REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zapisnik seje vlade dokazuje, da sta Poklukar in Janša najbolj odgovorna za smrt Katje, bosta odstopila?

Zapisnik seje vlade dokazuje, da sta Poklukar in Janša najbolj odgovorna za smrt Katje, bosta odstopila?Janša, Poklukar in Katja, ki je umrla zaradi - cepiva Janssen. Vir: Twitter

Vse kaže, da so trditve infektologinje Mateje Logar, vodje svetovalne skupine za covid-19, in Bojane Beović, vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ o tem, da njuni skupini nista sodelovali pri pisanju sporne spremembe vladnega odloka, ki je omogočila, da cepljeni takoj po prejemu prvega odmerka cepiva Janssen že zadosti »pogoju PCT« - resnične.

Omenjeni pogoj ni vpeljala stroka, pač pa vlada oziroma ministrstvo za zdravstvo, je razkril zapisnik seje vlade, ki ga je v skladu z določili zakona o dostopu informacij javnega značaja pridobil Dnevnik.

Prav zaradi tega določila je poskočilo zanimanja za cepljenje z Janssenovim cepivom.

Zaradi njega se je cepila tudi 20-letna Katja, ki si je želela »kupiti svobodo«, toda prav zato, ker se pri tem cepivu na okoli 100.000 cepljenih pri eni osebi pojavijo krvni strdki – je nesrečno dekle zadela kap in je pozneje kljub naporom zdravnikov umrla.

Kot smo sami razkrili takoj po tem dogodku, je na podlagi tujih študij jasno, da se kaj takšnega ne bi zgodilo, če bi bila Katja cepljena s cepivi mRNA ali pa na primer z »vektorskim«, a drugače proizvedenim cepivom Sputnik V, ki pa ga evropska EMA še ni odobrila, Slovenija pa ga ni uvozila, čeprav bi ga lahko.

Najbolj odgovoren za smrt Katje in Katja
Najbolj odgovoren za smrt Katje in Katja. Vir: Twitter

Toda sedaj je jasno, da je ekipa ministra za zdravje Janeza Poklukarja mimo stroke spremenila predpise tako, da je cepljenje z Janssenom omogočilo izpolnjevanje pogoja PCT na dan cepljenja.

Ta odločitev je vplivala tudi na odločitev 20-letnice, ki je umrla 29. septembra v UKC Ljubljana, najverjetneje zaradi težkega zapleta, ki je bil posledica cepljenja.

Na ministrstvu poudarjajo, da je 'odločitev sprejela vlada'.

Zdravstveni minister in predsednik vlade sta res zrela za odstop – toda v vladi, kjer se to dogaja njegova »napaka« ni izjema, pač pa pravilo in zato vsaj za zdaj nič ne kaže, da bosta sprejela odločitev, ki bi bila sicer običajna v vsaki urejeni državi.

Zapisnik dopisne seje vlade s konca avgusta, kjer so obravnavali Poklukarjev predlog pa kaže, da je Janševa vlada sprejela odlok, v katerem se je prvič znašlo določilo, ki je Janssenovemu cepivu omogočilo prednost pred cepivi, ki se odmerjajo v dveh odmerkih, med katerimi pa mora miniti najmanj tri tedne.

»Pri pripravi gradiva niso sodelovali zunanji strokovnjaki,« piše v dokumentu.

Osebe, odgovorne za strokovno pripravo in usklajenost gradiva, ki jih je vlada poskušala prikriti pa so: Janez Poklukar, minister za zdravje, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter Bogdan Tušar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema.

Seveda pa ima med vsemi vlogo predstojnika organa le Janez Poklukar, zato brez njegove odločitve omenjene spremembe ne bi bilo.

Poklukar je tako najbolj odgovoren tudi – za Katjino smrt.

»Janez Poklukar se ne more izgovarjati na nesrečno naključje. Sistematično je pripravljal uvedbo pogoja PCT na način, da je vektorsko cepivo Janssen postalo zmagoviti joker, ki odklene pogoj tri oziroma štiri tedne pred drugimi cepivi,« je zapisal Tomaž Klipšteter.

Toda povsem jasno je, da v sedanji avtoritarno vodeni vladi Poklukar svoje odločitve ne bi mogel sprejeti ob nasprotovanju Janše.

Kot predsednik vlade zato nosi prav Janez janša tudi neposredno odgovornost za smrt Katje.

Zdravstveni minister in predsednik vlade sta res zrela za odstop.

Toda v vladi, kjer se to dogaja Poklukarjeva »napaka« ni izjema, pač pa pravilo.

Zato vsaj za zdaj nič ne kaže, da bosta z Janezom Janšo sprejela odločitev, ki bi bila sicer običajna v vsaki urejeni državi.

Delite članek