REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA sprejele 10.000. sirskega begunca letos

ZDA so sprejele 10.000. sirskega begunca letos, so danes sporočili iz Bele hiše. ZDA, ki so se znašle pod močnim pritiskom, da ne naredijo dovolj za soočanje z begunsko krizo, so s tem izpolnile zastavljen cilj za letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pod pritiskom evropskih držav, ki se soočajo z valom beguncev iz Sirije, je ameriški predsednik Barack Obama lani obljubil, da bodo ZDA do konca proračunskega leta, ki se izteče 30. septembra, sprejele 10.000 sirskih beguncev.

Pristojni organi so zaradi zapletenih postopkov več mesecev zaostajali za zastavljenim ciljev, v zadnjem času pa so pospešili napore. ZDA so priznale, da so od leta 2011, ko je izbruhnila vojna v Siriji, do konca lanskega leta sprejele le 1800 sirskih beguncev.

"Danes z zadovoljstvom sporočam, da smo izpolnili cilj več kot mesec pred predvidenim rokom. Popoldne bo prispel naš 10.000. sirskih begunec," je v sporočilu za javnost zapisala svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice.

Obamov načrt je naletel na hud odpor republikancev in guvernerjev nekaterih zveznih držav, ki jih je skrbelo, da bodo v ZDA na ta način prišli tudi teroristi. Washington je odgovoril s strogim preverjanjem beguncev pred njihovim prihodom v ZDA.

Delite članek