REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dokazano smrtonosna vlada: Če bi bila Katja cepljena s Sputnikom V, bi bila danes zagotovo še živa in zdrava!

Dokazano smrtonosna vlada: Če bi bila Katja cepljena s Sputnikom V, bi bila danes zagotovo še živa in zdrava!Najbolj odgovoren za smrt Katje. Vir: Twitter, Facebook, posnetek zaslona

Slovenijo je te dni pretresla smrt 20-letne Katje, cepljene s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.

Njen oče je prejšnjo sredo vse spomnil, da ljudje nismo samo številke.

Ta smrt pa ni bila samo tragična, pač pa je bila tudi nepotrebna. Danska vlada je že maja cepivo Janssen prenehala uporabljati za cepljenje, več držav pa je cepivo odsvetovalo za uporabo mlajšim od 50 ali 40 let.

Tudi to, da je zaradi tega cepiva v Bruslju pred Katjo umrla tudi soproga slovenskega diplomata - slovenske zdravstvene oblasti ni pretreslo.

In to kljub dejstvu, da so prav zaradi primera tragične smrti soproge slovenskega diplomata tedaj ukrepale oblasti držav Beneluksa in drugih v EU, ter omejile ali celo prepovedale uporabo omenjenega cepiva.

Tudi v Sloveniji bi lahko veljala takšna priporočila – pa niso.

Da naj prednostno cepijo s cepivi mRNA je res pisalo nekje malce skrito na spletnih straneh NIJZ, ampak brez starostnih omejitev ali opozoril za mlajše.

S potencialno nevarnim cepivom, ki bi lahko povzročilo krvne strdke, so prebivalstvo brez omejitev cepili kar vse poprek in med njimi celo več sto mladoletnih, za katere to vektorsko cepivo sploh ni bilo registrirano.

Slovenska vlada pa je lani pozimi in spomladi podobno nevarno vektorsko cepivo AstraZenece naročalo v velikih količinah celo namesto bolj varnega mRNA cepiva Pfizer in se požvižgala na opozorila, da je to napaka.

Cepivo Janssen (100.000 odmerkov) je Janševa vlada od madžarskih kolegov odkupila celo prav v trenutku, ko je bila Katja že v komi zaradi možganske kapi.

Ko smo nedavno opozorili na oceno znanega avstralskega psihologa Taylorja, ki je napisal pravi »vodič po pandemiji«, da ima namreč pandemija zmeraj tudi psihološki in ne samo zdravstven pomen, se nam je posmehnil znani družbeni delavec, nekdanji minister Janševe vlade in njen sedanji zvesti podpornik Žiga Turk.

Priporočil nam je, da naj raje promoviramo Sputnik V.

Odgovorili smo mu.

Hkrati pa smo res sledili njegovemu nasvetu in preverili, kaj bi se zgodilo, če bi Janševa vlada ravnala tako kot Orbánova in naročila ter prebivalce Slovenije, morda tudi Katjo, cepila z ruskim Sputnikom V?

Rezultat tega poizvedovanja pa v resnici sploh ni presenečenje.

Če je verjeti znanstvenim študijam, objavam in ocenam cepiva Sputnik V ne v ruskih, pač pa v »zahodnih« in drugih tujih strokovnih virih, bi s Sputnikom V cepljena Katja – še vedno živela.

Sputnik V je sicer res »vektorsko« cepivo in je v tem primeru podobno cepivom AstraZenece in Janssena.

Toda za razliko od obeh, ki uporabljata eno vrsto adenovirusa (AstraZeneca pa adenovirus šimpanza), uporablja Sputnik V dva različna človeška adenovirusa.

In je tudi drugače narejeno.

»Vse večje število dokazov kaže, da je Sputnikovo cepivo zoper covid-19 varno in učinkovito,« so že julija letos, tri mesece, predno so se v Sloveniji mnogi cepili s cepivom Janssen ocenili v reviji Nature.

Sputnik V uporabljajo v več kot 70 državah sveta, ne da bi cepivo povzročalo krvne strdke.

Kljub temu – in očitno zaradi političnih razlogov – pa še vedno ni dobilo dovoljenja evropske agencije EMA.

Lahko bi verjeli, da gre za strokovno odločitev, če se pred tem evropski politiki in evropski komisar za notranji trg ne bi negativno izražali o cepivu Sputnik V.

Lahko bi verjeli, da gre za strokovno odločitev, če se pred tem evropski politiki in evropski komisar za notranji trg ne bi negativno izražali o tem cepivu.

Zato Sputnik V še vedno čaka tudi še na odobritev s strani WHO, to pa zavira distribucijo tega cepiva tudi preko programa Covax.

Odobritev cepiva s strani WHO naj bi bila sicer že zelo blizu.

Cepivo Sputnik V so izdelali v nacionalnem epidemiološkem centru Gamaleya v Moskvi, proizvaja pa se tudi v Srbiji, Južni Koreji, Argentini in Indiji.

Dovoljenje za uporabo v Rusiji ima od 11. avgusta leta 2020, uporabile pa so ga tudi nekatere članice Evropske unije, na primer Češka (kjer je zaradi tega padla vlada) in Madžarska.

Szijarto med cepljenjem s cepivom Sputnik V : Vir: Facebook
Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó med cepljenjem s cepivom Sputnik V. Vir: Facebook

Tretja faza poskusov je pokazala, da cepivo v 91,6 odstotka preprečuje simptomatične infekcije in je 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju hude okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Ker kot »sredstvo prevoza« uporablja dva adenovirosa (rAd26 in rAd5), ki v človeško celico prineseta »protein igle«, ki jih ima tudi virus SARS-CoV-2, se za razliko od cepiv z enim adenovirusom povečuje učinkovitost cepiva.

Kot je za Nature pojasnil Dmitrij Kulish, biotehnološki raziskovalec inštituta Skolkovo iz Moskve, ki sicer ni bil vključen v izdelavo Sputnika V, »nekoliko različne metode vnosa genetskega materiala v gostiteljsko celico teoretično povečujejo stopnjo uspeha vnosa genetskega materiala na pravo mesto.«

Podatki cepljenih državljanov Rusije kažejo na še višjo, 97,6 odstotno učinkovitost cepiva.

Če bi Sputnik V povzročal krvne strdke, se tega pri tako množični uporabi v 70 državah sveta seveda ne bi dalo skriti.

Podatki ministrstva za zdravje Združenih arabskih emiratov na podlagi 81.000 cepljenih s tem cepivom kažejo na 97,8 odstotno učinkovitost preprečitve razvoja simptomatske bolezni covid-19 in 100 odstotno preprečitev hude oblike bolezni.

Ruski podatki kažejo tudi, da je celo en odmerek bil 73,6 odstotno učinkovit pri preprečevanju srednje težkih ali težkih obolenj.

Prav zato v Rusiji že od maja uporabljajo še »Sputnik V Light«, cepivo z enim samim odmerkom, ki uporablja rAd26 vektor in je po zadnjih podatkih 79,4 odstotno učinkovito zoper razvoj simptomatske bolezni – kar je več kot cepivo Janssen, ki je okoli 66-odstotno učinkovito in včasih povzroči, kot smo videli – krvne strdke, hude zaplete in smrt.

Študija iz Argentine, ki bo kmalu objavljena, pa na podlagi 40.387 cepljenih in 146.194 necepljenih, starih od 60 do 79 let kaže, da en sam odmerek Sputnika V Light zmanjša možnost simptomatičnega obolevanja na 78,6 odstotka, hospitalizacij za 87,6 odstotka in smrti za 84,7 odstotka.

Je bila pri tem res najpomembnejša politična odločitev, da se iz Rusije, kjer še vedno častijo Rdečo armado in rdeče zvezde - cepiva ne uvaža?

Kar se tiče stranskih učinkov, so podobni kot pri ostalih cepivih (občasen glavobol, vročina, včasih bolečina v mišicah) »toda z opazno odsotnostjo redkih primerov krvnih strdkov. Za razliko od cepiva AstraZenece, ki jo je izdelala univerza Oxford in cepiv Johnson & Johnsona ni bilo nobenih poročil o teh zapletih ne s strani ruskih oblasti in ne iz drugih držav, ki uporabljajo Sputnik V,« poudarja Nature.

Raziskava Italijanske bolnišnice iz Buenes Airesa v primeru cepljenih 683 zdravstvenih delavcev v Argentini in analiza razdeljenih 2,8 milijona cepiv Sputnik V v Argentini kažejo, da ni bilo nobenih smrti, povezanih s cepljenjem, posledice cepljenja pa so bile večinoma »blage.«

Študija iz Republike San Marino pa je v primeru 2558 odraslih, ki so dobili en odmerek Sputnika V in 1288 drugih, ki so dobili dva odmerka prav tako kažejo, da ni bilo nikakršnih posledic.

Tudi v Srbiji takšnega tragičnega primera kot v Sloveniji - še ni bilo.

Če bi Sputnik V povzročal krvne strdke, se tega pri tako množični uporabi v 70 državah sveta seveda ne bi dalo skriti.

Četudi bi v Rusiji morda redko poročali o tem, bi to razkrili podatki v drugih državah.

Pa jih niso.

Z drugimi besedami – cepivo Sputnik V se je pokazalo kot izjemno varno cepivo.

Brez smrtnih žrtev.

Kar za vsa ostala cepiva ne moremo trditi.

Kljub temu pa so slovenske oblasti ves čas zavračale rusko cepivo.

Nikoli niso razmišljale o njegovem uvozu, tudi ko je vladalo hudo pomanjkanje cepiv, čeprav bi to slovenska vlada lahko storila, enako kot sta to storili Madžarska in Češka.

Janez Janša je Viktorja Orbána posnemal povsod, predvsem pri »orbánizaciji medijev« ne pa tam, kjer bi bilo to res prav – pri javnem zdravju in uvozu Sputnika V.

Kako je mogoče, da vsega tega niso vedeli slovenski »strokovnjaki«?

V tem primeru pa je povsem jasno, da je za smrt Katje zaradi nepotrebne uporabe cepiva Janssen kriva vlada.

Kako je mogoče, da so tako dolgo vztrajali pri uporabi bolj nevarnega cepiva Janssen in cepiva AstraZenece?

Je bila pri tem res najpomembnejša politična odločitev, da se iz Rusije, kjer še vedno častijo Rdečo armado in rdeče zvezde - cepiva ne uvaža?

Tega ne vemo.

Vemo pa, da je vlada prebivalstvo silila, da se cepi z bolj tveganimi cepivi nekateri proizvajalcev (AstraZeneca, Johnson & Johnson), hkrati pa ni uvažala tistih cepiv, ki so bila dokazano manj tvegana in boljša (Pfizer, Sputnik V).

Nekaj pa je jasno: Če bi bila Katja cepljena s Sputnikom V (ali pa cepivom mRNA), bi bila danes najbrž še živa.

Toda pri Pfizerju in Moderni to že ni čisto gotovo - tudi ti cepivi v zelo redkih primerih lahko sprožita nastanek krvnih strdkov, kot kaže spodnje poročilo.

Pod črto: Ta smrtonosna slovenska vlada je zato res kriva za veliko, za tisoče smrti.

Toda v vseh ostalih primerih je bilo vzročno posledično zvezo med številnimi smrtmi in delovanjem vlade težko dokazati.

V tem primeru pa je povsem jasno, da je za smrt Katje zaradi nepotrebne uporabe cepiva Janssen kriva vlada.

Janša in Katja
Janez Janša in Katja. Vir: Twitter, Facebook, posnetek zaslona

Vlada, ki ob tem za njeno smrt sploh ni odškodninsko odgovorna (ker cepljenje ni bilo obvezno), kar je posebna sramota.

Njena nepotrebna smrt in njena podoba bosta tako za zmeraj kot zloslutna senca spremljali sedanjo vlado.

Ob njeni smrti bi se zato moral opravičiti najbolj odgovoren za to - in to v Sloveniji ni zdravstveni minister, ampak je predsednik vlade.

In takoj odrediti tudi ureditev odškodnin za vse, ki bi utrpeli hude posledice zaradi cepljenja in njihove svojce, ne glede na redkost teh primerov.

Tokrat pa je smrt dobila konkreten obraz in jasno zvezo z vlado. Za smrt Katje je zato odgovorna vlada, predvsem pa njen predsednik - Janez Janša.

Ampak tega ta čustveno otopel osebek, ki vodi slovensko vlado, žal ni sposoben narediti.

Družbeni inženir in podpornik vlade Žiga Turk nam je torej priporočil, da naj promoviramo Sputnik.

Mi pa smo pregledali študije, ki so obravnavale cepivo Sputnik V in ugotovili, da Sputnik V promocije ne potrebuje in da bi bila Katja še živa, če bi se cepila z njim.

Slovenska vlada pa je prebivalce, čeprav bi se lahko odločala drugače in čeprav je celo Janšev politični mentor in zaveznik Orbán za svoje prebivalstvo poskrbel bolje - ljudi cepila z najbolj poceni in nevarnimi cepivi.

Pri ostalih več tisočih smrti se je vlada vedno izmazala z raznimi izgovori.

Tokrat pa je smrt dobila konkreten obraz in jasno zvezo z vlado.

Za smrt Katje je zato odgovorna vlada, predvsem pa njen predsednik - Janez Janša.

Delite članek