REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Adijo Leopardi: Rusko obrambno ministrstvo pokazalo posnetke uničevanja zahodnih tankov

Adijo Leopardi: Rusko obrambno ministrstvo pokazalo posnetke uničevanja zahodnih tankovLeopard, uničen že med treningom v Nemčiji... Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je objavilo video, ki naj bi prikazoval, kako so ruske sile uničile tanke, ki jih je Kijevu dobavil NATO.

Rusko obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da je bilo uničenih skupno 11 tankov, ki jih je Ukrajini dobavil NATO.

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo tudi video posnetek uničenja opreme, dobavljene z Zahoda, med boji v Ukrajini.

Za  uničevanje zahodnih tankov pa je bila tokrat kot vse kaže odgovorna ruska zračna konjenica oziroma helikopterju Ka-52 in Mi-28. 

Posnetek, objavljen v torek, prikazuje, po navedbah ministrstva, nemški tank Leopard, ki ga je zadela ruska protitankovska raketa.

Črno-beli videoposnetek prikazuje štiri oklepnike, nameščene na polju blizu vasi.

Eden od njih spominja na tank Leopard, ki morda stoji s kupolo, obrnjeno na stran.

Posnetek nato prikazuje izstrelek, ki zadene vozilo.

Vsebuje tudi posnetke drugih – očitno ukrajinskih – oklepnikov, ki so bili zadeti z različnih razdalj.

Na ruskih kanalih ocenjujejo, da je posadka tanka morda kupolo postavila v stranski položaj, ker je morala tank napolniti z novim kompletom 15 granat, vendar je to praviloma potrebno narediti v kritju, ne pa sredi polja.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Leopard 2 ima sicer v kompletu 48 granat, a večino svojega streliva hrani v trupu in je zelo ranljiv med prenosom nabojev iz sekundarnega skladišča v pripravljene police, saj je treba kupolo obrniti v desno in takrat se tank ne more bojevati.

Očitno je, da ni šlo za sarkazem, kot smo ocenjevali tudi mi, ampak za točno navedbo, na kar so nas opozorili tudi bralci.

A to v tem primeru, kot se je izkazalo po bolj podrobnem proučevanju in povečavi posnetkov - morda ni res.

Kot je namreč ugotovil kanal Colonelcassad, je zelo verjetno da je na posnetku ministrstva za obrambo res kombajn John Deer 4830.

Vizualne potrditve trditev ruskega obrambnega ministrstva o uničevanju Leopardov zato res še ni.

Toda pristnih posnetkov na katerih so zares tanki - je še več (spodaj).

Prvi posnetek je bil objavljen dan po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo zatrdilo, da so ruske sile v ponedeljek uničile osem nemških tankov Leopard in tri francoske tanke AMX-10 na kolesih, ko so uspešno odbile obsežen napad ukrajinskih čet v več delov regij Doneck in Zaporožje.

Za uničevanje zahodnih tankov pa je bila tokrat po navedbah ruskih kanalov odgovorna ruska zračna konjenica oziroma helikopterji Ka-52 in Mi-28.

Kijev je v neuspeli ofenzivi v ponedeljek izgubil več kot 1500 vojakov, 28 tankov in 109 drugih oklepnih vozil, je sporočilo ministrstvo.

Ukrajinske enote so več dni zapored poskušale napasti ruske položaje, so sporočili z ministrstva in dodali, da so bili takšni poskusi neuspešni.

Skupne izgube Ukrajine v treh dneh spopadov so znašale 3715 pripadnikov, 52 tankov, 207 oklepnih bojnih vozil, pet letal, dva helikopterja in 48 topov, je v torkovi izjavi dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Spodaj so posnetki ukrajinskh oklepnikov, uničenih s topniškim ognjem.

Rusija je v istem obdobju izgubila 71 vojakov, 15 tankov, devet bojnih vozil pehote in devet topov, je dodal minister.

Kijev domnevnih izgub ni komentiral.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Anna Maliar je potrdila le, da so ukrajinske sile sprožile »ofenzivne akcije« na določenih območjih.

Spopade v južnem delu Ljudske republike Doneck in regiji Zaporožje je opisala tudi kot lokalne »spopade.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek