REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zdrava pamet premagala globe: Uvedba »verbalnega delikta« padla, zadovoljni vsi razen SDS

Zdrava pamet premagala globe: Uvedba »verbalnega delikta« padla, zadovoljni vsi razen SDSSlovenija, moja - policijska dežela? Vir: Twitter

V parlamentu se je znova tresla gora, rodil pa le padec novele zakona o javnem redu in miru, ki je predvideval visoke globe za tiste, ki naj bi »žalili« druge ob prisotnosti policistov.

Državni zbor ni podprl uvedbe glob za nedostojno vedenje, če ga zazna policist.

Za novelo zakona je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 44.

Zakon sta sicer do zadnjega branila t. i. notranji minister Aleš Hojs, in direktor policije Anton Olaj, ki je zagovarjal kaznovanje sodržavljanov, glede sporne oznake, da so policisti »lenuhi« s strani notranjega ministra pa je dejal, da je ne želi komentirati.

Tudi pravosodni minister Dikaučič se je osramotil s tem, ko je po vsej Evropi iskal podobne zakone in našel le zastarelo dikcijo danskega zakona, ki predvideva kazni za ljudi, ki z neprimernimi »kretnjami« žalijo funkcionarje in je v nasprotju s prakso Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Zlorabljeni policisti in Anton Olaj
Zlorabljeni policisti in direktor Policije Anton Olaj. Vir: Twitter

Da je šlo za popolnoma neevropski predlog, ki je služil le medijski obrambi klavrne podobe sedanjega predsednika vlade kot »napadenega« na Kredarici s strani Tee Jarc, je bilo jasno že od predloga zakona.

Najprej je bila novela zakona usmerjena proti tistim, ki naj bi žalili razne uradne osebe, na primer poslance in funkcionarje ter (celo!) njihove družinske člane.

Vendar so po ostrih kritikah v SDS hitro spoznali, da to utrjuje podobo stranke kot branilke »prvorazrednih«, zato so novelo spremenili tako, da naj bi vkljčevala vse posameznike in skupine.

Po predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru bi z globo kaznovali tistega, ki se »v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve«.

Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih.

To pa je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti.

Dikavčiča preiskuje - policija
Tudi pravosodni minister Dikaučič se je osramotil s tem, ko je po vsej Evropi iskal podobne zakone in našel le zastarelo dikcijo danskega zakona, ki predvideva kazni za ljudi, ki z neprimernimi »kretnjami« žalijo funkcionarje in je v nasprotju s prakso ESČP. Vir: Twitter

Znova se je izkazalo, da gre le za »zamaskiran« predlog discipliniranja predvsem petkovih protestnikov, saj se večinoma le ob petkovih protestih uradne osebe – policisti – običajno nahajajo poleg ljudi, ki vpijejo, skandirajo protivladna gesla in nosijo transparente.

Predlog je zato naletel na ostro polemiko tako v javnosti kot v parlamentu.

Uvajanje novega verbalnega delikta so tako podprli poslanci strank SDS, NSi, SMC, SNS, Robert Polnar iz DeSUS-a ter poslanec narodnosti Ferenc Horváth.

Proti so bili v poslanskih skupinah LMŠ, SD, Levica, SAB, NeP in dva iz DeSUS-a.

Poslanec narodnosti Felice Žiža pa je bil vzdržan.

»Gre za nič drugega kot uvajanje verbalnega delikta,« je poudarila Tina Heferle iz LMŠ-ja. Podobnega mnenja je bila Nataša Sukič iz Levice, ki je menila, da gre za hudo obliko represije.

V stranki SDS so spremembo branili in poudarjali, da je »varnost« pomembna vrednota.

Zadovoljni so tudi v SAB-u. Kot je poudaril poslanec Marko Bandelli, obsojajo verbalni napad na kogar koli, a zakon, ki to ureja, že obstaja.

»Danes zavrnjen zakon je bil ena žalost, saj se postavljamo v 20. leta prejšnjega stoletja, ko so v času fašizma utišali ljudi. To v današnjih časih ni prav,« je opozoril.

Policija in protestniki - osmi krog
Policija in protestniki - osmi krog. Vir: Twitter

Pojasnil pa je, da se s poslancema DeSUS-a, ki sta nasprotovala zakonu, niso dogovarjali.

»Zdrava pamet mora velikokrat prevladovati nad ukazom,« je še dejal Bandelli.

Epilog zakonskega predloga kaže, da je bil spisan le zato, da bi stranka SDS lahko javno branila oceno, da je slovenska zakonodaja pomanjkljiva, ker dopušča »blatenje« politikov, kar naj bi dokazoval predvsem »napad« protestnikov na Janeza Janšo na Kredarici.

Janša ob izrekanju žaljivke protestnikom  Vir: posnetek zaslona
Janša ob izrekanju žaljivke petkovim protestnikom. Vir: RTV SLO, posnetek zaslona

Na koncu je SDS poskusila samo sebe celo ob padcu zakonske novele predstaviti kot žrtev, ki se trudi za »dvig dialoga in politične kulture«, ki pa ji to leve stranke »preprečujejo.«

Toda v resnici se je znova pokazalo, da vladna koalicija ne uspe niti pri za SDS pomembnih zakonih prepričati večine poslancev.

To je pa še en razlog, zaradi katerih Janševa vlada podaljšuje agonijo svojega vladanja z dekreti.

Pri vsem skupaj je najbolj nerazumljiva le jeza SDS, saj je to stranko pred večno sramoto, ki bi jo čakala ob uspešnem uvajanju nove oblike verbalnega delikta rešila prav – opozicija.

Delite članek