REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriško »šminkanje svinje« propadlo: Julian Assange dosegel grenko zmago v boju proti izročitvi ZDA

Ameriško »šminkanje svinje« propadlo: Julian Assange dosegel grenko zmago v boju proti izročitvi ZDAStella Assange: Veliko časa smo poslušali, kako so Združene države mazale prašiča s šminko, a sodniki tega niso sprejeli. Vir: Posnetek zaslona

Novinar in ustanovitelj platforme WikiLeaks Julian Assange je dosegel pomembno zmago v boju proti izročitvi v ZDA, saj je sodišče v Londonu dovolilo obravnavo njegove pritožbe proti izročitvi.

Sodnik in sodnica, ki sta presojala v tem primeru, sta konec marca ZDA dala tri tedne časa, da podajo zagotovila, da bodo spoštovali obtoženčeve pravice in da ne bo obsojen na smrtno kazen.

Assangeova obramba je vztrajala, da so bile ameriške obljube glede upoštevanja obtoženčevih pravic na področju svobode govora nezadostne.

Ustanovitelj platforme WikiLeaks Julian Assange je dosegel pomembno zmago v boju proti izročitvi v ZDA, saj je sodišče v Londonu dovolilo obravnavo njegove pritožbe proti izročitvi.

Hkrati pa niso oporekali zagotovitvam glede tega, da njihova stranka ne bo obsojena na smrt.

Ameriški predstavnik je sodnika poskušal prepričati, da Julian Assange v postopku ne bo diskriminiran na podlagi tega, da je tuji državljan, a poudaril, da se ustavna določila glede svobode govora »ne nanašajo na zločine, ki mu jih očitajo.«

In to sodnika ni prepričalo.

Assange bo zdaj imel več mesecev časa, da pripravi obrambo proti izročitvi, ki bo predvidoma temeljila na dokazovanju, da Združeno kraljestvo ne more zagotoviti, da mu bodo ZDA kot tujcu omogočile pošteno sojenje.

Stella Assange je po zaslišanju dejala, da so sodniki sprejeli pravo odločitev, in pozvala ZDA, naj opustijo primer, ki ga je označila za sramotnega.

»Veliko časa smo poslušali, kako so Združene države mazale prašiča s šminko, a sodniki tega niso sprejeli,« je povedala Stella Assange novinarjem pred sodno zgradbo. »Kot družina smo razbremenjeni, toda kako dolgo lahko to traja? Združene države bi morale upoštevati situacijo in takoj opustiti primer.«

S »šminkanjem prašiča« je Stella Asange merila na ameriško olepševanje krute stvarnosti, ki v ZDA čaka njenega soproga Juliana. Tam naj bi mu namreč sodili po zakonu o vohunstvu iz leta 1917, ki nikoli ni bil ocenjen s strani Vrhovnega sodišča ZDA, saj se zaradi drastičnih kazni vsi obtoženi namesto da bi se pritoževali, raje odločijo za dogovor s tožilci.

Ta drakonski zakon pa je po oceni številnih pravnikov v hudem nasprotju s prvim amandmajem ameriške ustave, ki zagotavlja svobodo govora.

Julianu Assangu zato grozi 175 let ječe – zgolj zato ker je objavil točne podatke o ameriških zločinih, ki (podatki) niso ogrozili nikogarrazen oblastnikov v Washingtonu. 

Ob tem je Stella Assange dejala, da je njen soprog, ki je že več kot pet let v celici zapora Belmarsh v jugovzhodnem Londonu, plačal ogromen davek, ter pozvala k njegovi izpustitvi in plačilu odškodnine.

Assange in otroci
Dtužina Juliana Assangea. Vir: Vir: Posnetek zaslona, X

Zdaj mora Julian preživeti dodatne mesece v strogo varovanem zaporu, čakajoč na začetek svoje pritožbe.

Joe Lauria v Consortium News dogajanje komentira takole: »V tem smislu je bila to grenka zmaga za Assangea. V zaporu bo ostal še eno leto ali več, Joeju Bidnu pa ni treba skrbeti, da se bo novinar pojavil v verigah v Aleksandriji, med predsedniško kampanjo, Assange pa bi seveda lahko izgubil svojo pritožbo in prispel v ZDA v času, ki bo bolj ugoden za Bidna. V drugem smislu pa je bila to zmaga za prevlado evropskega prava, ko gre za svobodo govora.«

Višje sodišče v Londonu je namreč 26. marca odločilo, da ima Julian Assange tri razloge za pritožbo, ker 1) njegova izročitev ni bila združljiva z njegovimi pravicami do svobode govora, zapisanimi v Evropski konvenciji o človekovih pravicah; 2) bi lahko bil žrtev predsodkov zaradi svojega državljanstva (ker kot »neameričan« ni zaščiten s 1. amandmajem), in 3) nima ustrezne zaščite pred smrtno kaznijo. Brez takšne zaščite pa ga Velika Britanija ne more izročiti.

Namesto da nadaljuje s pritožbo zaradi teh treh razlogov, je višje sodišče štiri leta po začetku postopka izročitve ZDA sicer že prej dalo možnost, da obljubi, da ne bo uporabilo smrtne kazni, in da zagotovi Julianu pravico do svobode govora.

Stella Assange: Veliko časa smo poslušali, kako so Združene države mazale prašiča s šminko, a sodniki tega niso sprejeli.

Ker gre za odločitev izvršilne veje oblasti, so lahko ZDA britanski vladi zagotovile, da ne bodo zahtevale smrtne kazni, Assangeovi odvetniki pa so v ponedeljek dejali, da temu ne nasprotujejo.

Nepojasnjeno pa je ostalo, zakaj je britansko notranje ministrstvo čakalo štiri leta, da je zahtevalo tisto, kar je običajno rutinsko zagotovilo v primeru izročitve.

Vprašanje svobode govora je bilo bolj zapleteno, ker bo odločitev o tem, da se bi Julian Assange na sojenju lahko skliceval na prvi amandma, sprejelo šele zvezno sodišče ZDA in ne ministrstvo za pravosodje.

Zato ameriško ministrstvo za pravosodje ni moglo izdati takšnega zagotovila o vprašanju svobode govora Veliki Britaniji.

To je nazadnje prepričalo sodnika Jeremyja Johnsona in sodnico Victorio Sharp, da sta Julianu Assangeu dovolila uradno pritožbo na njegovo izročitev zaradi očitne kršitve britanske zakonodaje o izročitvi, ki temelji na Evropski konvenciji o človekovih pravicah in ki od države sprejemnice zahteva, da izročeni osebi omogočiti pravico do svobode govora.

Sodišče ni sprejelo niti zapletenega argumenta odvetnika ZDA Jamesa Lewisa o tem, zakaj bi morale ZDA dobiti v roke Assangea, čeprav mu ne morejo zagotoviti svobode izražanja.

»To je bil prelomen trenutek v tej zelo dolgi bitki,« je dejal glavni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson po obravnavi na sodišču. »Danes je bil začetek konca preganjanja. Signal s sodišč tukaj v Londonu je bil ameriški vladi jasen: Ne verjamemo vašim zagotovilom.«

Datum za začetek Assangeove pritožbe še ni določen.

Julianova saga se zato nadaljuje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek