REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zmeda v DZ: Zorčič s prisotnostjo pomagal vladi, opozicija pa z odsotnostjo škodljivi zakonodaji o igrah na srečo

Zmeda v DZ: Zorčič s prisotnostjo pomagal vladi, opozicija pa z odsotnostjo škodljivi zakonodaji o igrah na srečoSalto: Zorčič je ostal v dvorani DZ točno s tistimi poslanci, ki so dvakrat glasovali za njegovo razrešitev. Vir: Insajder.com

Poslanci poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so zadnja glasovanja v Državnem zboru obstruirali s pojasnilom, da je na seji predvideno odločanje o vrsti pomembne zakonodaje, glasovanja pa bi pokazala, ali vladna koalicija uživa večinsko podporo v DZ-ju.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana imamo namreč trenutno manjšinsko vlado.

Pri prvem delu glasovanja o zakonodajnih predlogih pa je sklepčnost s svojo prisotnostjo sicer omogočil poslanec NeP-a Igor Zorčič, ki je kot predsednik DZ-ja vodil sejo.

Poslanec Levice Miha Kordiš in predsednik LMŠ Marjan Šarec sta sporno Zorčičevo potezo komentirala na družbenih omrežjih. Po Šarčevem mnenju je zdaj »jasno, kdo je del opozicije in kdo ne«.

Marjan Šarec je ob odločitvi Zorčiča, da ne zapusti seje, dejal, da »danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si«.

Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je ob odločitvi Zorčiča, da ne zapusti seje, dejal, da »danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si«.

Po njegovih besedah se morajo poslanci odločiti med tem, ali podpirajo demokratične sile, ki se trudijo, da bi država ostala v normalnih tirnicah, in tem, da vladajočim, ki kršijo norme in načela pravne države, omogočijo vladanje in sprejemanje zakonov.

Marko Bandelli (SAB) pa je dejal, da je Zorčič z omenjenim ravnanjem »pokazal svoj pravi obraz«.

Zorčič je sicer zavrnil očitke, da sodeluje z Janševo koalicijo, ker se ni pridružil potezi opozicije.

Po njegovih besedah predsednik DZ-ja pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot preostali poslanci, saj mora organizirati sejo in delo DZ-ja.

Pojasnil je tudi, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP) vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil. Če bi tudi sam zapustil sejo, ne bi to po njegovem mnenju spremenilo ničesar.

Kar pa seveda ne drži, saj bi lahko to delo prepustil komu drugemu.

Se bodo športne stave privatizirale?
Se bodo športne stave privatizirale? Vir: Twitter
Zorčič je poudaril, da bi, če bi bili na seji navzoči vsi opozicijski poslanci, lahko »padel« predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je po njegovi oceni škodljiv.

Toda Zorčič je istočasno poudaril, da bi, če bi bili na seji navzoči vsi opozicijski poslanci, lahko »padel” predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je po njegovi oceni škodljiv.

Če se bo tudi v prihodnje dogajalo, da na sejah DZ-ja in delovnih teles ne bo navzočih dovolj poslancev, potem bodo nesklepčni in ne bo mogoče sprejemati odločitev, je še opozoril Zorčič.

Pri tem je prav zaradi obstrukcije opozicije padlo kar nekaj predlogov, ki jih je vložila opozicija.

Tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič se je na svetovnem spletu Zorčiču zahvalil za državotvornost.

Ob tem je obstrukcijo opozicijskih strank označil za polomijo, ker so pokopali tudi zakone, ki so jih predlagali sami.

O tem, kako nevarne bi lahko bile spremembe igralniške zakonodaje, pa smo doslej že večkrat poročali - to si lahko preberete v povezanih tekstih.

Delite članek