REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šojgu: Ustavljen ukrajinski poskus ofenzive

Šojgu: Ustavljen ukrajinski poskus ofenziveSovražnik je utrpel velike izgube, je dejal ruski obrambni minister. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v torek dejal, da je ruska vojska ustavila poskus dolgo napovedovane ukrajinske ofenzive.

Med napadom sovražnik ni dosegel svojih ciljev in je utrpel velike izgube, je dejal.

Šojgu je poudaril, da je Kijev 4. junija poskusil s ofenzivo v petih smereh na fronti, med katero je bilo ubitih okoli 300 vojakov in uničenih 16 tankov, 26 bojnih oklepnikov in 14 vozil.

Poskus ofenzive se je zgodil tudi 5. junija, vendar tokrat v sedmih smereh na fronti.

Napade je izvajalo pet brigad, a je ruska vojska že takrat zaustavila prodor ukrajinske vojske, je pojasnil Šojgu.

Med napadom v ponedeljek so oborožene sile Ukrajine izgubile 1600 vojakov, 28 tankov, od tega osem Leopardov in tri kolesne tanke AMKS-10. Uničenih je bilo tudi 136 enot druge vojaške opreme, od tega 79 iz tujine.

Pri upiranju ukrajinski vojski so izstopali borci 433. motoriziranega polka 127. motorizirane divizije.

Posebno junaštvo je pokazala ruska 3. četa 37. motorizirane brigade, je izpostavil Šojgu.

Trdi, da je bilo v zadnjih treh dneh skupno likvidiranih 3.715 vojakov oboroženih sil Ukrajine vzdolž celotne frontne črte.

V istem obdobju je ruska stran izgubila 71 vojakov, 210 jih je bilo ranjenih.

Minister se je dotaknil tudi nočnih napadov na hidroelektrarno Kahovka, ki jih je označil za teroristične.

Hidroelektrarna Kahovka je bila razstreljena, kar je povzročilo poplavo velikega obsega ozemlja.

Rusija ni imela nobenega interesa za takšno uničenje. Uničen jez namreč povzroča težave pri oskrbi Krima, voda pa je poplavila obrambne položaje in minska polja ruske vojske. S tem pa je pridobila le Ukrajina - a za ceno ogrožanja civilistov.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Cilj teh akcij je naslednji: ker sovražnik med ofenzivo ni dosegel uspeha, namerava premestiti enote in opremo iz smeri Hersona v regijo, kjer izvaja ofenzivne akcije. Na ta način je bistveno oslabil svoje položaje v smeri proti Hersonu. Sovražnik je začel graditi obrambne položaje na desnem bregu Dnepra, kar kaže na njegovo namero, da preide v obrambo na tem delu. Da bi preprečili ofenzivne akcije ruske vojske na tem delu fronte je kijevski režim izvedel sabotažo, ki je pravzaprav teroristično dejanje, zaradi česar je velik del ozemlja poplavljen«.

Ta teren se bo soočil s »hudimi in dolgoročnimi okoljskimi posledicami«, je dodal.

Poleg tega se je, kot je še navedel minister, »izpust vode iz Dnepropetrovske hidroelektrarne (ki jo nadzoruje Kijev) močno povečal, kar vodi v še večje poplave.«

Vse to šteje za dokaz, da gre za obsežno diverzijo, ki jo je načrtoval Kijev, je sklenil Šojgu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek