REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aretiranih več kot 150 ukrajinskih vojakov: Marinci nočejo prečkati Dnepra

Aretiranih več kot 150 ukrajinskih vojakov: Marinci nočejo prečkati DnepraŽena aretiranega je pozvala sodržavljane, naj reagirajo in preprečijo, da ukrajinske vojake spremenijo v topovsko hrano. Vir: Posnetek zaslona, X

Več kot 150 ukrajinskih marincev je bilo aretiranih po nalogu sodišča v Hersonu, ker so zavrnili ukaz za izvedbo desanta in premik na levi breg Dnepra.

To informacijo je objavila žena enega od vojakov, ki se je z videoposnetkom obrnila na javnost in pozvala k izpustitvi na prostost vseh pridržanih, poroča RIA Novosti.

»Sem navadna Ukrajinka, moj mož je vojaška oseba in nikoli ni bežal od služenja vojaškega roka. Vedno je bil pravi domoljub, a je bil januarja skupaj z več kot 150 ljudmi - pripadniki različnih enot mornariške pehote - pridržan na podlagi odredbe sodišča v Hersonu in poslan v center za pridržanje,« je povedala v posnetku soproga enega od aretiranih.

Vir: Posnetek zaslona, RIA Novosti

Pojasnila je, da so njenega moža in druge marince aretirali, ker niso izpolnili ukaza poveljstva glede prečkanja Dnepra, zaradi pomanjkanja streliva, hrane in sanitetnega materiala na levem bregu reke.

»Od tovarišev, ki so bili na levem bregu, so izvedeli, da zaradi ledu ni mogoče poslati dovolj okrepitev, ljudje umirajo zaradi prepozne evakuacije, streliva jim ne dostavljajo, niti hrane. Njihovi poveljniki se želijo izkazati pred vrhovnim poveljstvom – tako pa naše sinove, očete in brate pošiljajo in prepuščajo gotovi smrti.«

Žena aretiranega je pozvala sodržavljane, naj reagirajo in preprečijo, da ukrajinske vojake prelevijo v topovsko hrano ter naj izpustijo na prostost tako njenega moža kot ostale aretirane marince.

»Tudi na vas preži enaka usoda - ali smrt na levem bregu ali zapor,« je opozorila.

Medtem ukrajinski zunanji minister Ukrajino prodaja ZDA in njenim vazalom in obljublja, da bo Ukrajina še naprej njihov udarni oven zoper Rusijo:

Spomnimo, konec poletja in jeseni so ukrajinske sile izvedle več manjših desantnih operacij, da bi ustvarile vrsto mostišč na levem bregu Dnepra in posledično prodrle globoko v regijo Herson, ki je pod ruskim nadzorom.

Edini uspeh, če ga lahko tako imenujemo, je bil dosežen pri vasi Krinki, kjer so ukrajinski vojaki obtičali, ker jim poveljniki ne dovolijo vrnitev na desni breg, kjer so ukrajinske sile, hkrati pa so izpostavljeni nenehnemu topniškemu obstreljevanju in napadom ruskih dronov.

Zaradi nizkih temperatur v zimskih mesecih in delnega zmrzovanja Dnepra je oskrba preostalih ukrajinskih vojakov še bolj otežena, evakuacija pa skoraj nemogoča.

Prav tako so ruske enote 17. januarja s treh strani napadle ukrajinske položaje pri vasi Krinki in še bolj zmanjšale ozemlje pod sovražnikovim nadzorom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek