REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Hojs in Olaj pod vodstvom Janše policijo vodita na minsko polje »verbalnega delikta«

Zakaj Hojs in Olaj pod vodstvom Janše policijo vodita na minsko polje »verbalnega delikta«Trio represije: Olaj, Janša, Hojs. Vir: Twitter
Kazni, ki se bodo izrekale v Sloveniji, če bo novela verbalnega delikta sploh sprejeta, bodo kmalu »padale« na sodiščih. Verjetno že v Sloveniji, če ne, pa na ESČP.

Vladne stranke so po ostrih kritikah zaradi predloga spremembe zakonodaje, ki bi uvedla nov »verbalni delikt« zaradi žalitev poslancev naredile korak nazaj.

Predlog novele zakona o varovanju javnega reda in miru o kaznih za žaljenje poslancev in ministrov ter njihovih svojcev so spremenili tako, da bo po novem predlogu kazen do 1000 evrov visoke globe predvidena v primeru žaljenja vseh državljanov, ne le politikov.

Na prvi pogled gre za pravilno potezo, ki ne bo več privilegirala poslancev in oblasti.

Toda v resnici je seveda drugače.

Poslanci opozicijskih strank so opozorili, da želi vlada zgolj »zamaskirati« svoj predlog.

Po novem predlogu oz. po novem dopolnilu bi z globo do 1000 evrov kaznovali tistega, ki se »v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, ki je na teritoriju Republike Slovenije, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve

Dopolnilo je bilo na koncu na odboru sprejeto z desetimi glasovi za in devetimi proti.

Da je predlog novele zakona »nepotreben pravni zmazek«, menijo v Pravni mreži za varstvo demokracije, kritično pa so se odzvali tudi številni pravniki.

Predlagana sprememba omogoča predvsem drastično kaznovanje – protestnikov. Policisti namreč niso prisotni povsod, so pa zagotovo prisotni ob - protestih.

Sedanji zakon o varstvu javnega reda in miru v 7. členu, ki govori o nedostojnem vedenju, namreč že predvideva višje kazni zaradi nedostojnega vedenja do uradnih oseb, med katere glede na kazenski zakonik spadajo tudi poslanci.

Vendar pa predlagana sprememba omogoča predvsem drastično kaznovanje – protestnikov.

Policisti namreč niso prisotni povsod, so pa zagotovo prisotni ob protestih.

In zato je namen te spremembe dejansko poskus ustrahovanja protestnikov.

Kralja Pahor in Janša - po novi zakonodaji...
Kralja Pahor in Janša ... po novi zakonodaji - nedotakljiva. Vir: Twitter

V policiji sicer zagotavljajo, da »ni nič narobe, tudi če nekdo malo manj kulturno izraža svoje mnenje« v protestih, toda določba zakona je tako »gumijasta« in raztegljiva, da bo omogočala večjo represijo.

Predsednik parlamenta Igor Zorčič je člane odbora sicer že pozval, naj predlog zavrnejo, »ker bo sprejetje takšnega predloga v sramoto DZ-ju

Najbolj pa preseneča dejstvo, da poslanci vladnih strank očitno nimajo pojma o standardih javnega izražanja na protestih in demonstracijah.

Nejasno je namreč, kaj bo policija imela za »prepir« in kaj le za »dialog«, nejasno je, kaj pomeni »nedostojno vedenje« in kako se bo ugotavljalo »vznemirjenje ali razburjenje«, da o zmanjševanju ugleda nekoga sploh ne govorimo.

Prav vse demonstracije so seveda takšne, da so naperjene proti nekomu, običajno politikom ali vladi.

Razburjenje in vznemirjenje vseh si celo želijo doseči, ugled tistih, ki vladajo po mnenju kritikov slabo ali nezakonito pa poskušajo že po definiciji seveda zmanjšati.

Poglejmo samo nekaj primerov odločanja Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Protesti za sodišče vedno predstavljajo izražanje mnenja, zato so meje »žalitev« postavljene zelo široko.

V primeru Sinkova proti Ukrajini iz leta 2018 je protestnica izvedla nekaj, čemur je rekla »umetniški performans«, ki ga je tudi posnela in objavila skupaj s pojasnilom na spletu.

Zelo podobno je temu, kar v Sloveniji počnejo protestniki pred ministrstvom za kulturo ali pa Vuk Ćosić, zaradi česar tudi slovenska policija poskuša deliti kazni.

V bistvu je Sinkova pekla jajca na spomeniku.

Državna (ukrajinska) sodišča so jo obsodila, ESČP pa je odločilo, da je šlo za legitimen protest.

Na podoben način je ESČP kot kršitev pravice do izražanja v primeru Olga Kudrina proti Rusiji iz leta 2021 označil kaznovanje protestnice, ki je na hotel obesila poster in metala letake skozi okno ljudem in novinarjem, zbranim spodaj.

V primeru Yezhov in drugi proti Rusiji je leta 2021 sodišče odločalo o zakonitosti skupine tridesetih ljudi, ki so vdrli preko varnostnih pregraj in varnostnikov v ministrstvo ter se zaklenili v prostore in klicali slogane.

V primeru Gül in drugi proti Turčiji je sodišče celo odločilo, da je obsodba pritožnikov zaradi vzklikanja sloganov v podporo oboroženi, nezakoniti organizaciji – kršitev pravic pritožnikov.

Zveni znano?

V primeru Handzhiyski proti Bolgariji iz leta 2021 je sodišče kot nekaznivo ocenilo polaganje opreme »dedka Mraza« na kip komunističnega voditelja.

V skladu s prakso sodišča so sankcije, izrečene zaradi različnih oblik izražanja med protesti kršitev člena 8. in 10. Evropske konvencije o človekovih pravicah.

V primeru Gül in drugi proti Turčiji je sodišče celo odločilo, da je obsodba pritožnikov zaradi vzklikanja sloganov v podporo oboroženi, nezakoniti organizaciji – kršitev 10. člena pravic pritožnikov, ki jih imajo v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

RTV Slovenija, policija
Vdor podivjalih anticepilcev v RTV Slovenija. Vir: Twitter
V primeru Yezhov in drugi proti Rusiji je leta 2021 sodišče odločalo o zakonitosti skupine tridesetih ljudi, ki so vdrli preko varnostnih pregraj in varnostnikov v ministrstvo ter se zaklenili v prostore in klicali slogane. Zveni znano?

Iz navedenega izhaja, da bodo kazni, ki se bodo izrekale v Sloveniji, če bo takšna novela seveda sploh sprejeta, kmalu »padale« na sodiščih.

Verjetno že v Sloveniji, če ne, pa na ESČP.

Še več, primeri nam razkrivajo še nekaj, kar se bo mnogim zdelo šokantno – namreč, da je povsem verjetno, da bodo »pojoči major Troha« in njegova tolpica anticepilcev na ESČP kljub vdoru v poslopje RTV Slovenija morda dosegli pravno zmago.

Troha in njegova četica podpornikov bi se morda izognili pregonu s trditvijo, da so zgolj želeli, da se sliši njihovo mnenje.

Kar kaže tudi na to, da bi se oblast tudi z »anticepilci« morala ukvarjati veliko bolj resno, jim omogočiti, da se soočijo z argumenti stroke, ne pa jih zgolj ignorirati...

Pa čeprav to ne pomeni, da se s postopki proticepilcev strinjamo.

Kam vodi onemogočanje dialoga vidimo v požgani »covid točki« v Kamniku.

In znova moramo seveda opozoriti tudi na popolnoma nesprejemljivo policijsko nasilje nad snemalcem Topnews.si, k je ob snemanju vpada na RTV Slovenija dobil celo – globo.

Nezakonitosti te vlade se kar vrstijo.

Primerov, ko je ESČP takšne kazni razveljavilo pa je veliko.

Povsem jasno je, da bodo policisti, če bodo poskušali kot prvostopenjski prekrškovni organ odločati in kaznovati zaradi »žalitev« še ljudi na protestih - stopili na minsko polje, iz katerega bodo prišli pravno poraženi, osmešeni in še bolj osovraženi.

V to minsko polje pa policijo pošiljata kratkovidna in do vlade popolnoma pohlevna Anton Olaj in – odstopljeni notranji minister Aleš Hojs.

Delite članek