REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški napad na ruske cilje bi bil »začetek svetovne vojne«, Poljska pa bo dobila svoj delež »radioaktivnega pepela«!

Ameriški napad na ruske cilje bi bil »začetek svetovne vojne«, Poljska pa bo dobila svoj delež »radioaktivnega pepela«!Ukrajina je s svojimi zadnjimi napadi na ruske radarje že dala povod za rusko uporabo jedrskega orožja. Glede tega si sedaj voditelji izmenjujejo ostre izjave. Vir: Posnetek zaslona, X

Opozorilo nekdanjega predsednika Rusije je prišlo potem, ko je Poljska dejala, da bo Washington napadel ruske cilje v Ukrajini, če bo Moskva uporabila jedrsko orožje v Ukrajini.

Vsak napad ZDA na ruske cilje v Ukrajini bi samodejno sprožil svetovno vojno, je posvaril nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Vsak napad ZDA na ruske cilje v Ukrajini bi samodejno sprožil svetovno vojno, je posvaril nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Dmitrij Medvedjev, ki je trenutno namestnik predsednika ruskega Varnostnega sveta, je to izjavil potem, ko je poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski zatrdil, da je Washington zagrozil z izvedbo takšnega napada, če bi Rusija uporabila jedrsko orožje v Ukrajini.

V nedeljski objavi na X je Medvedjev namignil, da se je Sikorski »očitno odločil prestrašiti svoje gospodarje.«

Opozoril je, da se je Washington za razliko od Varšave doslej vzdržal tovrstnih javnih groženj, »ker so (Američani) bolj prevideni« kot Poljaki.

»Ameriški napadi na naše cilje bi pomenili začetek svetovne vojne in zunanji minister, tudi v takšni državi, kot je Poljska, bi to moral razumeti,« je dodal Medvedjev.

Nekdanji ruski predsednik je navedel tudi izjave poljskega predsednika Andrzeja Dude prejšnji mesec, ko je dejal, da bi bila njegova država pripravljena gostiti ameriško jedrsko orožje, če bi se ji ponudila taka priložnost v okviru Natovega mehanizma delitve.

Medvedjev je opozoril, da v primeru jedrskega spopada »Varšava ne bo izpuščena in bo zagotovo dobila svoj delež radioaktivnega pepela,« in vprašal, ali je to rezultat, ki si ga poljsko vodstvo resnično želi.

Aviano - jedrske bombe najbližje Sloveniji
Bo svoj delež jedrskega pepela dobila tudi Slovenija - zaradi bližine vojaškega oporišča v Avianu? Vir: Posnetek zaslona, X

Sikorski je namreč v soboto v intervjuju za časnik Guardian izrazil skepticizem glede hipotetičnega ruskega jedrskega napada v Ukrajini.

»Američani so povedali Rusom, da če eksplodirate jedrsko bombo, tudi če nikogar ne ubije, bomo zadeli vse vaše tarče [položaje] v Ukrajini s konvencionalnim orožjem, vse jih bomo uničili,« je zatrdil Sikorski in domnevno ameriško opozorilo opisal kot »verodostojno grožnjo«.

Poljski diplomat je zatrdil, da sta Kitajska in Indija tudi posvarili Rusijo pred jedrsko eskalacijo.

Poljski minister je tudi predlagal, da bi morali zahodni podporniki Ukrajine Kijevu dovoliti uporabo njihovega orožja za napade na vojaške cilje na ruskem ozemlju, saj »razen tega, da ne uporablja jedrskega orožja, se [Moskva] ne omejuje veliko.«

Rusi na to odgovarjajo z opozorilom, da bodo takoj dvignili eskalacijsko lestvico in z jedrskim orožjem, če bo potrebno, odstranili vse nevarnosti.

Po besedah Sikorskega se EU ne bi smela bati zaostrovanja razmer in si ne bi smela postavljati omejitev glede ukrajinskega konflikta, tako da bi Moskvo pustila ugibati, kaj bo naslednji korak, a očitno je, da imajo v Kremlju odgovor na to že načrtovan...

Omenjena grožnja je tudi po oceni ameriškega politologa Johna Mearsheimerja malo verjetna, kajti po njegovi oceni se ob uporabi jedrskega orožja v Ukrajini ZDA ne bi mogle bistveno bolj odločno odzvati, predvsem pa tega zaradi lastne varnosti ne bi naredile z jedrskim orožjem.

Ob razstrelitvi plinovoda Severni tok 1 in 2 septembra 2022 v Baltskem morju se je zdajšnji poljski zunanji minister - zahvalil ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Zaradi bližine Ukrajine pa je dvigovanje »eskalacijske lestvice« vedno na strani Rusije.

V preteklosti je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov večkrat poudaril, da ruska jedrska doktrina predvideva uporabo orožja za množično uničevanje samo, »če nekaj ogroža obstoj naše države«.

Je pa med svojim letnim nagovorom zvezni skupščini konec februarja Putin posvaril morebitne agresorje, da je jedrski arzenal v stanju »popolne pripravljenosti za zagotovljeno namestitev.«

Takšni ukrajinski napadi pa so po ruski jedrski doktrini prišteti med tiste, zaradi katerih Rusija (zaradi napadov na sisteme svojega jedrskega odvračanja) lahko že uporabi jedrsko orožje... S tem želi NATO posredno preko Ukrajine, izzvati konflikt z Rusijo, v katerega bi se lahko vpletel.

V začetku tega meseca je ruski voditelj odredil vajo uporabe taktičnega jedrskega orožja v južnem vojaškem okrožju, ki meji na Ukrajino.

Po izjavah zunanjega in obrambnega ministrstva so bile vaje mišljene kot opozorilo ZDA in njihovim zaveznikom po eskalacijski retoriki z Zahoda.

Vendar sta nato včeraj sledila dva napada Ukrajine na radarja, ki »poreko horizonta« spremljata nebo in varujeta Rusijo pred morebitnim jedrskim napadom ZDA.

Najprej so zadeli radar Voronež-DM, drugi napad pa je bil na radar v Orenburgu.

S tem želi NATO posredno preko Ukrajine, izzvati konflikt z Rusijo, v katerega bi se lahko vpletel.

Takšni ukrajinski napadi pa so po ruski jedrski doktrini prišteti med tiste, zaradi katerih Rusija (zaradi napadov na sisteme svojega jedrskega odvračanja) lahko že uporabi jedrsko orožje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek