REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški spopad s preteklostjo: Grb konfederacije odhaja v zgodovino, sporen celo igralec John Wayne

Ameriški spopad s preteklostjo: Grb konfederacije odhaja v zgodovino, sporen celo igralec John WayneV ropotarnico zgodovine: Zastava Mississippija in John Wayne. Vir: Wikipedia

Kongres ameriške zvezne države Mississippi je naredil pomemben korak k temu, da bodo z zastave te države odstranili grb v obliki zastave konfederacije, ki je bila sicer poražena v ameriški državljanski vojni med leti 1861 – 1865 in ki je zagovarjala ohranitev sužnjelastniškega sistema.

Oba domova državnega Kongresa, v katerem imajo večino republikanci sta včeraj glasovala za začetek postopka, na koncu katerega bodo spremenili videz zastave.

Čeprav ni javno podprl to pobudo, je guverner te države Tate Reeves, ki je prav tako republikanec, napovedal, da bo, če bo zakon sprejet, zakon tudi podpisal, s čemer bo zakon o spremembi zastave tudi uradno stopil v veljavo.

Mississippi je zadnja ameriška država, na zastavi katere se še nahaja simbol konfederacije, ki ga številni v ZDA smatrajo za rasističen simbol.

Razprava o tem se je razplamtela še posebej po uboju Afroameričana Georga Floyda.

Voditelji okraja Orange v Kaliforniji so medtem napovedali, da bodo zahtevali, da z letališča v mestu Santa Ana odstranijo tako ime kot spomenik legende Hoolywooda, pokojnega igralca Johna Wayna, zaradi njegovih rasističnih in netolerantnih komentarjev.

Los Angeles Times poroča, da so sprejeli resolucijo, ki obsoja Waynove rasistične in netolerantne komentarje v intervjuju iz leta 1971.

Pozvali so tudi odbor okraja, da umakne ime, spomenik in kakršnokoli drugo omenjanje Waynovega imena na mednarodnem letališču, ter da se letališču vrne prvobitno ime »letališče okrožja Orange.«

John Wayne je umrl leta 1979, bil pa je prebivalec okraja Orange.

Poudarjal je sicer, da ni pristaš sužnjelastništva.

V intervjuju za Playboy leta 1971 je pojasnil svoje stališče do tega perečega družbenega in političnega problema v ZDA.

»Verjamem v supremacijo belcev, vsaj dokler temnopolti ne pridobijo izobrazbe torej do točke, ko bodo postali odgovorni. Ne verjamem, da bi morali oblast in položaje podeljevati neodgovornim ljudem je leta 1971 povedal za znano moško revijo.

V isti sapi je zatrdil, da se ne čuti krivega zaradi dejstva, da so bili »ti ljudje pet ali deset generacij - sužnji.«

Ni obžaloval niti zločinov, ki so jih belopolti kolonizatorji storili nad staroselcem - Indijancem, na sovražen način pa je govoril tudi o pripadnikih LGBT skupnosti.

Delite članek