REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali je to mesto prvo na udaru Rusije? Prebivalci drugega največjega mesta Ukrajine se pripravljajo na najslabši scenarij

Ali je to mesto prvo na udaru Rusije? Prebivalci drugega največjega mesta Ukrajine se pripravljajo na najslabši scenarijJe na obzorju nova vojna v Evropi, medtem ko Američani oborožujejo Kijev? Vir: Instagram, posnetek zaslona

Prebivalci drugega največjega ukrajinskega mesta pravijo, da upajo na najboljše in se pripravljajo na najslabše, medtem ko je ob ukrajinski meji razporejenih na tisoče ruskih vojakov, saj diplomatski pogovori niso prinesli napredka.

Kar dokazujejo tudi konvoji ameriških tankov, ki se proti vzhodu že valijo po cestah Romunije.

Harkov, industrijsko mesto v vzhodni Ukrajini s tovarnami tankov, letal in traktorjev, se nahaja le 42 kilometrov stran od ukrajinske meje z Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ga je označil za možno tarčo ruskega napada.

Moskva sicer zanika, da načrtuje napad na Ukrajino, hkrati pa pritiska na Zahod, naj zagotovi varnostna jamstva, vključno z blokado vstopa Ukrajine v NATO.

Župan Harkova Igor Terekhov je dejal, da bo mesto z 1,4 milijona prebivalcev mirno ter zbrano in da ne bo dovolil nikomur, da bi mesto prevzel.

Kar pa se tiče prebivalcev, ankete razkrivajo njihov strah in razdvojenost.

Nekateri poudarjajo, da bodo ostali in se borili, a drugi že razmišljajo, da spakirajo kovčke in se preselijo drugam.

»Ni mi treba ostati na enem mestu, če se kaj zgodi - lahko delam na daljavo,« je dejala menedžerka Daniela Šatokhina.

»Poskušam ne razmišljati o tem. Upam, da bo vse dobro, upam na najboljše. Bolje je, da ne paničarite po nepotrebnem in se nato odločite v hipu, ko se bodo dogodki začeli odvijati,« je prepričana.

Njena someščanka, pomočnica vodje blagovnih znamk Anja Vergeles, trenutne razmere primerja z letom 2014, ko je Rusija anektirala polotok Krim.

»Nihče si ni mislil, da bi se to lahko zgodilo Krimu. Nihče si ni mogel to predstavljati. Nočem razmišljati o tem, saj ne vemo, kaj se bo zgodilo,« je sklenila.

Toda vodja prodaje Aleksij Kormjlets je odločen, da Harkova v nobenem primeru ne bo zapustil, ne glede na vse.

"Zbežati? Ne. Ni šans! Tukaj sem rojen. Tukaj sem odraščal. Ostal bom ne oziraje na vse. In če bom moral braniti mesto, bom to storil,« je dejal.

IT-programer Anton Sergejev po drugi strain meni, da vojne ne bo, ter da Rusija lahko samo rožlja z orožjem, in ob tem opozarja na neuspešen poskus separatističnih sil, ki jih podpira Rusija, da zavzamejo mesto že leta 2014.

»Tukaj so bili že ustrezno 'dočakani', zato so se naučili, da je bolje ne drezati v Harkov. Ali pa se bodo vrnil domov v pločevinastih krstah. In njihove matere bodo jokale,« je prepričan Sergejev, ki je sicer pozabil, da tedaj niso jokale le ruske, ampak tudi matere padlih Ukrajincev.

Žvižgač Edward Snowden pa je opozoril, da so imeli v postaji ameriške obveščevalne agencije CIA v Evropi, kjer je delal tudi sam, na steni več zemljevidov z vrisanimi državami, saj so tudi izkušeni obveščevalci pogosto zamešali države na Stari celini...

Dodal je, da je bilo število novincev, ki so zamenjevali na primer Švedsko in Švico osupljivo visoko.

Kako zelo je to res, kažejo zemljevidi, v katere so morali Američani ob nastopu nove službe daleč stran od doma - vpisati imena evropskih držav...

Spomnimo, v intervjuju objavljenem v petek je Zelenski dejal, da je napad na Harkov »zelo možen«, čeprav ga je njegov tiskovni predstavnik pozneje nekoliko korigiral.

Tiskovni predstavik Zelenskega je namreč izpostavil, da je predsednik Ukrajine predstavil le hipotetični scenarij, poroča Euronews.

Visoki ameriški in ruski diplomati v petek v pogovorih o Ukrajini niso dosegli velikega napredka, vendar so se strinjali, da bodo nadaljevali pogovore, da bi poskušali rešiti krizo.

Delite članek