REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Belgiji grozita »stalna teroristična grožnja« in »val džihadizma«

Belgiji grozita »stalna teroristična grožnja« in »val džihadizma«

Belgijska varnostno-obveščevalna agencija (VSSE) je opozorila, da državi grozita »stalna teroristična grožnja« in »val džihadizma«. Razlog za zaskrbljenost je radikalizacija zapornikov.

Belgijska VSSE izpostavlja »večji problem«, ki ga predstavlja širjenje ekstremizma med zaporniki, ki po vrnitvi na prostost nadaljujejo s kriminalnimi dejanji. 

V petek so tako opozorili, da bo posledično teroristična grožnja ostala vedno prisotna ter da se lahko v Belgiji ponovijo napadi kot marca 2016, ko je bilo v Bruslju ubitih 32 ljudi. 

V petek so tako opozorili, da bo posledično teroristična grožnja ostala vedno prisotna ter da se lahko v Belgiji ponovijo napadi kot marca 2016, ko je bilo v Bruslju ubitih 32 ljudi. 

Belgijski islamistični teroristi so tudi organizirali in izvedli napade v sosednji Franciji, vključno z odmevno serijo napadov v Parizu novembra 2015, ko je umrlo 130 ljudi. 

Poročilo VSSE poudarja, da ima sedaj Belgija največji odstotek zaprtih ljudi zaradi terorizma v celotni svoji zgodovini, kar predstavlja nadaljnjo grožnjo »okužbe« drugih zapornikov.

Belgija policija
Vir: Profimedia

»Upoštevajoč nenehno ponovitveno dejavnost med nekdanjimi priporniki zaradi terorizma, da ne omenjamo radikaliziranih majhnih kriminalcev, se bo Belgija soočala s terorizmom v bližnji prihodnosti,« so še zapisali. 

Sirsko državljansko vojno so označili za 'katalizatorja' radikalizacije, ki povzroča tudi ponovitveno dejavnost med izpuščenimi ekstremisti.

Sirsko državljansko vojno so označili za »katalizatorja« radikalizacije, ki povzroča tudi ponovitveno dejavnost med izpuščenimi ekstremisti.

Prav Belgija ima enega največjih odstotkov državljanov med evropskimi državami, ki so se odpravili na Bližnji vzhod in se pridružili eni izmed islamističnih terorističnih organizacij. Od leta 2012 je tako Belgijo zapustilo več kot 400 oseb, okoli tretjina se jih je vrnila, 150 je še vedno aktivnih na bojiščih, drugi so padli.

VSSE še opozarja, da tisti, ki bodo zapustili zapor v naslednjih treh do petih letih, lahko sprožijo »nov val ekstremizma, tudi džihadizem v naši državi,« še poroča Daily Mail.

Komentarji