REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zahodna zarota proti Rusiji je nevidna kvečjemu zato, ker jo strogo nadzorovani mediji, tudi Delo, zanikajo in prikrivajo!«

»Zahodna zarota proti Rusiji je nevidna kvečjemu zato, ker jo strogo nadzorovani mediji, tudi Delo, zanikajo in prikrivajo!«Prižiganje sveče pred zidom s slikami ubitih otrok Donbasa. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Igor Koršič se je odzval na nedavno razmišljanje Alija Žerdina v Sobotni prilogi (SP) Dela.

Gre za še en nazoren primer cenzorske vloge, ki jo v slovenski družbi opravljajo osrednji mediji. Osrednji mediji fingirajo svojo odprtost do vseh pogledov, v resnici pa propagirajo le eno, svojo resnico, ki s pravo resnico nima nič skupnega.

Toda v uredništvu Dela so se odločili, da argumentiranega odziva ne objavijo.

Gre pa za še en nazoren primer cenzorske vloge, ki jo v slovenski družbi opravljajo osrednji mediji.

Osrednji mediji fingirajo svojo odprtost do vseh pogledov, v resnici pa propagirajo le eno, svojo resnico, ki s pravo resnico nima nič skupnega.

Propagando predstavljajo kot resnico, v tem pa očitno prednjači tudi urednik SP Ali Žerdin, ki sicer skrbno varuje svojo javno podobo in se predstavlja za strpnega in svobodomiselnega novinarja.

Pomembna pa so dejanja, ne besede.

Delova cenzura Igorja Koršiča kaže, da Žerdin s položaja moči rad obračunava z drugače mislečimi, tako da jim zaradi njihovih kritičnih pogledov - zapira usta.

O tej sramotni vlogi osrednjih medijev, ki razpravo o ukrajinski vojni potiskajo zgolj v eno smer pa celo v nekaterih civilnodružbenih organizacijah vztrajno molčijo, še več, taiste organizacije kratkovidno vzpodbujajo bralce, naj jih kupujejo, češ da so nujni za kritično razmišljanje v družbi in se celo sami naročajo na zadevne medije, kot je nedavno storil Inštitut 8. marec:

Izbira Inštituta 8. marec. Vir: Posnetek zaslona, FB

A s tem v resnici vzpodbujajo enoumje. 

Mi mu nasprotujemo, zato pismo Igorja Koršiča objavljamo v nadaljevanju.

Pod naslovom »Podatki, informacije, razum in srce« in podnaslovom »Videz menda ni skladen z bistvom. Hkrati pa moramo dopustiti možnost, da se videz in resnica ujemata« (SP, 15. aprila 2023) razmišlja avtor Ali Žerdin predvsem o odgovornosti za vojno v Ukrajini.

Avtor ugotavlja zakaj vse večje število Slovencev namesto »vidne« okupacije Ukrajine s strani Rusov, raje verjame v teorijo zarote o »nevidni« odgovornosti za to vojno ZDA, NATA in združenega Zahoda. Ob tem je utemeljena razlaga o odgovornosti Zahoda še kako »vidna« in prava teorija zarote domnevno »vidna« namera Rusije okupirati Ukrajino.

Propagando predstavljajo kot resnico, v tem pa očitno prednjači tudi urednik SP Ali Žerdin, ki sicer skrbno varuje svojo javno podobo in se predstavlja za 'strpnega in svobodomiselnega' novinarja.

Da smo Slovenci bolj nagnjeni k veri v teorije zarote, kot na vidne podatke in informacije, in po tem sodimo bolj med črnomorsko balkanske kot skandinavske narode, ugotavlja avtor s pomočjo neke evropske raziskave.

S tem verjetno namiguje, da smo civilizacijsko malce zaostali.

Ponudi tudi razlago za tak rezultat: 45-letno vladanje konspirativne komunistične diktature.

Trditev, ki ga tista raziskava preverja je, »da vse pomembne odločitve v svetovni politiki sprejema majhna, tajna skupina ljudi«.

Vprašanje, ki je odločilno je, ali gre res pri vsem naštetem za teorije zarote. V nadaljevanju govori avtor največ o tetah in stricih, raznih navezah kot o globoki državi. Ti primeri obravnavajo teorije zarote z rahlo ironijo.

Teorije Beograda o nemških hegemonističnih težnjah in Vatikanski zaroti kot razlago odcepitve Slovenije primitivnost teorij zarote še poglobijo.

Otroci Donbasa med bombardiranjem ukrajinske vojske - tako so se skrivali 8 let...
Otroci Donbasa med bombardiranjem ukrajinske vojske - tako so se skrivali dolgih 8 let... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Šele proti koncu avtor potegna na dan konkretni primer, očitno razlog za svojo razpravo, domnevno teorijo zarote o vojni v Ukrajini. Iz te izhaja, da so za vojno najbolj odgovorni nevidni ZDA, NATO in združeni Zahod, in ne to, kar je vidno, ruska invazija.

Avtor ugotavlja, da je delež tistih Slovencev, ki verjamejo v to domnevno teorijo zarote o domnevno nevidnem precejšen, da je večji kot na začetku ruske invazije in da še vedno narašča.

»Zelo velik del vprašanih ne verjame tistemu, kar je vidno – da je torej Rusija sklenila okupirati Ukrajino. In zelo velik delež vprašanih med osebnim spoznavnim procesom izhaja iz tistega, kar je nevidno; to naj bi bili geostrateški interesi ZDA, Nata, kolektivnega zahoda ...«

Vendar zahodna odgovornost za vojno v Ukrajini še zdaleč ni nevidna.

Vidna je aktivnost ZDA v puču proti demokratično izvoljenem ukrajinskemu predsedniku Janukoviču. Vidni so na hitro sprejeti zakoni, ki praktično diskriminirajo rusko govoreče Ukrajince, prepovedujejo ruski jezik, stranke, kulturo. Viden je sežig več deset ruskih demonstrantov v Odesi. Vidno je osemletno (2014-2022) obstreljevanje Donbasa s 14.000 žrtvami.

Seveda če pristanemo, da se tista vojna ni začela z rusko invazijo februarja 2022. Tako je viden in evidentiran ves izrazito kompleksen zgodovinski kontekst, od obljub Gorbačovu, da se NATO ne bo širil, do ignoriranja pobud Rusije, da se poskrbi za evropsko varnostno strukturo.

Kljub delovanju ameriške agencije CIA, je vidna ameriška in zahodna vpletenost v dogajanje na Majdanu leta 2014.

Vidna je aktivnost ZDA v puču proti demokratično izvoljenem ukrajinskemu predsedniku Janukoviču.

Vidni so na hitro sprejeti zakoni, ki praktično diskriminirajo rusko govoreče Ukrajince, prepovedujejo ruski jezik, stranke, kulturo.

Ukrajinski neonacisti: Sežig več deset ruskih demonstrantov v Domu sindikatov v Odesi. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Viden je sežig več deset ruskih demonstrantov v Odesi. Vidno je osemletno (2014-2022) obstreljevanje Donbasa s 14.000 žrtvami.

Evidentna sta od Zahoda izigrana mirovna dogovora Minsk 1 in Minsk 2... Vidni, torej dokazljivi so tudi zapisani in izrečeni ameriški cilji vojne v Ukrajini: uničenje Rusije (Biden, Schiff, Graham, Nuland, Rand corporation, 2019...).

To, kar avtor prikaže kot nezaroto, torej vidno, torej »da je Rusija sklenila okupirati Ukrajino«, je značilno za manihejsko mišljenje, za črno - belo predstavljanje odgovornosti.

Prižiganje sveče pred zidom s slikami mrtvih otrok Donbasa  Vir: Telegram
Prižiganje sveč pred zidom s slikami mrtvih otrok Donbasa. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Kajti jasno je napisano in izrečeno (Putin), da ruski cilj ni (bil) okupirati Ukrajino, ampak zaščititi rusko manjšino in demilitarizirati in denacificirati Ukrajino.

Naj bo to še tako megleno, očitno vsekakor ni šlo za odločitev okupirati Ukrajino.

Tudi pristanek Rusije na oba dogovora v Minsku pričata o tem. Tudi vojaško je bilo nemogoče okupirati Ukrajino s 180.000 vojaki.

To, kar avtor prikaže kot nezaroto, torej vidno, torej »da je Rusija sklenila okupirati Ukrajino«, je značilno za manihejsko mišljenje, za črno - belo predstavljanje odgovornosti.

Tudi če je res, da so se Rusi ušteli glede odpora Ukrajine, je precej dokazov, da se niso enostavno odločili okupirati Ukrajino.

Na drugi strani je na zgodovinskih dejstvih utemeljena razlaga odgovornosti Zahoda za ruski napad na Ukrajino vidna in empirično in logično dokazljiva.

Zahodna zarota proti Rusiji je nevidna kvečjemu zato, ker jo strogo nadzorovani mediji, tudi Delo, zanikajo in prikrivajo.

Res je - Mali princ ne ponuja metode za ugotavljanje zgodovinske odgovornosti. Princu gre prej za sodbe, brez katerih je vse skupaj nesmisel.

Igor Koršič, Ljubljana

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek