REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden podprl načrt Pentagona za obvezno cepljenje vojakov zoper covid-19

Biden podprl načrt Pentagona za obvezno cepljenje vojakov zoper covid-19»Za obrambo naroda nam je potrebna zdrava in pripravljena sila,« je sklenil ameriški obrambni minister. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden je na zahtevo Pentagona v ponedeljek potrdil načrt, po katerem bo cepivo proti koronavirusni bolezni covid-19 na voljo za vse pripadnike vojske najpozneje do 15. septembra, sta medijem razkrila dva ameriška visoka uradnika.

Prejšnji mesec je predsednik ZDA Joe Biden pozval Pentagon, naj ugotovi, kako in kdaj bo od pripadnikov vojske zahteval, da prejmejo cepivo, poroča Reuters.

Visoka uradnika ameriške administracije, ki sta spregovorila pod pogojem, da njuna identiteta ne bo javno razkrita, sta dejala, da je bilo na voljo za to odločitev več kot mesec dni v upanju, da bo Urad za hrano in zdravila (FDA) do tedaj v celoti odobril cepivo Pfizer.

Rok bi bil lahko premaknjen na začetek prihodnjega meseca, če FDA odobri cepivo prej ali če bi stopnja okužb z delta oz. drugimi sevi virusa SARS-CoV-2 začela naraščati.

»Za obrambo naroda nam je potrebna zdrava in pripravljena sila,« je sklenil general Austin.

»Zahteval bom predsednikovo dovoljenje, da bodo cepiva obvezna najkasneje do sredine septembra ali takoj, ko bo potrjena licenca Urada za hrano in zdravila, če bo ta stopila v veljavo prej,« je obrambni minister Lloyd Austin poudaril v današnjem obvestilu, ki ga je naslovil na vojake in jih v isti sapi opozoril, naj se pripravijo izvršiti to zahtevo, poroča AP.

Dodal je, da, če se bo stopnja okužb strmo povečala in potencialno vplivala na vojaško pripravljenost, »ne bo okleval, da bo ukrepal prej kot je načrtovano ali pa predsedniku priporočil drugačno pot, če začuti, da je to potrebno.«

»Za obrambo naroda nam je potrebna zdrava in pripravljena sila,« je sklenil general Austin.

Austinov načrt predvideva nujno potreben čas, da FDA dokončno odobri cepivo Pfizer, kar se je sprva pričakovalo v začetku prihodnjega meseca.

Brez tega uradnega dovoljenja bi Austin potreboval Bidnovo posebno dovoljenje, da bi bilo cepljenje obvezno.

Biden pa je že jasno povedal, da načrt v vsakem primeru podpira.

V izjavi v ponedeljek je Biden dejal, da odločno podpira »Austinovo današnje sporočilo vojaškim silam o načrtu obrambnega ministrstva, da cepivo proti covid-19 doda na seznam zahtevanih cepljenj za naše pripadnike najpozneje do sredine septembra.«

Biden je opozoril, da je država še zmeraj sredi boja zoper nevarno epidemijo.

Zato bo »cepljenje pripadnikom naše vojske omogočilo, da ostanejo zdravi, bolje zaščitijo svoje družine in zagotovijo, da so naše sile pripravljene delovati kjer koli na svetu.«

Ameriška vojska poudarja, da je polovica ameriških orožanih sil že v celoti cepljena, število pa se znatno poveča, če se štejejo le aktivne enote, brez Nacionalne garde in rezervne sestave.

Stopnja cepljenja je najvišja v mornarici, kjer je bilo cepljenih približno 73 odstotkov njenih pripadnikov.

Delite članek