REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški polkovnik: »Napadi zveze NATO globoko v Rusiji bodo Moskvo prisilili k razširitvi tamponskega območja«

Ameriški polkovnik: »Napadi zveze NATO globoko v Rusiji bodo Moskvo prisilili k razširitvi tamponskega območja«Izstrelitev Himarsa: Upokojeni ameriški polkovnik je napovedal, da bo Rusija zaradi napadov na svoje ozemlje razširila tamponsko območje. In to se sedaj dogaja. Vir: Posnetek zaslona, X

Po prepričanju Moskve Zahod že izvaja napade znotraj Rusije, saj orožje, določitev tarč, njihove poti poletov in satelitsko ter komunikacijsko vodenje omogočajo članice zveze Nato.

Ukrajinski vojaki in piloti zgolj pritisnejo na sprožilce ali z letali dostavijo rakete do točk lansiranja.

Sedaj naj bi se to ravnanje še okrepilo z napadi »globoko v Rusiji«, ki so jih dovolili zahodni zavezniki Ukrajine.

Toda dovoljenje ZDA in ameriških zaveznikov, da režim Zelenskega uporabi zahodno orožje za napade na Rusijo, ne bo preprečilo ukrajinskega poraza v konfliktu, ampak bo prisililo Rusijo, da razširi »tamponsko območje«, da bi ustavila napade na svojo mejo, je za Sputnik povedal podpolkovnik ameriške vojske in mednarodni svetovalec, veteran Earl Rasmussen v začetku junija.

In prav to vidimo, da se dogaja.

Ruska vojska napreduje praktično na vseh frontah.

Sprememba pri uporabi ameriškega orožja tako ni prinesla tistih rezultatov, na katere so Ukrajinci upali.

V veliki politični spremembi je namreč ameriški predsednik Biden odobril uporabo ameriškega orožja proti vojaškim objektom v Rusiji.

To ne bo spremenilo končnega izida konflikta, v katerem je Rusiji usojeno zmagati.

ZDA (še?) niso dovolile uporabe raket dolgega dosega, vključno z ATACMS, znotraj Rusije, je za Sputnik povedal tiskovni predstavnik.

Tiskovni predstavnik State Departmenta je vztrajal, da je bilo dovoljenje omejeno na tisto, kar so imenovali »delovanje proti ognju« v regiji Harkov.

»To ne bo spremenilo končnega izida konflikta, v katerem je Rusiji usojeno zmagati je dejal Rasmussen.

»Rusijo bo spodbudilo k razširitvi tamponskega območja, o katerem smo razpravljali, in bo potencialno neposredno napadla objekte ZDA in drugih držav Nata, ki podpirajo te akcije.«

Medtem ko je Pentagon najverjetneje poskušal omejiti premik, sta nedavni izjavi nekdanje državne podsekretarke za politične zadeve Victorie Nuland in zunanjega ministra Antonyja Blinkna jasno pokazala, da je v ozadju potekalo močno lobiranje za spremembo stališča ZDA, je opazil Rasmussen: »Možno je, da je bila Ukrajini na skrivaj že dovoljena ali pa so vsaj zahodne obveščevalne informacije in podatki o ciljanju verjetno uporabljeni pri prejšnjih napadih.«

»Gre za eskalacijo in najverjetneje se bo Rusija na nek način zoperstavila,« je dodal.

Že pred tem je polkovnik opozoril, da Rusi ne blefirajo niti pri uporabi jedrskega orožja.

Ameriški oblikovalci politik še naprej blodijo z vedno bolj nevarnimi odločitvami, ki se bodo žal verjetno končale z neposrednim konfliktom ali potencialno hujšim, je opozoril Rasmussen.

Rasmussen je poudaril, da je že nekaj let omenjal, da »se premikamo po nevarni poti. Ta pot ne postaja nič bolj varna, če sploh kaj, postaja bolj zahrbtna.«

Ker se razmere na Bližnjem vzhodu in v Aziji še naprej zaostrujejo, zgodovina ne bo naklonjena trenutni skupini zahodnih voditeljev, ki vodijo svoje države v brezno, je dejal Rasmussen.

Ker se razmere na Bližnjem vzhodu in v Aziji še naprej zaostrujejo, zgodovina ne bo naklonjena trenutni skupini zahodnih voditeljev, ki vodijo svoje države v brezno, je dejal Rasmussen.

V začetku maja je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da je Ukrajina kriva za rusko ofenzivo v regiji Harkova, saj Kijev še naprej obstreljuje civiliste v ruskem obmejnem mestu Belgorod.

Rusija je tako prisiljena ustvariti tamponsko območje zaradi ukrajinskega nenehnega smrtonosnega obstreljevanja Belgoroda, je opozoril.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek