se lahko znova pričakuje vroča pomlad na vzhodu Ukrajine, kjer oblasti v Kijevu Doneško in Lugansko ljudsko republiko ne priznavajo in njihove sile razglašajo za teroristične.

Medtem pa se prebivalci teh delov Ukrajine sklicujejo na svojo pravico do samoodločbe in odcepitve od Ukrajine, ki jo od leta 2014 vodijo oblasti, ki so zelo sovražno nastrojene do vsega ruskega v državi, v kateri sicer večina prebivalstva uporablja - ruski jezik.

Delite članek